Смяна на ангренажен ремък?

Всичко за Шкода Октавия I и Tour, произведена от 1996г. до 2010г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
hvp800

Škoda Ludicrous

Мнение от hvp800 »

Аз не бих карал 90 хил км с един ремък. А пък ако ще сменяш ремък и ще оставиш старите ролки, тогава съвета ми е въобще да не сменяш ремъка!!!
Подмяната на ремъка и комплекта със всички ролки, при този мотор си е сериозна инвестиция, но ако искаш да си осигуриш спокойствие, цената е 600-700 лв [smilie=pardon.gif]
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Точната дума :спокойствие [smilie=beach.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
strazhara

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 1, 1.9ТДИ, ASV110к.с. 2002г. 5скорости
Шкода Октавия 4, 2.0ТДИ, DSU115к.с. 2021г. 6скорости

Мнение от strazhara »

От прочетеното до тук нищо не ми стана ясно, но продължавам да карам и към 90хил, ще помисля за смяна. За този мотор в оригиналната сервизна книжка го дават да се смени на 120хил. и на толкова е сменен в Австрия.
А парите не са чак такъв проблем. Разпитах тук там и засега се спрях на https://24autoland.de/epages/e6328f46-6 ... /CT1044WP1 обещаха ми го за 300лв с голяма отстъпка от местна голяма фирма за авточасти. Смяната от мен без пари така, че не е чак толкова скъпо.
Обещавам да пиша как е минало и какво съм спечелил или загубил от данък спокойствие . ;)

Весели празници.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Ти питаш как е препоръчително. Ние ти споделяме как процедираме ти сам решаваш как да го направиш. При положение, че ще си го сменяш и сам значи си на ти с двигателите и имаш нужната компетенция сам да вземеш решение за тази не чак толкова проста интервенция.
Аватар
ssiliev

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 1 FL 1,9 TDI ASV (1U5)- "Бабичката"
Karoq SL 1,5 TSI ACT DXD (NU7) - "Младежа"
Обратна връзка:

Мнение от ssiliev »

Естествено на никой от нас не му се дават пари за поддръжка при положение че всичко е ОК и можем да отложим нещата във времето. Даже ако може и до бензиностанцията да не ходим и пак само да караме. Да ама не става така, ако човек иска да разчита на нещото/машината/колата в ръцете му.
Форумите са за това, един да пита, няколко да му отговорят и питащия да си вземе решение. Всеки сам си носи кръста, както би казал дядо Дионисий ;)
По същество: При техниката(а и не само там) са се доказали няколко основни вида поддръжка:
- Превантивна поддръжка(prevention - предотвратяване) - Тази е добрата практика и е относително евтина. Следиш график(пробег километри, период време, моточасове и т.н.) и като наближи момента планираш разходи и време - няма изненади. Нормално е с напредване възрастта на съоръжението и влошени експлоатационни условия, периодите да стават по-къси.
- Предиктивна поддръжка(prediction - предсказване) - Тази е належаща практика и е по-скъпа. По външни белези, шум, вибрации, температура и т.н., установяваш, че има проблем. В кратки срокове трябва да го отстраниш, ако не искаш нещо по-лошо да се случи, или постоянно наблюдаваш състоянието му и го мислиш. Притеснен си от разходи и време.
- Поддръжка при повреда. Това в повечето случаи си е авариен ремонт. Мърдане няма, разходи, време - почти нищо не зависи от теб. Губиш допълнително пари и ползи докато си в ремонт.
Един лек пример. Кое предпочиташ:
-Превантивно: Набавяш си витамини, водиш умерен начин на живот,ходиш си на профилактични прегледи и си спокоен че всичко е ОК и се радваш на живота.
- Неразположение: Като усетиш някакъв проблем, скачаш в първата аптека и вземаш нещо или народна медицина, съобразяваш се къде ходиш и какво правиш докато не си ОК
- Разболяване: Тръшваш се на леглото, не ходиш на работа, не изкарваш пари, а в същото време харчиш много повече.

Извинявам се за примерите и дългото писание, но ми текна мисълта. :)
Аватар
strazhara

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 1, 1.9ТДИ, ASV110к.с. 2002г. 5скорости
Шкода Октавия 4, 2.0ТДИ, DSU115к.с. 2021г. 6скорости

Мнение от strazhara »

Ето и каква я свърших:

Зацепих я както си пише по книгите, с блокиране на разпределителния вал, помпата и коляновия вал на белег. След това отвих двете зъбни колела на разпределителя и нафтовата помпа. Сглобих всичко натегнах гайки болтове според силата на затягане превъртях колянови вал на ръка и всичко е ОК.

Реших да сменя и обтегача и се оказа, че една от трите резби е прецакана. Почна се едно питане от майстор на майстор и всеки вика трябва да ми свалиш детайла и да ти увелича размера на резбата. Взех нещата в мои ръце четох в интернет и намерих метод за възстановяване на резби в алуминий. Поръчах се един комплект за моя размер и на следващия ден пристигна. Вечерта успях да направя успешно възстановяване на резбата и сега всичко е ок с резбата. Даже нарочно я натегнах, както си пише по книгите и издържа, после тест с обратно отвиване и пак затягане. Така и така бях разглобил от към тази част на двигателя реших и да обслужа и динамото. С голям зор го свалих и после разглобих и смених четки, колектор и демферна шайба, която отвих с голям зор. Най накрая се оказа, че смених и другата пластмасова ролка и сега съм с нов комплект шайби и обтегач на пистовия ремък. Сглобих всичко обратно по местата и остана да я запаля.

Запали от ряз, много по-добре отколкото със стария ремък , който е сменян от сервиз само, че не с пълното зацепване на разпределителя, ами с белязане с маркер. Тествах я и върви на пушка, пали с поглед, само като, че ли е малко по-шумна на празен ход и няма голяма ряз в ниските обороти. Наложи се извънредно да намеря лаптоп на заем и да я закача на кабела , който бях закупил от 2години от алиекспрес. Инсталирах програмата и направих връзка с нея. С помощта на брат ми и колеги, които са писали в VW форума за стойностите на 4 канал за ASV мотора направих центровката на помпата . Извадих грешките и видях, че имам проблем с клапан N75 или вакумните пътища. Намерих клапана в колата и се оказа, че се е извадил маркучът му. Сега вече всичко е наред и повече грешки не е записвала, а и вече си върви, гасне меко и работи по тихо.

Поздрави.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Браво, кефа е голям като свършиш всичко сам. :)
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia I”