Претенция по гаранция

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
nokian1

Шкода Новак

Претенция по гаранция

Мнение от nokian1 »

Здравейте колеги, някой предявявал ли е претенция по гаранция към Еуратек?
Колата е Октавия 2.0 ТDI 150кс на 20 000 км- закупена е през 2024г.
Имам следния проблем - през лятото и по точно когато е над 25 -26градуса навън датчика за външна температура не показва вярно при спрял автомобил, а в движение всичко е наред.
Спра ли на кръстовище, температурата от 27 градуса става 33г, а като тръгна започва да пада бавно. Това се повтаря на всяко кръстовище с по дълъг сигнал.Когато спра на паркинг, температурата се покачва до 46гр и то в 20часа вечерта!!!
Шкода Варна приеха колата и след 2часа приемчика ми каза, че колата няма грешки всичко е наред, без да са правили нищо.Не могат да сменят датчика, тъй като имат отговор от Чехия, че е нормално при спрял автомобил, температурата да се покачва.
Искам да попитам, някой сблъсквал ли се е с подобен проблем.и как да си търся правата в тази ситуация?
Аватар
Mad___Max

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia Mk1 1.8 20V SLX
Škoda Octavia Mk3 1.4 TSI Vision

Претенция по гаранция

Мнение от Mad___Max »

Според мен си показва вярно. Като спреш за по-дълго време на светофара, нагретият асфалт излъчва яко жега и датчика я отчита. Той се намира зад предната броня на една педя от пътя, така че си е наред...
Не знам кой съм аз, ама не съм кой да е!!!
Не страдам от психично разстройство, наслаждавам му се!!!
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Претенция по гаранция

Мнение от skodko »

Нали като спреш колата спира да се охлажда от въздушната струя, как няма да скочат градусите, особено като колата е загряла, климатика работи в жегите, радиаторите се нагряват, абсолютно нормално е. Че и правата да си търси .. [smilie=sarcastic.gif]
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Претенция по гаранция

Мнение от ЦецоNOL »

nokian1 написа: 23.07.2025, 22:08:42 Спра ли на кръстовище, температурата от 27 градуса става 33г, а като тръгна започва да пада бавно. Това се повтаря на всяко кръстовище с по дълъг сигнал.Когато спра на паркинг, температурата се покачва до 46гр и то в 20часа вечерта!!!
Как може да си губите времето - на Вас и на хората в ЕТ с подобни глупости?
Ми то ако видите реалната температура на охлаждащата течност в тия жеги на място или след като изгасите колата-ще я бракувате най-вероятно…….?
Антифриза в жегите , като изгасите колата и вдига до 111градуса даже, просто няма как да се охлади .Но на Вас си Ви показва 90 градуса за спокойствие.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Претенция по гаранция

Мнение от stanley »

Аз не съм забелязал така да ми играят градусите за външна Т по кръстовищата. Не ми се струва нормално. Я си наблюдавайте дали имате по 5-6 градуса амплитуда на всяко спиране за над 30 сек. по обяд. Скачате му на колегата, ама може и да има право.
Аватар
Steels

Шкода Новак

Гараж: VW Arteon SB 280кс

Претенция по гаранция

Мнение от Steels »

В кръстовище, като се набиеш зад някой от изгорите газове темпа ти се покачва. На място ако перките развъртат и духат топъл въздух към датчика е нормално да се качи пак температурата. Тя щом е дизел, кой знае как си прави регенерации. Ако в движение няма проблем, не мисля че имаш проблем. Аз като седя на място лятото и вляза на 47гр и после тръгна става 33гр, проблем ли да търся ? браво
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Претенция по гаранция

Мнение от Драгомир »

Подобна игра в показанието на външната температура не съм имал нито в О3, нито в О4.

Особено на сегашната ми О4 датчикът е бавноразвиващ се. Отчита много по-бавно, отколкото на О3. Вадя колата от гаража и минавам няколко км, докато покаже реалната външна температура. Подобни разлики за толкова малък интервал от време никога не е показвала. Предполагам, че най-вероятно е софтурно направено така и може би донякъде е по-добре.
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Претенция по гаранция

Мнение от Манев »

Термпературните датчици за външна температура са страшно бавни. За колко време на кръстовище вдига от 27 до 33?
Освен това мястото на датчика трябва да е такова, че да минимизира доколкото е възможно прякото напичане от слънцето и въздушната струя от движението. Да не се е откачил датчика и да "виси" някъде?
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Претенция по гаранция

Мнение от xektop »

Steels написа: 24.07.2025, 08:26:45 седя на място лятото и вляза на 47гр и после тръгна става 33гр, проблем ли да търся
И при мен е така, но после и в най-голямто задръстване да стоя температура мърда най-много с 0.5.
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Претенция по гаранция

Мнение от martinp »

Нито на О3, нито на Кодиака съм имал подобни колебания. Даже и при регенерация не мърда.
Изображение
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Претенция по гаранция

Мнение от FaKeR »

Драгомир написа: 24.07.2025, 08:29:15 Подобна игра в показанието на външната температура не съм имал нито в О3, нито в О4.

