Skoda Octavia RS230 - комплексно ревю след 9 години

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Гараж: Octavia RS230
Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Здравейте на всички!
по една или друга причина не бях влизал във форума доста време. Вероятно "старите" кучета тук ще си спомнят за мен.. Към "новите" членове - приятно ми е Светослав , щастлив собственик на Октавия RS230 2016.
Преди 10 години реших ,че имаме нужда от нов по модерен, надежден и удобен автомобил. Дълго гледах пазара втора ръка и стигнах до заключението ,че нова кола, пък била и бюджетен VАG е по добро решение за мен от употребяван премиум. Като върл голфаджия гледах VW - голфа беше тесен , пасата постен и скучен, тигуана скъп...бързо стигнах до истината ,че Октавия комби е най-практичния избор. Разгледах Октавия RS и реших... ще си взема Шкода! Регистрирах се във форума и тук покрай темите зз бели перални и червени фурии съвсем ми се запали желанието да стана шкодажия.
Дойде автосалона 2015 , поседях малко ( или много ;) ) в изложената черна ереска Изображение
и реших,че ще поръчвам...Skoda Octavia vRS 2.0 TDI 4x4 в рейсинг блу. Е да ама не... оказа се,че още няма цена за такава кола в България. ЕТ отзивчиво направиха оферта след няколко дни и си стиснахме ръцете и чакането започна (колата беше поръчана с фул екстри...подготвиха ме за 6 месеца чакане!) Щастлив се похвалих във форума ...и тук почна една епична тема Дизел<=> Бензин, кое е по голямо и има ли такова животно vRS ама 4ь4 tdi. Времето вървеше но съмнението в мен дали съм избрал правилната кола не ми даваше мира Аз естествено бях карал само тестовата червена дизелова рс-ка.
Извадих душата на Иван от ЕТ да ми уреди тест драйв на нещо подобно ( 4ь4 - 184) ...нямаше друга такава кола в BG ,моята щеше да е първата. За щастие се появи тестови 190 коня 4x4 superb...направих едно "дълго" кръгче и лесно стигнах до решението : 184 коня 4х4 не е RS , по скоро е за скаут . Шок за ЕТ -след близо 4 месеца чакане исках смяна на конфигурацията дизел на бензин.
Шкода тъкмо бяха пуснали лимитиран модел RS230 - избрах си черния цвят и на мой риск да чакам още 6 месеца избрах моята кола! Благодарил съм неведнъж на всичко които тогава ми помогнаха да избера правилната за мен кола, казвам след 9,5 г отново БЛАГОДАРЯ ! [smilie=thank_you2.gif]
И така за рождение ми ден бе произведена моята кола ...черна октавия RS230 , пристигна в София за седмица
Изображениеи в началото на април 2016 вече беше при мен. Тази кола ми донесе много щастливи моменти , с нея бяхме на много страхотни места и винаги ще бъде нещо специално за мен.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Виждам ,че в момента втора ръка са голям хит и ще опитам да дам обективно мнение като дългосрочен собственик. Мнението е базирано изцяло от собствения ми опит с моята кола - това не гарантира същото "изживяване" с автомобил "нов внос с който една баба швейцарка е ходила до пенсионерския клуб да играе бридж"!

