Горивен филтър
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Горивен филтър
Виж тук: viewtopic.php?p=319947#p319947tahumbata_2 написа: 28.09.2025, 09:25:40 мога ли да си донеса туба 5л масло купено от другаде и разбира се отговарящо на спецификацията на двигателя и от ЕТ само да го сменят и да не е проблем това за гаранцията?
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Горивен филтър
Някъде разрешават, някъде не.
Въпроса е като се правиш на интересен да минеш по тънко, те какво и колко ще ти налеят и колко ще изчакат да се източи и т.н.
Въпроса е като се правиш на интересен да минеш по тънко, те какво и колко ще ти налеят и колко ще изчакат да се източи и т.н.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

-
tahumbata_2
Горивен филтър
За труд цената е еднаква, не е ли? Дали майсторът ще сипе мое или от ЕТ масло, какво значение има за него това, като ще си пиша съответното време за смяната така или иначе? Бакшиш ли трябва да им оставям вече, за да не ми плюят в супата??? ![diablo [smilie=diablo.gif]](./images/smilies/diablo.gif)
P.S. политиката във всички сервизи на ЕТ в страната трябва да е еднаква, как така едни ще разрешават, а други - не? Няма никаква логика в това. Иначе аз от цените на частите им засега съм доволен, макар че всеки път като посещавам един и същи сервиз, цените и за материали, и за труд са нагоре. До скоро трудът беше 80лв без ДДС за човекочас, сега е 91,94лв само за един месец реализма от август като ходих и беше още 80. Отделно, че за някакви процедури, които очевадно не отнемат толкова време защото знам колко отнемат средно, надписват нагоре времето за труд и си мислят че клиентите им са паднали от Марс и не разбират. Но това е отделна тема, и то доста обширна.
![diablo [smilie=diablo.gif]](./images/smilies/diablo.gif)
P.S. политиката във всички сервизи на ЕТ в страната трябва да е еднаква, как така едни ще разрешават, а други - не? Няма никаква логика в това. Иначе аз от цените на частите им засега съм доволен, макар че всеки път като посещавам един и същи сервиз, цените и за материали, и за труд са нагоре. До скоро трудът беше 80лв без ДДС за човекочас, сега е 91,94лв само за един месец реализма от август като ходих и беше още 80. Отделно, че за някакви процедури, които очевадно не отнемат толкова време защото знам колко отнемат средно, надписват нагоре времето за труд и си мислят че клиентите им са паднали от Марс и не разбират. Но това е отделна тема, и то доста обширна.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Горивен филтър
Отнемат толкова, колкото пише в сервизната документация.tahumbata_2 написа: 28.09.2025, 13:26:39 Отделно, че за някакви процедури, които очевадно не отнемат толкова време защото знам колко отнемат средно
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Горивен филтър
Хората не искат да минават по-тънко, а да си сипват качествени флуиди…..

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- ЦецоNOL
Горивен филтър
Всичко може!tahumbata_2 написа: 28.09.2025, 09:25:40 Информативно да попитам - ако автомобилът е в гаранция, кои консумативи може човек сам да си донесе или направо смени, без да отпадне гаранцията? Примерно мога ли да си донеса туба 5л масло купено от другаде и разбира се отговарящо на спецификацията на двигателя и от ЕТ само да го сменят и да не е проблем това за гаранцията?
Просто не ги питаш, а им казваш.
Аз обслужвам с мои масла и филтри над 50 гаранционни коли в ЕТ.
Освен това можеш да си правиш междинни смени .
Миналата седмица обслужиха в ЕТ с мое масло и филтри МАНН кодиак на 5000км
В Трансексперт даже вписват и сервизната история и тя излиза при проверка.

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Горивен филтър
Все си мисля, че когато сиренето поскъпва, човешкият труд също е редно да поскъпва. То и общака вече иска доста по-висок надник да се подпира на лопата, това е положението.
Сега, дали това поскъпване кореспондира с качеството на труда е друга една тема.
Толкоз за цената на труда.
По отношение на човеко часовете - те са си нормирани предварително от VAG за всяка процедура. Някой път може да платиш 10ч, те да го свършат за 2ч. Много често се случва и обратното. При гаражния майстор, това го няма естествено - там си плащаш реално отработено време + добавка формирана ... според кой, както си реши.
Иначе, като цяло на ЕТ им е през уя дали ще работят с масло на клиента или с това от техните варели. Ако някъде се заяждат, то е само за да си вържат гащите при евентуални последващи гаранционни претенции.
Като цяло в двата сервиза в София, приемат консумативи на клиента. Ако го питаш може ли, има вероятност да ти кажат - не може, зависи на кой попаднеш. Но ако просто си ги занесеш и отговорят на условията - нещата се случват. Тествано.
Въобще, намерете си друго нещо да се ядосвате, за това не си заслужава.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Сега, дали това поскъпване кореспондира с качеството на труда е друга една тема.
Толкоз за цената на труда.
По отношение на човеко часовете - те са си нормирани предварително от VAG за всяка процедура. Някой път може да платиш 10ч, те да го свършат за 2ч. Много често се случва и обратното. При гаражния майстор, това го няма естествено - там си плащаш реално отработено време + добавка формирана ... според кой, както си реши.
Иначе, като цяло на ЕТ им е през уя дали ще работят с масло на клиента или с това от техните варели. Ако някъде се заяждат, то е само за да си вържат гащите при евентуални последващи гаранционни претенции.
Като цяло в двата сервиза в София, приемат консумативи на клиента. Ако го питаш може ли, има вероятност да ти кажат - не може, зависи на кой попаднеш. Но ако просто си ги занесеш и отговорят на условията - нещата се случват. Тествано.
Въобще, намерете си друго нещо да се ядосвате, за това не си заслужава.
Бееееее.....
- ЦецоNOL
Горивен филтър
Абсолютно нищо не надписват .tahumbata_2 написа: 28.09.2025, 13:26:39 Отделно, че за някакви процедури, които очевадно не отнемат толкова време защото знам колко отнемат средно, надписват нагоре времето за труд и си мис
Отиваш и казваш - искам да обслужа това, това , това и това и човека отваря една програма и задава код хххххх и автоматично излиза колко време е определено от концерна за тази процедура.
Така че……….

