„Още един Супърб“ от Градско Чедо

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb L&K 2.0 TDI 190к.с. 6DSG, 4x4, 2016г.

Мнение от градско чедо »

Привет,
Абсолютно съм съгласен, че трябва да се намери какъв е проблемът и да се отстрани. Това, което ме притеснява е краткият срок, които имам преди пътуването. В ЕТ не откриха видим външен теч. Остава вероятен вътрешен такъв, който (според колегите тук) може да е от охладителя на чарджъра, на EGR или гарнитура. Това си звучи като разглобяване на половината кола за да се разбере откъде е.
На мен ми изглежда по-приемлив риска да пътувам с лек теч, отколкото веднага след разглобяване на половин кола.
PS Може и да успеем да се преразпределим за пътуването и Шкодата да си остане тук :) Ще ъпдейтна, когато има какво.
Благодаря и поздрави
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

@градско чедо

да имаш впредвид!

Тея части може да ги няма налични! Няма да ти ги поръчат без да ги платиш!
На теория - разглабят колата, поръчват части, чакаш 10-14 дни (иначе DHL може да вземат 40% от стойноста на това което доставят), колата седи разглобена при тях за да не плащаш труда отново.

тоя ремонт не е като да смениш водна помпа.. може да струва и 3000 лв, а ако намерят и някое тампонче за смяна .. ако е дошло и време за масло .. ако ти намерят и накладки за смяна .. с едно влизане в бокса да не се занимаваш пак .. може да скочи още

.. да си знаеш ..
Аватар
yms

Škoda Фен

Гараж: Seat Freetrack 2.0 TFSI 4x4

Мнение от yms »

градско чедо написа: 22.05.2025, 11:54:51 Привет,
Абсолютно съм съгласен, че трябва да се намери какъв е проблемът и да се отстрани. Това, което ме притеснява е краткият срок, които имам преди пътуването. В ЕТ не откриха видим външен теч. Остава вероятен вътрешен такъв, който (според колегите тук) може да е от охладителя на чарджъра, на EGR или гарнитура. Това си звучи като разглобяване на половината кола за да се разбере откъде е.
На мен ми изглежда по-приемлив риска да пътувам с лек теч, отколкото веднага след разглобяване на половин кола.
PS Може и да успеем да се преразпределим за пътуването и Шкодата да си остане тук :) Ще ъпдейтна, когато има какво.
Благодаря и поздрави

Аз не бих рискувал да пътувам с кола имаща теч . По - добре би било ако има вариант за използване на друг автомобил .
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

MHlebarov написа: 22.05.2025, 15:31:23 @градско чедо

да имаш впредвид!

Тея части може да ги няма налични! Няма да ти ги поръчат без да ги платиш!
На теория - разглабят колата, поръчват части, чакаш 10-14 дни (иначе DHL може да вземат 40% от стойноста на това което доставят), колата седи разглобена при тях за да не плащаш труда отново.

тоя ремонт не е като да смениш водна помпа.. може да струва и 3000 лв, а ако намерят и някое тампонче за смяна .. ако е дошло и време за масло .. ако ти намерят и накладки за смяна .. с едно влизане в бокса да не се занимаваш пак .. може да скочи още

.. да си знаеш ..
Благодаря за инфото! Това с 10-14 дни в бокса не ми бе хрумнало, че може да стане.
Целият ангренажен комплект, масло DSG, масло Haldex, спирачна течност, задни накладки смених като купих колата (на 112 000 км). Инспекция, тампони на носача и втора смяна на масло и филтри - преди месец. Освен "антифриза" се надявам скоро да няма друго :)
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

Ама то като се замисля - ще дойде време за гуми, акумулатор, някой съединител... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Мнение от MHlebarov »

Маховик…
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

Натаманихме нещата. Шкодата остава в БГ.
Smolev

Шкода Новак

Мнение от Smolev »

Колега, моля те, кажи какъв е бил проблема след като я оправят, и колко ти е струвал ремонта.
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

Такааа. Малко ъпдейт.
Говорих с приемчика на официалния сервиз на друга марка от групата (колега ми е от университета), при която използват масово 2.0 TDI. Разказах му надълго и нашироко всичко от-до. Той се посъветва с техните инженери и ми обясни общо взето следното: най-вероятно микропукнатина в охладителя на чарджъра (както казаха и повечето колеги тук). Много по-малко вероятно този на EGR. Много трудно се хващало точно кой, защото освен под налягане, системата трябва да е и загряла и чак тогава се отваря микропукнатината. Затова в официалните сервизи обикновено казват "намираме тази загуба за приемлива", а останалите сервизи казват "трябва да се сменят и двата охладителя". Неговия съвет е да карам още малко така, докато загубата се увеличи (успокои ме, че не може да "изплиска" изведнъж) и тогава пак да отида в ЕТ (или друг сервиз). Тогава вече има шанс при оглед на охладителите да се видят следи от антифриз. През следващия месец нямам планирани дълги пътувания, та смятам да го послушам и след месец пак на сервиз. Тогава вече, ако не намерят кой от двата е - да сменят и двата и да знам, че съм си решил проблема.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Тез тъпи ли са?
За 10 минути байпасваш водния колер и ти става ясно за 1 седмица от къде е проблема.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Мнение от MHlebarov »

Това е добра опция за от диференциране.. стига да има кой да се сети.
Мисля, че го четох на две места в нет-а
Briskoda и още някакъв сайт
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

bega4kata написа: 30.05.2025, 19:42:54 Тез тъпи ли са?
За 10 минути байпасваш водния колер и ти става ясно за 1 седмица от къде е проблема.
Ъъъъ... през тази седмица няма ли да прегрее това, което този кулер няма да охлажда? Извинявам се, ако въпроса ми е тъп.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

такъв е :) [smilie=kiss3.gif]
Няма да прегрее. Ако ще, ще давам ли такава опция.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Мнение от градско чедо »

Ъпдейт.
Записах си час при Евгени от Трансексперт. Още по телефона ми обясни как работи той, а именно че прави ремонти само при доказана необходимост. С други думи - не сменя части, само защото обикновено там е проблема. Та отидох при него и ми гледа охладителя на чарджъра с камера. Не видя следи от охладителна течност т.е. според него не се нуждае от смяна. Говорихме какво следва в такъв случай. Повтори ми, че не би тръгнал да сменя EGR охладителя или гарнитурата на двигателя, щом не е доказано, че има проблем в тях. И че според него е още много, МНОГО рано за ремонт в моя случай. Каза ми да си карам колата спокойно (няма проблем море, планина, чужбина), да си следя нивото на антифриз и като "изхарча" 10л. може пак да се гледа с камера и да се търси проблем.
За байпас в системата каза, че не би рискувал в това топло време. @bega4kata явно все пак не ми е бил тъп въпроса :) [smilie=kiss3.gif]
В резюме:
- ЕТ казаха, че е приемлив разход на охладителна течност
- Приемчика във VW - да си карам колата докато разхода се увеличи
- Евгени от Трансексперт - да се върна за преглед като изхарча поне 10л. охладителна течност
Толкова засега [smilie=pardon.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Няма какво да се рискува. Има сензор за температура на входящия въздух. И ще се лимитира ако евентуално много топло и стане. Нищо мяма страшно да се случи.
Ти нали няма на рали да ходиш [smilie=sarcastic.gif] [smilie=kiss3.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”