Особено на сегашната ми О4 датчикът е бавноразвиващ се. Отчита много по-бавно, отколкото на О3. Вадя колата от гаража и минавам няколко км, докато покаже реалната външна температура. Подобни разлики за толкова малък интервал от време никога не е показвала. Предполагам, че най-вероятно е софтурно направено така и може би донякъде е по-добре.
При мен е същото поведението, макар и в Камик. Вчера му отне 10 минути да мръдне от 23 градуса в гаража до 37 навън [smilie=sarcastic.gif]
Според мен ако не се откачил чисто физически е нормално да има някакви разлики - когато колата се паркира цялата жега се застоява покрай двигателя, сиреч и покрай датчика. Лятно време тази топлина се разсейва много по-бавно, отколкото есенно/зимният период например. Лятно време покрай моята кола човек не може да издържи повече от минута-две да стои до двигателя след като се изгаси.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Претенция по гаранция

Мнение от zloQQ »

stanley написа: 24.07.2025, 08:19:51 Аз не съм забелязал така да ми играят градусите за външна Т по кръстовищата. Не ми се струва нормално. Я си наблюдавайте дали имате по 5-6 градуса амплитуда на всяко спиране за над 30 сек. по обяд. Скачате му на колегата, ама може и да има право.
Наистина няма голямо амплитуди! Да, леки отклонения има от излъчването на асфалта и жегата от околните автомобили, но повече от 3-4 градуса не ми изглежда нормално. При мен, повече отклонения от 3-4⁰ няма никога...
nokian1

Шкода Новак

Претенция по гаранция

Мнение от nokian1 »

skodko написа: 24.07.2025, 08:08:31 Нали като спреш колата спира да се охлажда от въздушната струя, как няма да скочат градусите, особено като колата е загряла, климатика работи в жегите, радиаторите се нагряват, абсолютно нормално е. Че и правата да си търси .. [smilie=sarcastic.gif]
skodko написа: 24.07.2025, 08:08:31 Нали като спреш колата спира да се охлажда от въздушната струя, как няма да скочат градусите, особено като колата е загряла, климатика работи в жегите, радиаторите се нагряват, абсолютно нормално е. Че и правата да си търси .. [smilie=sarcastic.gif]
Доста компетентно мнение колега [smilie=hunter.gif]
От около 30г.имам книжка и досега в нито един автомобил несъм забелязвал такъв проблем.Баща ми има същата кола и няма такъв проблем.
Ти нямаш такъв проблем , но според теб е нормално на автомобил 2024г.който струва 62000лв да не знаеш колко е външната температура
Ако това за теб е нормално явно управляваш велосипед [smilie=fool.gif]
nokian1

Шкода Новак

Претенция по гаранция

Мнение от nokian1 »

stanley написа: 24.07.2025, 08:19:51 Аз не съм забелязал така да ми играят градусите за външна Т по кръстовищата. Не ми се струва нормално. Я си наблюдавайте дали имате по 5-6 градуса амплитуда на всяко спиране за над 30 сек. по обяд. Скачате му на колегата, ама може и да има право.
Голям капацитет няма що [smilie=fool.gif] .
При теб има ли такива колебания
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Претенция по гаранция

Мнение от martinp »

FaKeR написа: 24.07.2025, 09:20:39 При мен е същото поведението, макар и в Камик. Вчера му отне 10 минути да мръдне от 23 градуса в гаража до 37 навън [smilie=sarcastic.gif]
Според мен това е нормалното поведение на температурния датчик, моя по същия начин като изляза от гаража му трябват 5-10 мин да покаже истинската температура. Тъй като датчика все пак е охладен, и му трябва известно време да се стопли от въздуха. Това не ти е готварски термометър да го боднеш в месото, и да измери на момента. Той мери температура на въздуха, демек контакта с околната среда е минимален. А веднъж достигнал реалната температура, колебанията стават нищожни. Пък какво остава на светофар да започне да вдига 10+ градуса на място. Абсурд.

През годините ми се е случвало да карам кола с проблем, като на nokian1, и определено прави впечатление и е доста дразнещо.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”