Дизайн:
2016 колата не беше вече нов модел ... беше с консервативни форми, класически разпределения пропорции, прибори, нищо революционно - тогава ми харесваше...харесвам си я и днес. Какво не ми харесва след 10 години - хромираната лайсна на въздуховодите отразява гадно светлината в определени случаи, при дъжд има кофти завихряне на водата от страничните огледала. Нищо фрапантно. И днес след като сляза от колата и се обърна се усмихвам.
Цвят:
RS230 можеше да бъде избрана само бяла, червена, стоманено сива и черна перла. Не събрах смелост за сива без да съм я виждал...затова поръчах черна перла. Цвета е брутален , в комбинация с черните 19 ки (специално за RS230) колата за мен винаги е била изключително красива. С черна кутия на покрива (Thule Dynamic ) също изглежда топ.
Изображение
Недостатък
- лятото се нагрява много на слънце , особено в комбинация с панорамния таван и кожения салон в началото бе неприятно. Решението дойде от стар приятел - след кратък престой в Bulfolio https://bulfolio.com/ имах затъмнени всички задни стъкла и термо UV фолио на предните. Разликата бе потресаваща - и като визия и като комфорт за всички в колата. Фолиото макар и още в гаранция няма никаква промяна - препоръчвам Борис с 2 ръце.
- втори недостатък - лесното цапане на черния цвят.... Е тук вече стана цяла наука - научих се сам да си я мия и как да си я поддържам - Искрен тук има много голяма "вина" . След няколко полагания на вакси се стигна до логичното решение да сложа керамична защита -естествено в https://kushev.bg/ - за мен си остават едни от най-добрите в бранша! Черна перла с керамика - заобичах си колата още повече!
Изображение
Пространство/Интериор:
колата бе и остава с един от най-големите багажници в сегмента. За мен беше задължителна екстра! Задна седалка - има isofix , 3 деца пътуваха комфортно доста време - като малки съм събирал 2 столчета и 3тото дете посредата !Недостатък на задния ред е видимостта напред поради по големите "спортни" предни седалки. Това бе и причината да поръчам колата с панорамен покрив - страхотен е , щората се отваря затваря електрически , не отнема много от височината , скъпа екстра но веднъж свикнал с нея ще я търся във всеки автомобил. Масово мнение е,че има проблеми с панорамния покрив - скърцане, течове и т.н. Аз съм спазвал елементарни правила - винаги почиствам водачите при измиване, не отварям покрива при лоши, прашни пътища или участъци където има усукване на купето. Обслужван е редовно при всяка инспекция в ЕТ ( почистват дренажите и смазват)
Седалки - RS 230 e с ел. седалки - за мен 1.74 78 кг са много удобни , функцията надуване помага за комфорта. Ел настройката с памет на седалки/огледала - безценно ако колата ще се кара и от жена ви примерно ! Работи плавно и безпроблемно.
Кожа - макар и изкуствена е много добро решение. През годините няма захабявания, напуквания или други сериозни проблеми. При малки деца е задължителна екстра - почиства се лесно! Тук слагам забележка че минимум 2 пъти годишно съм почиствал основно с маркови препарати ( почистване и подхранване) - Meguiar’s Ultimate Leather
Климатроник - работи отлично - компенсира черната кола лятото без проблем. Никакъв проблем - не се е налагала никаква интервенция. Попитах в ЕТ дали е необходимо обслужване(допълване) - щом работи без промяна от нов - препоръчаха да не се разхерметизира системата.
Осветление вътре (в краката , багажникам,плафони, огледала) - кофти крушки от завода - всичко бе сменено със лед и е ОК. Да не е толкова модерно в 2025 но е напълно достатъчно от практична гледна точка . Никакъв проблем през годините.
Стъкла/ обезумяване -има както да се подобри , все пак е бюджетен vag . Фолиото на стъклата намали шума в купето, с правилните гуми колата е доста комфортна. Пътувал съм всяка година по няколко седмици с кутия на тавана (Thule Wigbaredge + Thule Dynamic M). Доп. шум няма до 120 км, 120-150 км е едва доловим. Над 160 се чува една идея повече, но така или иначе това не са скорости за продължително време с кутия. Панорамния таван се отваря дори при ниския профил на гредите. Колани - удобни , достатъчна дължина отзад дори за монтаж на столчета без изофикс, реглажа във височина отпред е достатъчен.
Медия / прибори.
