Мога вече да дам някаква оценка на Шкода Scala за периода на експлоатация, която направих или 12 месеца. Изминатите километри за съжаление поради сериозни здравословни проблеми в семейството ми не са много 6 470 км до момента, но все пак са достатъчно за впечатлени и мнение за колата.От западните автомобили, съветските и немски от соца кютуци не ги броя, съм карал и са били моя собственост автомобили от следните марки Opel, Ford, Audi и Reno. Най-доволен, като поведение на пътя бях от Аудито а като комфорт, удобство и поведение на пътя от Реното. Като моделите бяха Renault Scenic а Ауди 80.За Опела и Форда, нямам лоши спомени, но са далеч от Ауди и Рено. Поне това е моето мнение.
Как се спрях на Шкода Scala?
Със съпругата ми първо посетихме шоурума на Renault. Понеже и двамата бяхме много доволни от Реното, което имахме и решихме да вземем пак модел на марката.
За съжаление се оказа, че новите модели, които бяха близо до определеният ни бюджет, нямат нищо общо, като комфорт и удобство на Renault Scenic.
Предложиха ни на промоционална цена Renault Kadjar. Да оставим това, че бюджета ни не ни позволяваше да вземем по-високо ниво на оборудване и можехме да си позволим само базовото ниво, но бях тотално разочарован от липсата на място за краката ми. По-точно аз съм висок 1,86 метра. Когато седнах си наместих седалката, но се оказа, че левият ми крак и по-точно коляното ми трябва да държа в някаква изключително неестествена поза и да е постоянно опрян в дръжката на вратата, която е по цялата дължина на вратата. От дясната страна положението не беше по-добро. Багажника също се оказа не така обемист, както изглежда.
Пробвах и комбито на Reno. Там беше още по неудобно за мен.
Минах и през Dacia.Направихме тестдрайв на Jogger и Logan и даже вече се бяхме подготвили да купим нея, защото съпругата ми заяви, че не иска да си купува „баничарка“, имаше в предвид Jogger, но решихме да се огледаме и за още някоя марка, която може да отговори на изискванията ни и бюджета.
От всички марки, които разгледахме се спряхме на Шкода. Тя, като че ли отговаряше на всичките ни изисквания.
Хареса ни Шкода Kamiq. Заявихме тестдрайв за нея и какво беше учудването ми, в момента, който влезнах в колата имаше достатъчно място и за краката ми и за мен. Не ми опираше левият крак на вратата, седалката беше удобна и имах добра видимост на пътя а до тавана от главата ми имах още поне една педя. Не разтворена педя, но достатъчно. Съпругата ми също я хареса. Тествахме три цилиндровият двигател с мощност 110 к.с. Този двигател за мен беше и най-оптималното решение за конкретният автомобил. Проблема обаче за нас се оказа багажника. Много малък и за нашите нужди недостатъчен. Обмисляхме всякакви варианти и варианта с багажник на покрива, но в деня в който отидохме да заявим Шкода Kamiq си поговорихме с дилъра и той директно ни заяви, че за нас най-удачното решение на база предвиденият бюджет и изисквания за обем на багажа е Шкода Scala. Решихме да се доверим на съвета и вместо да заявим Kamiq заявихме Scala.
Честно да си призная, когато се върнахме у дома си казах, какво направихме. Та ние даже не я тествахме. Да седнахме в нея в шоурума, но не я видяхме, как се държи на пътя. И въпреки уверенията на дилъра, че са много еднакви и с идентични купета с Kamiq и имат идентично поведение на пътя, все пак са два различни модела. В крайна сметка с жена ми се успокоихме, че наистина е колата, която ни е необходима. Чакането беше много. Получихме я Ноември месец и за съжаление вече имахме сериозен здравословен проблем и не можахме да и се зарадваме истински. Едната снимка, която качвам тук е от деня в който я получих.
Надявам се да не съм ви отегчил с толкова с голямата предистория, но просто исках възможно най-кратко да споделя моят опит с избора на марка и модел.
И така, какво получихме в Ноември 2023 година.
Получихме следната кола:
Шкода Scala ниво на оборудване Амбишън. Двигател 1,0 TSI, 81kW,110 к.с., шест степенна скоростна кутия. Цвят графитено сив металик, който добавихме отделно. Като допълнително оборудване добавих пасивен темпомат, стелка за багажника и падаща облегалка на седалката на пътника. Регистрацията си я платих и беше извършена от Еуратек. Веднага след като си платих застраховки и гражданска отговорност си купих и монтирах зимни гуми и гумени стелки. Стелките се оказаха много подходящи и удобни и оригиналните повече не съм ги слагал. За лятото си закупих алуминиеви джанти, който според мен подобриха общият вид на колата.
