Skoda Octavia 3 2014 2.0 TDI VRS 184 - проблем с харч на масло

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Stivleto

Шкода Новак

Гараж: Octavia 3 TDI VRS

Мнение от Stivleto »

Здравейте!

Нов съм във форума и от 1 месец съм собственик на горепосоченият автомобил.

Закупих го с голям кеф и желание, колата е изключително приятна и е точно това, което искам.
Направих ѝ пълно обслужване (масла, филтри, ангренажи и тн.) и нямах никаква драми, докато не изминах 1500км и светна датчика за масло. Долях, за да мога да стигна до крайната дестинация и след като се върнах в София я закарах на сервиз, за да може да се провери дали има някакъв проблем. Доста четох, че този мотор има харч на масло, но такъв разход не е нормален според мен. От сервиза ми казаха, че не може да се установи откъде има проблем, че е възможно да е турбо, възможно е да капак на клапани и че е възможно да е за основен ремонт.
Свързах се с предишния собственик да го попитам дали е имал този проблем и той сподели, че се е случвало същото нещо при смяна на масло, различно от CASTROL EDGE 5W-30 C3 TI. При обслужването сменихме маслото с Motul 8100 X-clean + SAE 5w30, като ме увериха, че това се хубаво масло.
Та, свързах се за второ мнение с друг майстор и той ме посъветва да сменя на 5w40, но нямаше време да я прегледа, пък и трябваше да пътувам за морето след няколко дни. Послушах го и го смених на Castrol EDGE Turbo Diesel 5W40, заради повечето километри на колата (269 000).

След последната смяна съм изминал около 360 км и няма индикация за харч на маслото, но ми предстои пътуване до Словения и ме притеснява дали всичко ще е наред и дали, ако този проблем си продължава ще доведе до друг проблем.
Взел съм си 1л масло за всеки случай, но все пак ще се радвам за мнение от някого, който се е сблъсквал с този проблем и какви решения са предприели.

Благодаря предварително!
Последно промяна от Stivleto на 03.07.2025, 12:57:33, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Изтеглил си късата клечка. Писано е много за този мотор и тук и в интернет въобще. На тия километри (200 000+) става маслояд. Не случайно е пълно с такива в продажба.

Сори за лошите вести като за първо влизане във форума, но трябваше да влезнеш и да питаш преди да я вземеш. Сега вече не можем да ти бъдем особенно полезни.

Просто гугълни "tdi 184 oil consumption".
Или "184 масло" във форумната търсачка.

До Словения ще те закара вероятно, но се приготви да доливаш и те така. Лесно/евтино решение няма. С "по-гъсто" масло ще яде една идея по-малко, но все ще яде.
Бееееее.....
Аватар
Stivleto

Шкода Новак

Мнение от Stivleto »

Да, моя грешка че не съм се поинтересувал повече преди да я купя.
Ще се приготвям за най-лошото, като се надявам да не е то. [smilie=fool.gif]
Аватар
zoovanka

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb 2 face 2014 1.8 TSI 360Hp/480Nm - STAGE3 K04-64 PORFIRIS autosport Package + E-tuners
Thessaloniki
Обратна връзка:

Мнение от zoovanka »

"Свързах се с предишния собственик да го попитам дали е имал този проблем и той сподели, че се е случвало същото нещо при смяна на масло, различно от CASTROL EDGE 5W-30 C3 TI. При обслужването сменихме маслото с Motul 8100 X-clean + SAE 5w30, като ме увериха, че това се хубаво масло"
-тактично се е измъкнал от отговорност,няма начин да не знае какво ти продава,а и да не се е случвало и при него.
Такава конфигурация,бих закупил само с доказана сервизна история,сравнително малък пробег и от колега от форума,най-вероятно ако имам възможност.
Рискована е за мен предстоящата дестинация,вземете си повече от 1л..Аз лично ползвам Равенол и съм много доволен.Имаме колега във форумът на когото може да разчитате като компетентност. ЦецоNOL
Д-р Иван Раев
Еврозоовет Бургас
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не, че нещо, ама с тия темпове на харчлък, каквото и масло да долива - все тая. Само го хаби, ако е от скъпото.
Бееееее.....
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Stivleto написа: 03.07.2025, 11:40:59 Взел съм си 1л масло за всеки случай, но все пак ще се радвам за мнение от някого, който се е сблъсквал с този проблем и какви решения са предприели.
Основният проблем на този двигател при такъв пробег и дълги интервали за смяна на масло е в буталната група, включваща разбира се и сегментите.

