Изминати километри
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Мирич_80
- Гараж: Škoda Kamiq 1.0 / 115
Изминати километри
Здравейте колеги да попитам,колата ми ШКОДА КАМИК 1.0 115 коня изминати 2000 км.Предстои ми ходене на море и питането ми е може ли да карам по Магистралата със 120-130 при положение че колата още не се е разработила?
- YoKK
Изминати километри
Карай си , няма проблем. Единствено като спреш не я гаси веднага, а я остави за около 1-2мин. да се охлади турбото.
Kamiq, 1,5 tsi, 150hp, MT, 2024, PRINS
-
Toshanos
Изминати километри
В упъването си е написано да не се превишават 4000 оборота първите 1600 км. Колата си е достатъчно разработена вече, а и да не беше, при 120-130 вероятно си с около 2500-3000 оборота според кутията.
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Изминати километри
Кутията е 6 степенна, ако е ръчна, та не би трябвало да държи високи обороти. Оставяй я след каране в обороти да поохлади турбото и не я напъвай над 3500.
Относно маслото - моето заводско миналата година стигаше до 108 градуса, но колата си беше добре разработена и по магистралата си карах с 140 през цялото време. Казвам го, за да не се филмираш, ако видиш число над 100
Относно маслото - моето заводско миналата година стигаше до 108 градуса, но колата си беше добре разработена и по магистралата си карах с 140 през цялото време. Казвам го, за да не се филмираш, ако видиш число над 100
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Изминати километри
@Мирич_80
Защо реши, че двигателят още не е разработен и не можеш да караш със 120-130 по магистралата
В книжката на твоята кола пише следното (в книжката на моята Октавия пише същото):
Нов автомобил – разработване на двигателя
Начинът на шофиране през първите 1500 km е от решаващо значение за качеството на разработване на двигателя.
През първите 1000 km натоварвайте двигателя максимално до 3/4 от максимално разрешените му обороти и не шофирайте с ремарке.
През следващите 500 km можете постепенно да увеличавате оборотите на двигателя.
Вече, ако ти си решил, че трябва да го разработваш повече км., е друг въпрос
Защо реши, че двигателят още не е разработен и не можеш да караш със 120-130 по магистралата
В книжката на твоята кола пише следното (в книжката на моята Октавия пише същото):
Нов автомобил – разработване на двигателя
Начинът на шофиране през първите 1500 km е от решаващо значение за качеството на разработване на двигателя.
През първите 1000 km натоварвайте двигателя максимално до 3/4 от максимално разрешените му обороти и не шофирайте с ремарке.
През следващите 500 km можете постепенно да увеличавате оборотите на двигателя.
Вече, ако ти си решил, че трябва да го разработваш повече км., е друг въпрос
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Изминати километри
Мирич_80, най вероятно защото сме го обсъждали не веднъж по други теми, а и защото много често се придава малко в повече важност за такива безсмислени работи.
Не е лошо да ги спазваш тия неща, аз също не я изрезвах първите 3к километра, ама дали ще има някаква полза от това или точно никаква - трудно да се каже. Това са си нови коли, има хора от шоурума започват да ги карат душманската и абсолютно нищо им няма в дългосрочен план дори.
Въпросния случай, който си описал, е напълно безпроблемен, дори и с 140 км/ч да караш. То ако съвсем нова кола не можеше да се кара така ...
От друга страна това с охлаждането на турбото ми се струва най-голямата глупост, която чувам да се повтаря и повтаря. Може и аз да греша, даже ако някой ми обясни, ще съм много благодарен, че ще науча нещо, за което явно живея в заблуда. Да, ако си я изтезавал на високи обороти колата, трябва да изчакаш да охлади, наясно съм какво може да му стане. Ама при нормално каране .. какво охлаждаш на място? Отделно ако я режеш много колата, по хубаво карай леко 2-3 мин да охлади в движение, отколкото на едно място да седи. И също дори да си я натоварил много на магистралата, ти докато влезнеш в града и да паркираш някъде, колата отдавна се е охладила.
Не е лошо да ги спазваш тия неща, аз също не я изрезвах първите 3к километра, ама дали ще има някаква полза от това или точно никаква - трудно да се каже. Това са си нови коли, има хора от шоурума започват да ги карат душманската и абсолютно нищо им няма в дългосрочен план дори.
Въпросния случай, който си описал, е напълно безпроблемен, дори и с 140 км/ч да караш. То ако съвсем нова кола не можеше да се кара така ...
