Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Мнение от Tuscany »

Аз ако ти снимам моята на 20к, ще идеш да изпиеш парите в Студентски :D
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Steels

Шкода Новак

Гараж: VW Arteon SB 280кс

Мнение от Steels »

Търся препарат за почистване на алкантара. Някакви отзиви за този препарат - https://mr-bricolage.bg/preparat-za-poc ... /p/1030740 ?
pepi

Škoda Фен²

Гараж: Octavia

Мнение от pepi »

koceto1998 написа: 10.07.2025, 21:20:26 Колеги,
един въпрос - от половин година имам едни две по-големи дупки от камъчета на предния капак (на снимката се вижда че са дълбоки и даже са свалили боята, реално на снимката изглежда по-добре отколкото на живо [smilie=beee.gif] ) и реших да си взема touch-up боя от ЕТ, но въпросът ми е може ли да чи препоръчате някъде в София където да отида, да ги запълнят с боя и лак и след това да се полира, така че възможно най-малко да си личи? Колата е на 25к км и някак си все още ми е жал да пребоядисат цял капак за две дупки.
Благодаря предварително
Изображение
Можеш и ти да ги оправиш с карфица или зъболекарска сонда. Препоръчвам ти обаче да използваш само цвета, без да слагаш лак.
С лак стои надигнато, като пъпка или повече личи. Не се принесвавай, ако използваш само цвят няма да се обели от мивки.
Няма да е като съвсем да не личи, но ще е по-добре от сега
koceto1998

Шкода Новак

Мнение от koceto1998 »

Може би ще пробвам без лака наистина и с карфица да запълня дупчиците, поне ако не друго да не хваща ръжда. Иначе да до някаква степен съм обсебен, мия си я чат-пат с две кофи, доста препарати ползвам, но и от друга гледна точка тази кола се кара всеки ден + че съм на открит паркинг така че е неизбежно да нямам такивя забележки. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Другият вариант, който обмислях е да сложа малко лак и после ръчно да полирам там с някаква финишинг паста, но като лаик в тази сфера най-вероятно после ще трябва да я занеса да полират целия капак в последствие [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

С "карфицата" топваш в боята, така че да "хванеш" достатъчно количество (капка).

Идеята е капката да я пуснеш в дупката и с 1-2 движения без да вдигаш, да я разнесеш... Обикновено изисква няколко опита, така че носи си някакви тампони и спирт да забършеш веднага, ако не ти хареса резултата.
Migell

Шкода Новак

Гараж: Superb III 2019 2.0 tdi 190 7DSG (комбе)

Мнение от Migell »

Привет на всички наздраве
Имам по колата си леки деруги (по-скоро нарушен лак) и кръгови следи от гадните кърпи на мивкаджиите. Знам, че с пастиране или подобна процедура при посещение в някое детайлинг студио, колата ще се освежи много, но все пак да питам. Има ли файда от пръскалата, които се рекламират из фейса, при които уж като с магическа пръчка, след напръскване, разнасяне и леко полиране с миктофибърни кърпи, колата започва да блести и даже имат водо и прахоотблъскващ ефект ...или да си запазя 50-те лева и да не давам пари за глупости? Някой ползвал ли е и може ли да препоръча някакъв непрофесионален препарат, с който в домашни условия да си напръскам и полирам колата?
пп: върнах 5-6 страници назад от последната, но не намерих нещо подходящо по темата.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Аз не бих се доверявал на разни пръскала… Виж тук последните мои поданици:
viewtopic.php?p=355191&hilit=Carpro+eraser#p355191
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

Migell написа: 18.07.2025, 19:35:37 Има ли файда от пръскалата, които се рекламират из фейса
Обикновено само запълват драскотините и след някои друга мивка е пак същото...
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Migell написа: 18.07.2025, 19:35:37 Някой ползвал ли е и може ли да препоръча някакъв непрофесионален препарат, с който в домашни условия да си напръскам и полирам колата?
Ползвам съм полиш на магуаер, който изглажда малки "паяжини", както и леки деруги от нокти или малки клони.
Migell написа: 18.07.2025, 19:35:37 и даже имат водо и прахоотблъскващ ефект
Това е отделно от полиш, ти трябва вакса. Бързите тип пръскалка (за след или по време на мивка) траят седмица две,три. Според колко често миеш и колко е прашно.
Ако си вземеш вакса на паста, отделиш час два да нанесеш и изтъркаш с фибро кърпа, трае няколко месеца, а ако след това ползваш тия тип пръскалки, удължават. Аз го правя веднъж на 6 месеца има много голям ефект. Не е като керамика, но и цената е друга, както и можеш и сам. Само не пипаш пластмасите, че се чисти трудно.
intense написа: 19.07.2025, 18:59:36 Обикновено само запълват драскотините и след някои друга мивка е пак същото...
Всичките полиращи препарати и техники, отнемат най - горния слой на лака, като по този начин драскотината и се намалява дълбочината и съответно не отразява светлина и съответно не се вижда.

https://www.theultimatefinish.co.uk/car ... efects.jpg
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Гърцията е хубаво място, ама на хазяйна пръскалките за трева направиха колата на петниста хиена. Положението е зле, а както знаем, тукашната вода е много варовита. Ще мия във вторник сутринта и се чудя какъв да е плана. Уви, нямам киселинна пяна, но имам Labocosmetica Preludio Acidic, както и CarPro Spotless 2.0. Имам следните варианти:

1. Карам по стандартната схема - Bilt Hamber Touchless на мивката и после при контактното с ONR пръскам с Preludio-то.
2. Пръскам Preludio-то преди безконтактното, на мивката. Това ми се струва най-добро, но не знам ако върху ниско pH изпръскам с високо pH какви ще стане.
3. Ползвам Spotless, но не съм сигурен дали мога да го неутрализирам с ONR в гаража?
4. Купувам нещо като CarPro Descale и мия с него
5. Kushev и пълна програма ...

