При студен старт колко чакате?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
taner91xp, имам същата като твоята кола. В момента е на почти 270К. Карам я 7-а година от 120К насетне. Не съм слагал добавки въобще. Нормална нафта сипвам. Маслото често е от "маслара" на форума - Равенол 5/30 VMP. За миенето - в последно време ползвам "четките" на ОМВ до нас, иначе като имам време си я мия ръчно, с препарат и пароструйка, където заваря. Масло на скоростите не съм сменял и си влизат идеално.
При студовете - паля колата и работи на място докато изчистя предния джам от скреж/сняг. Качвам се и потеглям. Минута-две отнема макс. И понеже има допълнителен нагревател х вече духа топличко и е превъртяла въздуха в купето.
При студовете - паля колата и работи на място докато изчистя предния джам от скреж/сняг. Качвам се и потеглям. Минута-две отнема макс. И понеже има допълнителен нагревател х вече духа топличко и е превъртяла въздуха в купето.
Последно промяна от zloQQ на 15.05.2025, 10:55:50, променено общо 1 път.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Да питам,защо ползвате козметика за боята, а отричате козметиката за сърцето на автомобила.
стига с тези клипчета
Аз ремпвам кола, и виждам дим лек отзад. Слагам спийд тек и дима изчезва на 100%. Вече съм лично убеден,че като си слагам на заводския не пипан Мерцедес, по малко сажди ще се образуват при работа на двигателя и дпф-а ми ще е по-малко замърсяван и с по-дълъг живот. Децата и всички ние ще дишаме по чист въздух. Тоя след мене, ако не му създава проблеми,няма да го махне.
стига с тези клипчета
Аз ремпвам кола, и виждам дим лек отзад. Слагам спийд тек и дима изчезва на 100%. Вече съм лично убеден,че като си слагам на заводския не пипан Мерцедес, по малко сажди ще се образуват при работа на двигателя и дпф-а ми ще е по-малко замърсяван и с по-дълъг живот. Децата и всички ние ще дишаме по чист въздух. Тоя след мене, ако не му създава проблеми,няма да го махне.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Защото, за разлика от двигателя, боята виждам веднага дали съм осрал нещо.bega4kata написа: 15.05.2025, 10:52:13 Да питам,защо ползвате козметика за боята, а отричате козметиката за сърцето на автомобила.
Защото ако осера нещо, ще е само козметичен проблем.
Относно козметиката едното е козметика и с нея и без нея, най много да имам бръчки или пъпки.
Относно сърцето - не пия хапчета за сърце защото така съм си решил и според мен ми се отразяват добре.
теориите, ДВИЖИ се супер след като и сложа... Х бъркочи, неподкрепени с доказателства различни от "МНОГО Е ДОБРЕ" са чудесни.. хомеопатията също. После гледаме по телевизията за такива дето са лекували различни бактериални заболявания с хомеопатия.
Сам го написа, какво караш без добавки и е ОК... на другото сипваш и си много доволен....
в добрия случай най - много не преебаваш нещо. Ама си е котка в чувал. Тия неща никой не ги сертифицира, прозиводителите ти препоръчват дадено МАСЛО. А не добавки.
Ти си имаш своите вярвания, света има своите факти. Ако толкова много си ЗА, тея глупости. Върти едни 10 000 км без добавка. Върти още 10к със, за да е пълна картинката върти още 10 пак без. И занеси проби и затвори устата на всички неверници...
Ама нито ще го направиш, та до тогава приемаш, че вероятно ефекта е пласибо и така.
доста е лековерно, да си мислиш че си го измислил по - добре от производител на коли и масло и с някакви рекламни трикове ще направиш нещата ПО истински.
Не че те подценявам, но все пак, май имам повече доверие на хора които въртят милиардна индустрия, пред случаен човек Х
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Производителите препоръчват смяна на масло на 30000krachunov написа: 15.05.2025, 12:26:19 Тия неща никой не ги сертифицира, прозиводителите ти препоръчват дадено МАСЛО. А не добавки.