Scala се оказа много лека и приятна за каране. Волана е лек и колата реагира бързо и точно на движенията му. Има добра видимост от шофьорското място, като изключим видимостта през задното стъкло. Не е най-добрата особено, ако има пътници на задните седалки или дреха оставена на кората. Тогава на практика не се вижда почти нищо. Разбира се при този дизайн на купето няма как да е по-добра. Лично на мен не ми пречи, защото съм свикнал да ползвам страничните огледала. Има много място и за главата ми до тавана и за краката ми без това да влияе на комфорта ми в седалката и има достатъчно място за пътника зад мен. Километража и индикаторите за температурата на охлаждащата течност и гориво са ясно видими и нощно време не пречат на шофирането. Имам в предвид ,че са осветени добре, но без да пречат. Дисплея в дясно от волана е достатъчно голям 8” с добра видимост даже и в ясен слънчев ден. Реагира добре при докосване. Смятам, че размера е оптимален и няма нужда от по-голям. Радиото работи добре и звукът за мен е отличен. Малко беше капризна комуникацията с телефона ми. Оказа се, че проблема е в кабела. Трябваше да купя няколко кабела, докато не ми подариха оригиналeн кабел от телефон Samsung, който оправи комуникацията и от тогава нямам проблеми. Парното работи добре, но охлаждането от климатика ми се струва слабо. При двама души в колата и 33-34 градуса на вън лятото поставям климатика на максимум и не е много студено в купето в сравнение с Реното, при същата комбинация можеше да ме втресе. Може и да не е напълнен добре, но понеже колата ми трябва и не мога да си позволя да я оставя в сервиз съм го оставил и ще го коментирам със сервиза при първо влизане в него.
Като цяло купето е доста просторно и удобно, но в него комфортно могат да пътуват 4 човека. Има място и за 5 човека, но пътуването на третия човек ,който седи в средата на задната седалка няма да е комфортно, нито за него, нито за другите пътници, които седят до него. Основният проблем е в централната греда, която е доста висока и краката на този, който седи, ще трябва да са от двете и страни а това отнема пространство от съседните места.
Двигателя е точно това, което очаквах. Колата е достатъчно пъргава и има достатъчно мощност. Усеща се рязко включването на турбото, което по оборотомер според мен става близо до 3000 оборота. При всички случай е над 2400-2500 оборота. Под тези обороти колата се държи също добре, но ускорението е по-плавно. Няма как да не отбележа и това, че 6 та предавка е сметната изключително добре. На магистралата включвам темпомата, обикновено задавм скорост и карам със 120-125 км./ч. и на 6-та предавка няма никакъв проблем. Scala устойчиво поддържа скоростта независимо от терена и натоварването. В същото време, когато ми трябва да изпреваря уверено и бързо набира скорост до 140 -150 километра за да изпреваря без напрежение. Двигателя до 120 километра за мен не е шумен. Над тази скорост вече е малко по-шумен, но смятам, че купето е добре обезшумено. Когато съм в трафика или на светофар няма вибрации в купето от двигателя и не се усеща, но има лек характерен звук на работа. Разхода на гориво на извън градско за мен е много добър. Успях с моят стил на каране да постигна 5,6 литра на 100 с включен климатик. Смесено разхода беше 6,2 литра на 100 км. На градско обаче разхода е доста повече. Варира в зависимост от трафика, но е между 8 и 9 литра на 100 км. Поне аз го докарвам до тези показатели. В града много не ползвам страт -стоп системата и още с влизането в колата я изключвам.
Багажника е това, което искахме. Достатъчно обемен и просторен. Това ,което не ми харесва е ,че има усилващи планки в двата края, които не позволяват да се използва на 100% площа в основата му в двата му края , но това е минимално неудобство. С разместване на товара и внимателно подреждане няма проблем.
Фаровете са много добри. Късите светлини покриват много голям участък от пътя и лед осветлението осветяват много добре. Проблема беше, че когато включих дългите първият път се стъписах, защото те са с нажежаема жичка, и разликата в осветеността беше, като между небето и земята. Свикнах с тази разлика до някъде, но предпочитам, да карам на къси, ако ситуацията и пътя го позволява. Оставил съм ключът за избор на светлини в Автоматичен режим и честно казано от тогава не ги мисля. Доста ни глезят с новите технологии но конкретно за фаровете, нямам нищо против и ми харесва.
Не ми харесва обаче Front Assist-a. Първият път ме стресна сериозно, когато се включи. Ситуацията беше, точно никаква. При тръгване от светофар в колона, колоната спря рязко. Скоростта не е била по-голяма от 15- 20 км./ч. Имаше достатъчно дистанция между мен и предната кола. Според мен и опита ми от 38 години шофьорски стаж имах достатъчно място да реагирам и спра и точно, когато понечих да натисна спирачният педал колата с грохот и силен писък от дисплея закова на място. В първият момент не разбрах, какво и защо се случи? Спирачното усилие беше 100%. Гумите блокираха при спирането и леко изсвириха на асфалта а колата се закова на място. Още два пъти се включи този асистент, но скоростта беше по-висока и само чукна педал, което пак е доста стряскащо, защото не го очаквах и още повече нямаше никой пред мен. В първият момент помислих, че не съм видял по-голям камък, който е блокирал гумата, но изпискването и предупреждението от дисплея ми показаха, че е пак асистента. Датчика реагира на леко повдигнатите трамвайни линии.
Като цяло смята Scala за много практична, удобна и икономична кола, която се кара с лекота и удоволствие. Смятам, че е подходяща за семейна кола и кола за всеки ден. Двама възрастни и две деца с целият багаж за почивка, ще пътуват комфортно, удобно и приятно. В същото време и икономично, което не е маловажно за семейният бюджет. Лично аз много харесах Scala и до този момент съм много доволен от колата. Не съжалявам за изборът ни и съм благодарен на дилъра, който ни посъветва да закупим нея. Неприятното при мен е здравословното ни състояние и малко по-трудното влизане и излизане от колата, но това няма нищо общо с нея.
Дано не ви отегчих и досадих с моите писания. Надявам се за някой това мое мнение да помогне в изборът му на автомобил. А на чехите от Шкода мога да кажа само едно голямо БРАВО!