- ЦецоNOL
Горивен филтър
Колите след 2024 са с друг протокол и не може да си занулиш даже интервала за маслото , защото вече изисква връзка с кораба майка .Любител написа: 27.09.2025, 09:14:54 Питам информативно филтъра не е за смяна още .Ще си търся да закупя диагностика.
А там се кеша здраво на час.

- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Горивен филтър
Не винаги и това няма значение за възможния сценарий. И аз искам да си сложа 0-40 , ама дали ще ми го налеят.....едва ли....по спецификация е.
Не ми се пробва да питам даже.
В Еуратек са много по толерантни, така е.
Но не им е през Уя както каза Цецо 75, защото сервиза / фирмата печели не малко и от продажбата на самото масло и филтри.
GUNTER SERVICE

-
tahumbata_2
Горивен филтър
Това с човекочасовете не е изобщо определено от VAG, камо ли пък да спазват за всяка една процедура някакви кодове и да им излиза автоматично. Веднага казвам защо - 2022-та някъде имаха рязка промяна в цената на труд за човекочас и ми излязоха на мен с обяснението, че увеличили видиш ли цената за час, но за сметка на това били намалили времето за изпълняване на дадена процедура и така като теглиш чертата не било увеличението такова голямо. Примерно ако беше преди това цената на труда 40лв. Без ДДС и нещо го пишеха 0,8чч, сега го пишели по 80лв без ДДС, но 0,5чч( примерно). Ако това наистина е вярно както ми го обясниха на мен тогава от Шкода Дружба, значи изведнъж са станали всичките там с 50-100% по-производителни и затова са им вдигнали все едно заплащането на час труд, което крайният потребител тогава не усети така драстично действително. Но оттогава стана така, че и ставката за труд се вдигна, и същевременно явно и часовете отидоха нагоре, защото преди плащах по 40лв за смяна на масло, сега плащам по 67лв за три години разлика.
Друго и заплатите в София са най-високи, примерно в Благоевград или Бургас или Варна са с над 50% по-ниски и това са официални данни на НСИ за години наред. Това значи ли, че в ЕТ Варна цената на час труд не е 91,94лв, ами нещо от сорта на 60лв за човекочас? Някой може ли да каже ако е обслужвал извън София скоро?
И изобщо няма логика да си вдигат цените с по 12-15% на годишна база понеже официално инфлацията не се качва с толкова, че и те да си качват цените. Правят го частниците масово, защото злоупотребяват с идващото Евро и искат да напомпат на макс цените сега, за да не го погнат после като минем на евро. Това пък мисля трябва да е ясно на всеки средностатистически българин и в частност потребител на стоки и услуги в България.
Друго и заплатите в София са най-високи, примерно в Благоевград или Бургас или Варна са с над 50% по-ниски и това са официални данни на НСИ за години наред. Това значи ли, че в ЕТ Варна цената на час труд не е 91,94лв, ами нещо от сорта на 60лв за човекочас? Някой може ли да каже ако е обслужвал извън София скоро?
И изобщо няма логика да си вдигат цените с по 12-15% на годишна база понеже официално инфлацията не се качва с толкова, че и те да си качват цените. Правят го частниците масово, защото злоупотребяват с идващото Евро и искат да напомпат на макс цените сега, за да не го погнат после като минем на евро. Това пък мисля трябва да е ясно на всеки средностатистически българин и в частност потребител на стоки и услуги в България.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Горивен филтър
Не са човекочасове, а са нормочасове. Виж във фактурите.
Има голяма разлика.
Никъде не са казали, че 1 нормочас е равен на 1 човекочас труд. Най-малкото защото едни неща изискват едно ниво на компетентност, а други - друго. Т.е. едни неща изискват работа на по-скъпоплатен специалист, а други - на по-нископлатен специалист. Едни неща изискват само един гаечен ключ, други обаче изискват скъпа апаратура. За да не ни пишат на нас отделни количества труд на отделните специалисти и различното оборудване, с различни разценки на труда им, те са си въвели единицата "нормочас", сложили са ѝ цена и са си остойностили съответните услуги в брой нормочасове, като са си взели предвид колко часа работа на колко ниско/високоплатени специалисти и апаратура им трябват за съответната услуга.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Горивен филтър
tahumbata_2, В крайна сметка, колата е твоя(ако не е лизингова) и това къде и какво ще и обслужваш си е лично твое решение. Щом не си доволен от ЕТ, просто не ходиш там.
Бееееее.....
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Горивен филтър
И пак, понякога биалетката може да се развие, но може и да неще и да трябва вместо 30 секунди, да си играеш 30 минути за да я развиеш и продължиш работата по смяна на маншон примерно. И това е най-тъп пример който давам. Вариантите и ситуациите на затруднения са стотици.
Не коментирайте труда на другите, като не го практикувате постоянно СЪЩИЯ този труд.
Не коментирайте труда на другите, като не го практикувате постоянно СЪЩИЯ този труд.
GUNTER SERVICE