Поради немалкия пробег, може и износвания в турбото или повреда в картерната вентилация да допринасят за голям разход на масло, но основното си е буталната група, както споменах.

Преминаване на масло 5/40 може евентуално да помогне в топлите месеци, но пък топъл вискозитет 40 не се препоръчва за DPF филтъра. А и дори да намалее разходът на масло, то ще бъде с много малко и не си струва риска да се кара с неподходящото масло.

Вариантите са два:

1. Свиквате с доливането и с евентуалните последици за ДПФа (твъде много масло да преминава през него не е най-добрият сценарий)
2. Намирате си читав майстор, който да извади и разглоби мотора, да измери елипсовидност на цилиндъра, ключ на сегментите, износване на полите на буталата и прочее стандартни процедури и се приготвяте за голямата тесла :(
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Има масла на w40 които са ниска пепел и стават за коли с дпф. Равенол руп и вмо са такива.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Продавай и си вземи бензинов ВРС или пък 150 коня дизел, ако държиш на дизел. Другия вариант е да доливаш )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

lybrator написа: 03.07.2025, 15:54:33 1. Свиквате с доливането и с евентуалните последици за ДПФа (твъде много масло да преминава през него не е най-добрият сценарий)
Ako DPF-a вече не е изкормен, въпрос на време е да почне да регенерира като луда. Но подозирам, че вече е изкормен.
Бееееее.....
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Това с доливането не е ли до време, защото в даден момент ще се стопи я бутало я клапан. Помня @begachkata обясняваше за 1.8TSI , че с доливане се прецаква мотора в определен момент. Тук вероятно е същата работа.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

В моето обкръжение изгоря още един човек с този двигател, но той я купи с ясното съзнание, че ще се прави. Продавача, дълго време не може да я продаде, заради яснотата, че този мотор си е проблемен. Накратко , дадоха му транзитни номера да си я кара да види какво е положението, защото са приятели, самия продавач беше предупреден , че тази кола не му трябва, но вече я беше купил. Та взе я момчето и още първия ден започна да прегрява, преди това губеше антифриз и се оказа спукан интеркулер/колектор , който беше сменен вече. Оказа, се че надува , свалиха главата, беше спукана, смениха я с чисто нова , всичко по периферята се смени, махнаха буталата, на 1-ви и 4-ти сегментите бяха запекли, имаше и два счупени, за щастие блока нямаше следи, задирания и износване. Нови бутала , комплект, всичко събраха обратно, вече се кара втора седмица, отзад си прави бронята черна, но още преди да дойде в БГ , някой е творил и DPF и CAT няма. Та общо взето , да не ти е личен тоя двигател...мъка. Крайния резултат от ремонта не е ясен още , колеги сме и го виждам всеки ден, но чакаме поне един 10-15 хил да се завъртят, за да може да се прецени как е с харча на масло.
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Гараж: ex Skoda Octavia 2 VRS tdi preface
ex Skoda Octavia 2 VRS DSG facelift
ex Skoda Octavia 3 VRS TSI
now Audi A4 b8.5 3.0tdi Sline

Мнение от NaskoG »

Както каза колегата peyopetrishki, ако искаш vrs- само бензинов, но ако държиш на ниския разход на тди-то, взимаш един читав 2.0 tdi 150 коня, който ще ти дойде на поне 3-4 хил лева под цената на 184 коньовия маслояд и за разликата в парите плюс още малко отгоре нареждаш един vrs пакет барабар с джантите и седалките от vrs, ремап и гаааз
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Във видеоклипа се вижда разликата в маслените сегменти от стария (проблемен) тип и по- новата версия на Волво. Класическите маслени сегменти са от 3 части - 2 пръстена и по средата вълнообразна лента. Самата лента действа като пружина при движение на буталото и създава помпен ефект за оттичане на излишното масло в картера. Пружинирането не позволява на сегмента да спече. Проблемните сегменти са от 2 части, като в канала на основната има спираловидно навита лента и поради малката еластичност с течение на пробега се образува нагар и впоследствие спичане. Предимството на спиралата е намалено триене (почти отсъства елемента на свиване и отпускане, както и намалено завихряне на маслото между пръстените, обхващащи лентата).

Линк от форума за същия двигател 184 к.с.
https://www.seatcupra.net/forums/thread ... on.468555/
Аватар
Stivleto

Шкода Новак

Мнение от Stivleto »

А бихте ли препоръчали някой читав сервиз или някой, който може да я погледне преди пътуването, поне да знам дали мога да тръгна на толкова дълъг път.
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

За кой град?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”