От друга страна това с охлаждането на турбото ми се струва най-голямата глупост, която чувам да се повтаря и повтаря. Може и аз да греша, даже ако някой ми обясни, ще съм много благодарен, че ще науча нещо, за което явно живея в заблуда. Да, ако си я изтезавал на високи обороти колата, трябва да изчакаш да охлади, наясно съм какво може да му стане. Ама при нормално каране .. какво охлаждаш на място? Отделно ако я режеш много колата, по хубаво карай леко 2-3 мин да охлади в движение, отколкото на едно място да седи. И също дори да си я натоварил много на магистралата, ти докато влезнеш в града и да паркираш някъде, колата отдавна се е охладила.
-
atom
Изминати километри
За магистрала е така, защото все пак се движиш бързо и количеството въздух минаващо през радиатора е сериозно, но я да разгледаме друга ситуация.Stoyanov написа: 29.07.2025, 11:48:57 От друга страна това с охлаждането на турбото ми се струва най-голямата глупост, която чувам да се повтаря и повтаря. Може и аз да греша, даже ако някой ми обясни, ще съм много благодарен, че ще науча нещо, за което явно живея в заблуда. Да, ако си я изтезавал на високи обороти колата, трябва да изчакаш да охлади, наясно съм какво може да му стане. Ама при нормално каране .. какво охлаждаш на място? Отделно ако я режеш много колата, по хубаво карай леко 2-3 мин да охлади в движение, отколкото на едно място да седи. И също дори да си я натоварил много на магистралата, ти докато влезнеш в града и да паркираш някъде, колата отдавна се е охладила.
30 минути изкачване с як наклон и завои. И реша на някоя чешмичка да се наплискам с вода, тогава аз лично я оставям да си работи. 10 минути да е почивката, ще изгори 100 мл. гориво - чудо голямо.
-
Мирич_80
- Гараж: Škoda Kamiq 1.0 / 115
Изминати километри
Благодаря за отговорите колеги .
-
xektop
- Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
Изминати километри
Турбо охлаждането се дължи главно на маслото от системата за смазване, докато антифризът се използва много по-рядко.atom написа: 29.07.2025, 12:17:14 За магистрала е така, защото все пак се движиш бързо и количеството въздух минаващо през радиатора е сер
- FaKeR
Изминати километри
При работа на място идеята е маслото да поотнеме от жегата на турбото от работата на високи обороти. А и при спиране на бензиностанция на магистрала колата допреди под минута е била на обороти.
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Изминати километри
Какво ще рече на обороти? Че аз май другото си представям като чуя на обороти. А и на какви обороти ги карате тия коли по магистралитеFaKeR написа: 29.07.2025, 13:06:47 А и при спиране на бензиностанция на магистрала колата допреди под минута е била на обороти.
- FaKeR
Изминати километри
Моята (ако не се лъжа) е на 3200 на 5-та (5 скорости е) със 140. Като спра я оставям две-три минути и гася - най-малкото, докато си съберем нещата за ихзвърляне, децата си вземат играчки, разберем се кой какво ще прави и така нататък. Когато съм сам е още по-лесно - не спирам за почивка
Както знаем движението по магистралата не е праволойено и немалко пъти като се наложи да изпреварвам стига до 150-160, респективно 3500 оборота и нагоре.
Както знаем движението по магистралата не е праволойено и немалко пъти като се наложи да изпреварвам стига до 150-160, респективно 3500 оборота и нагоре.
-
peyopetrishki
- Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp
Изминати километри
Ако ще си оставяте колата да изстива след каране, гледайте темперетурата на маслото, иначе всичко е в главата ви. Ако темепратурата е над 115 градуса, може да я оставите да изстине малко, ако е по-малко няма никакъв смисъл според мен. Аз съм стигал 120-122 градуса на маслото с много даване на газ по магистрала, но в момента в които влезеш в града и покараш няколко километра, колата веднага изстива. Много ги мислите тия талиги.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
-
DonSkoda
Изминати километри
Визираше се на юнашко каране, и да не се гаси веднага. Аз винаги чакам маслото да слезе на 93-4 градуса, и тогава гася. Отнема му около 5-6 минути, от 106-7 градуса да се охлади. Ако е под 30 градуса околната температура, даже и по-малко.
Ама като гледам как летят, отбива на колонката и върти ключа. После пали, и заминава. После на вторичния пазар, и "радост" на следващия![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Ама като гледам как летят, отбива на колонката и върти ключа. После пали, и заминава. После на вторичния пазар, и "радост" на следващия
- FaKeR
Изминати километри
Най-накрая да кажеш нещо смислено и полезно
Както казах при мен с Равенола повече от 100 градуса не вдига, за 2-3 минути вече е на 93-5, което е напълно достатъчно.
Както казах при мен с Равенола повече от 100 градуса не вдига, за 2-3 минути вече е на 93-5, което е напълно достатъчно.