И масло на кутията на 120 или вечно било..
Довери им се на тях.
Тяхната цел е да ти вземат парите бе балъче.
Аз нямам интерес,не ги продавам тез добавки.
Не ти омръзва....ама и на мен явно
GUNTER SERVICE

- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Само минавам да кажа, че 99% от колите не само в България ами предполагам и целия свят се обслужват по предписанията на производителя. Това, че ние тука си даваме парите за да се опитаме да оборим тази статистика си е лично наш проблем.bega4kata написа: 15.05.2025, 12:51:04 Производителите препоръчват смяна на масло на 30000
И масло на кутията на 120 или вечно било..
Довери им се на тях.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Така е,за това като пристигне при мен поредната на 200к . И е приключила вече. Започваме инвестиции яко.
А тези купени чисто нови,на 300000 са като чисто нови.
Присадки и смяна на масло на 10к. При мен на подръжка.
Ма то как да е иначе,като тя за 200 хиляди ,има няма 5-6 смени на масло и 1 на кутията.Кенеф е това Митак.
Ама от такива си изкарвам парите. Добре че ги има.
За това винаги съветвам моите клиенти, да се взима на възможно най малко километри колата. Да не дледат толкова екстрите и цвета,а километри!
А тези купени чисто нови,на 300000 са като чисто нови.
Присадки и смяна на масло на 10к. При мен на подръжка.
Ма то как да е иначе,като тя за 200 хиляди ,има няма 5-6 смени на масло и 1 на кутията.Кенеф е това Митак.
Ама от такива си изкарвам парите. Добре че ги има.
За това винаги съветвам моите клиенти, да се взима на възможно най малко километри колата. Да не дледат толкова екстрите и цвета,а километри!
Последно промяна от bega4kata на 15.05.2025, 15:02:25, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE

- yms
- Гараж: Seat Freetrack 2.0 TFSI 4x4
Колите ми стоят в подземен гараж с асансьор . Ежедневните , които съм имал , след палене се качват на него . Времето за това и достигане на нивото на пътя е достатъчно да свалят оборотите до нормалните на празен ход . След това първите 10 - 15 минути ги карам по - внимателно .
Двата летни , съботно - неделни автомобила след палене , чакам таблото да отчете температурата на маслото ( започва да я показва след 50 - 60 градуса ) . След това на асансьорът и отново първите 10 - 15 минути ги карам по - внимателно . За тях това е необходимо .
Относно смяната на масла , купувам и карам само автомобили " втора ръка " . На всички , които съм имал ( дизелови и бензинови ) след първото обслужване ( след покупка ) , първите една - две смени са на половин интервал ( ако е 10000 - 15000 я правя на 5000 - 7000 ) . Правя го с идеята да се изчисти колкото може двигателят , тъй като не знам как е бил обслужван преди това . След това , съгласно нормалните интервали за смяна . Добвки не ползвам , с изключение временно на сегашният автомобил , тъй като гореше масло .
Двата летни , съботно - неделни автомобила след палене , чакам таблото да отчете температурата на маслото ( започва да я показва след 50 - 60 градуса ) . След това на асансьорът и отново първите 10 - 15 минути ги карам по - внимателно . За тях това е необходимо .
Относно смяната на масла , купувам и карам само автомобили " втора ръка " . На всички , които съм имал ( дизелови и бензинови ) след първото обслужване ( след покупка ) , първите една - две смени са на половин интервал ( ако е 10000 - 15000 я правя на 5000 - 7000 ) . Правя го с идеята да се изчисти колкото може двигателят , тъй като не знам как е бил обслужван преди това . След това , съгласно нормалните интервали за смяна . Добвки не ползвам , с изключение временно на сегашният автомобил , тъй като гореше масло .
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
хех е нали трябва да върви лафа.