Перфектни през годините. В моя случай най-голямата медия - Columbus ,добра резолюция, екрана работи без промяна в чувствителността през годините. Android Auto/Car Play - работят перфектно. Навигацията работеше добре до момента в който се появи WAZE , актуализацията през сайта на Шкода е лесна. Бутони на волана - механични, интуитивни и много лесни за употреба. Приборите са красиви, цветен дисплей - всичко е топ дори и през 2025 г Резолюцията на камерата за заден ход е чудесна.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Последно промяна от TheSaint на 29.09.2025, 01:02:35, променено общо 1 път.
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Возия:
RS230 е със "спортно" окачване спрямо нормална октавия. По малък пътен просвет. Колата е сравнително ниска и дълга -въпреки това никога не съм имал проблеми - разбира се не е ходила офроуд нито е качвана по бордюри или други издевателства. Вози сравнително твърдо, по скоро стегнато , като аз не усетих промяна през годините. Не са се налагали никакви ремонти - смених тампони на предни носачи - при инспекция в ЕТ видяха че са леко нацепени и превантивно бяха подменени на 133 000 км . Важна забележка - колата от завода излиза с 225/35/Р19 - аз винаги съм я карал с по широки гуми 235/35/19 лятото и 235/40/18 зимата.
Ходова част:
след като получих колата след около 2500 км пробег започнах да чувам лек шум при скорост 65 до 80 км. Не очакваш това от нов автомобил. При пробег около 3500 кг шума стана малко по осезаем при скорост от 60 до 90 км. В ЕТ след 1 км тестдрайв потвърдиха проблема . Оказа се дефектна партида предни главини за които завода беше пуснал и сервизна акция - бяха сменени по гаранция. След тази интервенция освен сменените тампони нищо друго не пипано.
Спирачки/колела/гуми:
Фабричните Pirelli P Zero 225/35/19 изкараха 30 000 км. След това имаше рязка промяна в поведението на мокри и силно увеличаване на шума от търкаляне. Замених с Michelin Pilot Spott 4S 235/35/R19. Тези гуми значително подобриха комфорта ( по-нисък шум и по "мека" возия) Колата се усещаше по сигурна на пътя. Повече и не помислих за друга марка. Зимните - отново Мишелин 235/40/R18 на джанти 8 J Neuspeed. Летните колела тежат около 21 кг, зимните около 19 кг. По леките колела правят колата много по комфортна при неравности ( друсане) и дават усещане за допълнителна пъргавина.
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Спирачките са стандартни за модела - предни вентилирани 340 мм дискове и задни плътни такива. Първите няколко години ми се струваха слаби , че колата не спира добре отзад и дори мислех за upgrade с апарати от купра отзад....До момента в който изхвърлих фабричните TRW накладки отзад - фабричните правеха черни следи по диска . Монтирах отзад EBC набраздени дискове USR + жълти накладки .В комплект с армирани маркучи.
Изображение
И стана "чудо" - колата взе да спира отзад, без да претоварва предния мост. След като се износиха и предните - монтирах същия кит и отпред. Постигнах на 110% търсения ефект - никога не са скърцали, не съм имал проблем с претоварване, преравяне или недостиг на спирачна сила. Накладките работят отлично студени, в работна температура са отлични, аз не съм успял да ги претоваря ( нямам впечатления за писта въпреки че са пригодни). Армираните маркучи правят хода на педала "по-къс" и спирането по директно.
двигател 2.0 TSI
RS230 за разлика от стандартния RS излиза с 230 коня, реално по инфо от нета са дори малко повече. Тази мощност е напълно достатъчна за нормално и дори по "динамично" придвижване. Двигателя работи хармонично ,напаснат е отлично със скоростната кутия - DQ250 .Определено е много по добър вариант от 2.0 Тdi , усещането за динамика е в пъти по добро спрямо дизела. А както се оказа през годините е и много по безпроблемния двигател. Тук отново слагам забележка - зависи от поддръжката - аз съм карал колата си само със Shell V Power , масло се сменя на кратък интервал 10-12к км, свещи се сменят на 45 000 км , колата не се ръчка студена ( нормалната работна темп на маслото на двигателя е 102-106 г). Знам че водната помпа е "консуматив" - моята до 150 000 км се държеше - сменена превантивно при появата на леко оцветяване от антифриза. Самата помпа струва под 200 лв в ЕТ но се сменя комплект със термостат което много оскъпява - цялата процедура минава 1000 лв. На 164 000 имаше леко омасляване на картера - колата бе 3 дни в ЕТ - да проверят за причина -оказа се прост проблем с гарнитурата . Много хора биха си карали така докато протече...но не и аз - беше подменена.
Акумулатор - имайте предвид че умира без предупреждение. Веднъж смених на 4тата година по гаранция, втория път миналата година , ей така превантивно

