Superb MK3 (B8, 2015–) - Полезни съвети и техническа информация
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- zalmaneca
- Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87
От препратите е. Моята я продадох на 5 тата година без никакви проблеми по лайсните.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Със паста трябва да се оправи. Пробвай с различни. Има специални за хром. Ще ти снимам ако искаш.Tuscany написа: 17.08.2025, 10:34:25Не съм я мил. Там, където бяхме отседнали, паркирах в двора на къщата и хазайте имаха автоматични пръскалки за поляната. Не ги видях при пристигане и сутринта колата вече беше мокра и изсъхнала
А имах в предвид, че няма как да стане при мен, защото не мия колата с препарати на мивка - мия си я сам, само ползвам водата на мивката.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

-
DonSkoda
Една много добра паста е all metal polish задължително с вълнен парцал. Ама истинска вълна, не имитация.
Ако с нея не стане, най-вероятно с никоя друга няма също.
Ако с нея не стане, най-вероятно с никоя друга няма също.
- 111E8
- Гараж: Superb 2021 2.0 TDI 110 kW
От няколко дни чувам едно много неприятно стържене при натискане на спирачката. Понякога сякаш го има и като потеглям без да е натисната.
Нямам индикации на таблото за смяна на накладки. Гледах и пипах дисковете, не виждам да има надрано. Колата е почти на 87000 км. Предполагам им е време за смяна на накладките и дисковете?
Записах час да ги видят следващия петък в ЕТ, но се чудя драма ли е да карам така една седмица.
Нямам индикации на таблото за смяна на накладки. Гледах и пипах дисковете, не виждам да има надрано. Колата е почти на 87000 км. Предполагам им е време за смяна на накладките и дисковете?
Записах час да ги видят следващия петък в ЕТ, но се чудя драма ли е да карам така една седмица.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
От 4-те предни накладки само една има индикатор за износване. Накладките често се износват неравномерно (т.е. една се износва повече, а тази от другата страна на диска - по-малко). Ако тази с индикатора все още не е износена, индикаторът все още няма да индикира, но накладките може вече да са за смяна.
Ти успя ли да погледнеш накладните от вътрешната страна? Ако след 87000 км при теб виждаш, че външна накладка има много феродо, тогава вероятно вътрешната е доста износена, тъй като няма как след 87000 км да нямаш износване на нито едната.
Индикаторът за износване е поставен на между 3 и 5 мм оставащо феродо. Идеята е, когато светне, да имаш възможност и време да минеш още поне 1000-1500 км преди да стане наложителна смяната.
Най-простият начин да разбереш дали предните ти накладки са за смяна, е като измериш (например с шублер) дълбочината от ръба на накладката до диска (дълбочината включва и металната плочка на накладката). Ако е >10 мм, не е за смяна, Ако е 10 мм, си на границата за смяна. Ако е <10мм, е за смяна. Така пише в сервизната документация на моята О4. При задните ми накладки пък границата е 9 мм. Предполагам, че при Супърб лимитите са същите.
Предни накладки изкарват нормално между 30000 и 70000 км, така че ако не си ги сменял досега, те почти сигурно вече са износени за смяна.111E8 написа: 20.08.2025, 13:12:10 Колата е почти на 87000 км. Предполагам им е време за смяна на накладките и дисковете?
Дали дисковете са за смяна (ако няма други проблеми с тях - като например неравномерно износване или изкривяване), се определя от дебелината им. Обикновено предни дискове се считат за изискващи смяна, ако дебелината им е намаляла с >3 мм (т.е. >1.5 мм на страна). Лимитът се определя от производителя на диска и в зависимост от дебелината на модела диск лимитът варира между 1.2 - 2.0 мм износване на страна.
Хора се оплакаха, че ЕТ доста са качили цените на накладките за по-новите модели коли. Цитираха се цени от 450 лв за комплект предни накладки, което е неприятно. Имай го предвид, ако ще ги сменяш в ЕТ. Ако колата ти вече има 4 години, тогава ще се възползваш от програмата "4+" на ЕТ - при нея сменят накладки, дискове, амортисьори с отстъпка от 20% на части и труд.
-
chromosome
- Гараж: Superb 2022 1.5 TSI Combi
Здравейте,
от месец съм втори собственик на Superb 2022 закупена от България на 71000км. Вчера бях до ЕТ Пловдив за смяна на масло.
от месец съм втори собственик на Superb 2022 закупена от България на 71000км. Вчера бях до ЕТ Пловдив за смяна на масло.
Обадиха ми се да ми кажат, че са за смяна предни накладки и реших да ги подменят, не бях ги проверявал преди това. Смяна само накладки предни без дискове 188лв накладките и 112 лв труд по спомен ( не е пред мен фактурата) общо 300лв.smoke написа: 20.08.2025, 13:54:58 Цитираха се цени от 450 лв за комплект предни накладки, което е неприятно
- 111E8
Забелязах тези три черти на таблета пред мен. Стоят си след рестарт. Мирише му на изгорели пиксели или нещо такова. Колата е на малко над 93к км, мисля да изчакам още малко ако изгорят още и преди да изтече гаранцията да ги питам в ЕТ как я виждат. За мен не е окей това, някой друг да му се е случвало това?

- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
Според мен не чакайте ами да си сменят по гаранция
-
lpetrovv
- Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG
Изобщо не чакай, завеждай гаранционна претенция.
- slavikatsarov
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90/150 h.p. 2014
Да явно е доста ,често срещан дефект. При мен се появи само една такава черта в ляво миналата година, точно след изтичане на гаранцията ...111E8 написа: 19.11.2025, 17:45:41 Забелязах тези три черти на таблета пред мен. Стоят си след рестарт. Мирише му на изгорели пиксели или нещо такова. Колата е на малко над 93к км, мисля да изчакам още малко ако изгорят още и преди да изтече гаранцията да ги питам в ЕТ как я виждат. За мен не е окей това, някой друг да му се е случвало това?
![]()
Познавам още един човек със същия дефект на Супърб III.
Това което забелязвам е ,че според температурата на времето тази черта се свива и разширява.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Няма да се самооправи, само по-зле може да стане. Ако е в гаранция - завеждай щета, защото това е скъпо за ремонт.
Бееееее.....
- 111E8
Ходих в петък в ЕТ Дружба. Примечикът го снима много пъти от много ъгли и подаде запитване към Чехия. Днес ми се обади, че са казали, че тези три черти са от механично въздействие, най-вероятно от някакъв препарат…
Честно казано се изненадах много. Освен да им пиша и аз един имейл друго има ли какво да правя.
Да го чакам да изгори цялото табло ли, смяната му била към 3,5к лева…
Честно казано се изненадах много. Освен да им пиша и аз един имейл друго има ли какво да правя.
Да го чакам да изгори цялото табло ли, смяната му била към 3,5к лева…
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Странна констатация...
Механично въздействие ->> натиск, удар
Препарат ->> химично въздействие
Механично от препарат ->> да го търкаш с абразивна паста?!?
Струва ми се, че не искат да признаят дефектния екран по гаранция и си измислят небивалици.
Механично въздействие ->> натиск, удар
Препарат ->> химично въздействие
Механично от препарат ->> да го търкаш с абразивна паста?!?
Струва ми се, че не искат да признаят дефектния екран по гаранция и си измислят небивалици.
-
Zdravko_vbr
Здравейте,
Преди около 2 месеца купих първата си Шкода - Супърб 3, 10.2015 лифтбек 2.0 TDI 190 к.с. 4х4. Колата не е с гаранция към ЕТ, разбира се.
Наскоро забелязах същия проблем, както по-горе - леко чукане при рязко ляво - дясно. Закарах я при моя майстор, който след детайлен оглед реши, че е проблемът е от рейката. Предложи ми вариант за рециклиране, като тук искам да отбележа, че не той ги рециклира, а само демонтира и кара на друг майстор. След като свали рейката и я закарал за рециклаж, там след преглед му казали, че не може да се рециклира, тъй като е гребенът и пиньонът са разбити. Затегнали са я, но трябвало да се смени с друга или рециклирана, или втора ръка, или нова. Пък е и специфичен номер (5Q1423062N), който не мога да намеря.
Въпросът ми е, някой сблъсквал ли се е с подобен проблен ? Аз не съм технически запознат - доколко може да се кара така ?
Моля за мнение, съвет, препоръки.
Благодаря!
Преди около 2 месеца купих първата си Шкода - Супърб 3, 10.2015 лифтбек 2.0 TDI 190 к.с. 4х4. Колата не е с гаранция към ЕТ, разбира се.
Наскоро забелязах същия проблем, както по-горе - леко чукане при рязко ляво - дясно. Закарах я при моя майстор, който след детайлен оглед реши, че е проблемът е от рейката. Предложи ми вариант за рециклиране, като тук искам да отбележа, че не той ги рециклира, а само демонтира и кара на друг майстор. След като свали рейката и я закарал за рециклаж, там след преглед му казали, че не може да се рециклира, тъй като е гребенът и пиньонът са разбити. Затегнали са я, но трябвало да се смени с друга или рециклирана, или втора ръка, или нова. Пък е и специфичен номер (5Q1423062N), който не мога да намеря.
Въпросът ми е, някой сблъсквал ли се е с подобен проблен ? Аз не съм технически запознат - доколко може да се кара така ?
Моля за мнение, съвет, препоръки.
Благодаря!
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Нормално са Суперб, трябва нова по рама да поръчаш.
Шансът втора употреба да намериш е малък, но по лошото е че много вероятно ще е в подобно състояние като твоята. Преглътни 4-5к и карай спокойно.
Иначе може да караш така още дълго, не е опасно.
Шансът втора употреба да намериш е малък, но по лошото е че много вероятно ще е в подобно състояние като твоята. Преглътни 4-5к и карай спокойно.
Иначе може да караш така още дълго, не е опасно.
GUNTER SERVICE