Някой с опит?
Retech

Шкода Новак

Мнение от Retech »

https://eshop.skoda-auto.cz/en_CZ/insec ... 000096300C това е точно за инсекти по колата . Същото е и това :https://www.retech.com/cs/product/insect-cleaner - скоро ще го има в Бриколаж
Аз лично препоръчвам :https://retech.cz/cs/product/foam-cleaner
Ретех е произвежда голяма част от спрейовете на Шкода
https://www.skodaoriginal.cz/Autochemie ... 66_0_1.htm
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Малко ъпдейт по моята драма. Нещата се позамазаха, ама ми седи едно такова горчиво ...
Още на следващата сутрин бях на мивката, макар че точно беше валяло и даже ме прекапа на връщане.
1. Бях си приготвил Preludio Acidic разтворен 1:5 и изпръсках колата на сухо. Изчаках около минута и след това изпръсках традиционния Bilt Hamber 2%. Измих и обратно в гаража.
2. Макар и очаквано, за мой ужас, петната си бяха все така там. Говоря за почти цялата кола. Изглеждаше както когато е прашна и прекапе дъжд. Да не говорим, че дали заради комбинацията от acidic и alkaline или заради държа, в който се прибрах, колата беше останала нетипично мръсна.
3. Опитах отново контактно на едно място с Preludio Acidic, не мръднаха.
4. Измих капака с ONR и опитах с CarPro Spotless 2.0. За щастие, резултат имаше, но не на 100%. Наложи се второ, а на места и трето минаване.

В крайна сметка, измих колата с ONR, както правя обикновенно и след това последва 4 часова борба с петната:
1. Пръскам със Spotless на кръпа, мажа около 30-40 секунди (капака на 3 зони, вратите на 3 зони и т.н.)
2. Пръскам с ONR с пулверизатор и после с друга кърпа обирам и даизтърквам
3. С IK Spray с ONR изплаквам обилно
4. Минавам с ONR микрофибър от кофата

Дано да съм успял да изплакна добре. Около 10 литра разтвор отиде за изплакване само.

Още не съм изкарвал колата на светло, но резултата в гаража е следния - 90% от петната се махнаха. На места има няколко, особено на предния капак, които под определена светлина се вижда и не излизат - или са стари (най-вероятно) или лош късмет и са успяли да се захванат. Вероятно съм пропуснал някъде, ама съм ги отписал - за да ги намеря, трябва да обходя сантиметър по сантиметър, пък нямам подходяща лампа. В гаража трудно се виждат по ниските части на вратите.

Като последна мярка, до края на седмицата ще направя едно измиване с CarPro Descale и ако видя, пак ще мина със Spotless. За другия път ще си имам едно наум. Защо не помолих да спрат пръскалките още първия ден, не знам ...

В допълнение към дългия пост, още нещо - завъртях няколко видео за полиране и не мога да разбера, защо всички показват полиране на преден капак ... Това е ясно и лесно. Никъде не видях съвети за емблемите, предната броня и около фаровете, страничните огледала, релсите на тавана, около дръжки, стоповете и по багажника. Кое трябва да се облепи, кое може да се полира. Всеки хванал и жули преден капак, че даже и жертвен.
koceto1998

Шкода Новак

Мнение от koceto1998 »

Колеги, и аз да попитам - по капака и по багажника имам немалко следи от водни петна + леки драскотини (повърхностни). Засега съм у нас имам само тази паста:
Meguiar’s Ultimate Compound, като виждам че е с non-diminishing абразиви, т.е. би имало ефект ако го направя на ръка. Въпросът ми е какъв апликатор да взема:

https://detailingbg.com/produkt/soft-fo ... ad-2-pack/ (мек, на основата на пяна, може би няма да е толкова добър за cut)

https://detailingbg.com/produkt/even-co ... ad-2-pack/ (микрофибърен, може би по-добър за ultimate compound)
Ще съм много благодарен за всякакви съвети и мнение по въпроса, особено ако някой е ползвал този продукт с ръчен апликатор.
Идеята е да полирам на ръка само областите със сериозен дефект и накрая полиране с ultimate polish на целия детайл (класика в жанра [smilie=sarcastic.gif] )
Поздрави и хубав неделен ден на всички
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

Нанасял ли е някой керамично покритие сам или препоръчвате професионалисти да се занимават? За големите 3-4 града в България предполагам е лесно да се намери детайлинг студио, но в провинцията е друга картинка. Изгледах доста по темата, имам си и подземен гараж където покритието да се нанесе и после да съхне. Струва ли си да пробвам или по-добре не?
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Според мен нанасянето е лесната работа, стига да се спазват простите правила. Трудното е, препоръчаното полиране преди това.
Аз до сега го играех с керамичен сийлън, но мисля да "ъпгрейдна" на Q2M CanCoat, а за следващата кола да го играя с цяла услуга.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”