DSG/VAQ
скоростната кутия е чудесна, смяната става бързо и плавно. Различните режими работят добре. ЕCO режима с пускането по инерция никога не ми допадал. Режим спорт вкючва звуковия генератор който на мен не ми допада - генерацията на RS230 е достатъчно добра. Ползвал съм индивидуалната настройка - позволява настройка на двигател/скорости/диференциал съгласно нуждите и настроението . DSG FART (само при RS230) при смяната на предавки качва удоволствието от шофирането на друго ниво. Механичния диференциал е топ екстра - особено при мокри пътища или динамично шофиране!

Ето и списък със всички обслужвания ( само в Еуратек)
масло+филтри на 10 ,27, 43,54,69,87,99,110,122,133,144,156,164 хил км
масло DSG+VAQ : 54,99,144
свещи: 45 ,87,122,164 хил км
дискове:
предни:100к
задни: 82 к
накладки
предни43 70 99 (EBC YEL) 133 (EBC YEL)
задни 82 (EBC YEL ) 133 (EBC YEL)
спирачна течност на 2 год. 2 пъти смяна на чистачки , 1 комплект ксенон крушки
накратко казано - за 171 000 само консумативи и обслужване навреме. [smilie=thank_you2.gif] SKODA!

ЕКСТРИ:
няколко думи за екстрите. RS230 идва с почти всичко качено на колата. Аз добавих проактивна защита на пътниците, теглич,голямата медия , адаптивен темпомат, камера за заден ход. и панорамен покрив. Остана само следенето на лента и разпознаване на знаците които никога не са ми липсвали.

Еуратек
Търгвоска политика: накратко Шкода е толкова добра че се продава въпреки липсата на "атрактивни" предложения отстъпки
Гаранция: не съм имал проблем - смениха предни дефектни лагери , въздушна възглавница на 7та година( акция)
Сервиз: били скъпи , били некадърни и т.н. Аз нямам оплаквания. Когато купуваш нова кола, разхода за обслужване е част от играта. Обслужвах там и след гаранцията -просто ми беше по удобно. Винаги съм получавал качествена услуга , не съм имал проблем и със записване на часове - когато си планирате обслужване а не чакате да правите ремонт по принуда е по лесно.
Проблем - одраскаха ми предна броня при маневриране в сервиза - отстраниха за тяхна сметка .

Доверен сервиз /боя/ Ветек - качествена услуга без забележки. Вили е просто страхотен човек.

Вероятно има още доста да напиша - ако някой се интересува нещо конкретно да пита.
Сега неприятната част за мен... за съжаление децата пораснаха а колата не...и ще трябва да се разделим [smilie=mega_shock.gif] . Искам ми се да остане в някой който да се грижи за нея и да прекара същите приятни моменти като мен. Вярвам,че този човек е тук във форума.
При интерес - пишете на лично
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Отлично ревю, само 1 пояснение, кожата не е изкуствена. Там където се допира до тялото е естествена! Отстрани и отзад на гърба е изкуствена.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

ABBC3_OFFTOPIC
TheSaint написа: 29.09.2025, 00:47:14 Изображение
Разпознах мястото - паркингът на заведението Панорама на пътя между Kalamitsi и Porto Koufo в южната част на п-в Ситония, Халкидики.
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Страхотно ревю и много красива Октавия! Добре гледаните екземпляри, правят впечатление и днес, а консервативния дизайн (дори и при О4) е може би част от печелившата им стратегия.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Може ли, няколко реда за рахода да напишеш?
Аватар
TheSaint

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от TheSaint »

Разхода е много относително понятие- в тежко задръстване в София съм виждал и показания 16/100.
При подходящи пътни условия се случват и чудеса
Изображение
При нормално шофиране с малко над ограничението разхода около 8.5 е лесно постижим. Ако искате да влезете в новините за средна скорост 1 резервоар за София Бургас ще стигне ;)
Моя разход през годините е 8.9 л. Горивото е почти винаги само Shell V Power
Разхода се вдига най вече от резки ускорения , зависи от броя пасажери , багажа и трафика. Колата може да гори и доста по малко., но кой си купува rs за да кара сред тировете в дясна лента?..за мен 2.0 tsi е най балансирания двигател за това купе.
Rumen88

Шкода Новак

Мнение от Rumen88 »

TheSaint, Здравей, продадена лй е колата колега?
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”