А те производителите препоръчват 30к ама колата си казва. Моята мисля че ще е около 15
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Да не намесваме предписанията на производителя, те са писани за гаранционни автомобили. Автопарка у нас е 90% извън гаранция!Архимандрит Дионисий написа: 15.05.2025, 13:48:47 Само минавам да кажа, че 99% от колите не само в България ами предполагам и целия свят се обслужват по предписанията на производителя.
Бееееее.....
-
DIDOO
- Гараж: Суперб 3V ,L&K ,280 ps TVS engineering
- ECU & DSG st.4
Да кажа и аз моето мнение за студения старт ,което си спазвам отдавна .
Нулево чакане ,паля и тръгвам веднага(особено в зимита) .Ако няма да тръгвам по-добре да не я паля колата .
Съответно каране до 2000 об
Студения старт и работата на място на двигателя при студени антифриз ,масла е най-вредния режим на двигателя.
Колкото по-бързо двигателя стигне работна температура толкова по-добре.
Съответно при работа на място този процес е най-бавен !!
Нулево чакане ,паля и тръгвам веднага(особено в зимита) .Ако няма да тръгвам по-добре да не я паля колата .
Съответно каране до 2000 об
Студения старт и работата на място на двигателя при студени антифриз ,масла е най-вредния режим на двигателя.
Колкото по-бързо двигателя стигне работна температура толкова по-добре.
Съответно при работа на място този процес е най-бавен !!
- SimichOil
- Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
- Обратна връзка:
А на хибридите как се подгрява мотора? Влизам, паля - тя е запалила вече. Тръгва на ток и в момента в който я настъпя повечко (ако е в хибриден режим а не чисто EV) - пали двигателя и продължава с включен двигател (студен). Няма шанс да подгрявам или да правя каквото и да е. При мен сервизните интервали са : или година или 15к км - което настъпи първо.
И факт - двигателите на Тойота са много издържливи (визирам хибридите) - без да може да се подгряват. Ако може - то аз поне не знам как.
И факт - двигателите на Тойота са много издържливи (визирам хибридите) - без да може да се подгряват. Ако може - то аз поне не знам как.
- ba7ka7a
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4
Хубаво е да се сещаме от време на време, че автомобила не е само двигател ами и поне още 500 кила подвижни елементи, които също трябва да влезнат в работна температура. За това най-добре палиш и след няколко секунди тръгваш, но по-кротко докато се стопли. И в най-големия студ едва ли отнема повече от 10-тина минути каране. Частен случай е ако работиш в Хепи на магистралата или някоя бензиностанция и след палене трябва да се включиш със 100+ с трафика, тогава бих изчакал 2-3 минути да поработи на място.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Ами те точно тези 90% след като са карани 5 години и около 200 000км. по предписанията на производителя и след това като почнеш да я обслужваш на 10 000 не можеш да я направиш по-нова.Цецо75 написа: 15.05.2025, 15:34:13 Само минавам да кажа, че 99% от колите не само в България ами предполагам и целия свят се обслужват по предписанията на производителя.
Да не намесваме предписанията на производителя, те са писани за гаранционни автомобили. Автопарка у нас е 90% извън гаранция!
Отделно голяма част от вноса визирам коли над 10г. не са на 200 000 ами в повечето случай над 350 000км. и пак са им сменяли маслата през 30 000км.
Аз подкрепям това което написа Сами. Колкото по-малко километри по-добре.
Отделно Българина много обича да кара 10г. Премиуми дето само една баба е ходила до магазина и е превъртян километража няколко пъти ама тука идва на 100 000км. И дава пари с който реално може да си купи нова бюджетна кола.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Затова вече има масла 0W16 с което е и твоя хибрид.SimichOil написа: 15.05.2025, 16:16:50 Тръгва на ток и в момента в който я настъпя повечко (ако е в хибриден режим а не чисто EV) - пали двигателя и продължава с включен двигател (студен). Няма шанс да подгрявам или да правя каквото и да е.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- ba7ka7a
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4
Че дори и 0W8 има