Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
nnmmkk

Шкода Новак

Мнение от nnmmkk »

mvp написа: 25.04.2025, 13:21:53
nnmmkk написа: 25.04.2025, 12:34:24 добави си сгъване на огледалата ако не е включено...
в селешън, което е ниво преди бизнес е включено:
* Електрически странични огледала с подгряване и сгъване
би трябвало да е с електрическо сгъване, но не става много ясно
При всички положения препоръчвам екстра с код 6XK, най-малкото добавя и автоматично затъмняване на шофьорското оглявало ако приемем, че сгъването го има в селекшън.
Също така помислете и за автоматичните дълги светлини при условие, че няма да са матричните.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

mvp написа: 25.04.2025, 13:26:10 оложителни мнения за колега който се занимава със застраховки
viewtopic.php?t=1385

Това е темата на колегата Васко @_v_
PPG

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия - 1.9/105 ПД - 2007 и 2010 г. ФЛ.
Шкода Кодяк - 2.0 ТСИ 204 к.с. 2025 г.

Мнение от PPG »

Ника му е _V_ намери го тук.
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

Драгомир, Къде не съм дал 250лв. Дилъра ме разубеди заради ръчната кутия. Яд ме е още повече като чета в момента. И стои празно мястото на панела [smilie=hunter.gif]
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

Мнение от R Dynamic LR5 »

Има привлекателни предложения за налични модели Октавия 4 ФЛ Лифтбек с нива на оборудване Edition и Sportline, с двигател 2.0 TSI и задвижване 4х4:

https://stock-cars.skoda-auto.com/451/b ... TE5NjU5NTM.
Goshev

Шкода Новак

Мнение от Goshev »

Привет, фенове на Шкода!
През есента би трябвало да се сдобия с Octavia Combi Facelift, TSI/110 kW/, 7DSG, m-HEV, EDITION 130, поръчана по време на велкденсикте оферти.
Предназначение - семеен, комфортен и достатъчно просторен автомобил за спокойни пътувания в умерен, икономичен стил на шофиране и годишен пробег до 10-15к.
От седмици следя форума и актуалните теми за модела. Благодяря на колегите за споделеното и поздрави на онези, които вече получиха своите фейсови возила! наздраве.
Колкото повече чета за ползите, да не кажа крещящата необходимост от DCC и за това как "всеки лев за него си струва, щото видиш ли колата е висока, подскача по бабуните и се лашка по завоите с олекваща задница и колела, които имаш чувството, че ще изпаднат от центробежната сила", с безпокойство си задавам въпроса: Добре де, толкова ли е зле работата?! Иначе казано стандартна Octavia IV FL, без адаптивен контрол на окачването, как е като пътно поведение в сравнение с примерно (изброявам такива каквито съм управлявал до момента) - Octavia 2 - 1.6 MPI 2007 г., Octavia 2 - 2.0 TDI 2007 г., RAV 4 2007 г., Avensis 1.6 vvti 2007 г., Avensis 1.8 vvti 2016 г., Opel Grandland 1.6 TDI 2018 г., Corolla 1,8 TS HEV 2022 г....?
Другия аспект на чуденката е, че всяка добавена екстра/функционалност, освен сериозна добавка над максималния определен бюджет, води и до рестартиране на срока за доставка, считано от деня на промяната по договора. Та, струва ли си наистина?
Последно промяна от Goshev на 12.05.2025, 19:57:52, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Според мен,дцц то си е една играчка. Има смисъл,при нормалните модели,при хубав път,да получиш ефекта на плуване. А при спортните,които имат така или иначе по спортно окачване с по твърди и късоходови пружини и по дебели стабилизиращи щанги, да я вдървиш още повече и да се полигавиш в завои (ПАК С ХУБАВ ПЪТ) . Защото много твъддо поведение и аморъзация е по лошо при път с дупки и неравности от по омекотено.
В твоя случай,не бих поръчал.
По стабилна би я чувствал с по малко балонни гуми на малко по широка джанта.
Последно промяна от bega4kata на 12.05.2025, 17:43:27, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Затова човек отива, кара, и преценява кое му трябва според това, което е видял и усетил. Колкото повече вариации са пробвани, толкова по-добре.
Няма универсална рецепта кой как би се чувствал в една и съща кола. Октавията, без да съм се возил, изглежда е кола за возене, за каквото и ще се закупи, тъй че DCC чак да е необходимо - може би не, но може би ;)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Да, много е субективно. Пробвай. Режима нормал е равен на кола без дцц. Щото тез работи дето се пишат в другата тема и се рекламират, са малко ала бала.
Лично мнение.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
hilldegarn

Шкода Новак

Мнение от hilldegarn »

Goshev написа: 12.05.2025, 17:29:08 Привет, фенове на Шкода!
През есента би трябвало да се сдобия с Octavia Combi Facelift, TSI/110 kW/, 7DSG, m-HEV, EDITION 130, поръчана по време на велкденсикте оферти.
Предназначение - семеен, комфортен и достатъчно просторен автомобил за спокойни пътувания в умерен, икономичен стил на шофиране и годишен пробег до 10-15к.
От седмици следя форума и актуалните теми за модела. Благодяря на колегите за споеленото и поздрави на онези, които вече получиха своите фейсови возила! наздраве.
Колкото повече чета за ползите, да не кажа крещящата необходимост от DCC и за това как "всеки доплатен лев за него си струва, щото видиш ли колата е висока, подскача по бабуните и се лашка по завоите с олекваща задница и колела, които имаш чувството, че ще изпаднат от центробежната сила"..та с безпокойство си задавам въпроса: Добре де, толкова ли е зле работата?! Иначе казано стандартна Octavia IV FL, без адаптивен контрол на окачването, как е като пътно поведение в сравнение с примерно (изброявам такива каквито съм управлявал до момента) - Octavia 2 - 1.6 MPI 2007 г., Octavia 2 - 2.0 TDI 2007 г., RAV 4 2007 г., Avensis 1.6 vvti 2007 г., Avensis 1.8 vvti 2016 г., Opel Grandland 1.6 TDI 2018 г., Corolla 1,8 TS HEV 2022 г....?
Другия аспект на чуденката е, че всяка добавена екстра/функционалност, освен сериозна добанка над максималния определен бюджет, води и до рестартиране на срока за доставка, считане от деня на промяната по договора. Та, струва ли си наистина?
Моята е с DCC. Ако приемем, че режим "normal" на DCC, е стандартният такъв при коли без DCC, то за мен със сигурност колата ми идва доста "мека" и карането извън града не е приятно. Аз лично дали ще съм на мигистрала, или на първокласен път, или пък в някой проход, винаги я слагам на максимално твърд режим, именно защото много кляка по завойте и плува по различните неравности. Жена ми също не и понася на вестигулара, когато е на различен от Sport+++ режим. За каране в града, нормалният режим няма проблеми и се справя добре с неравностите.

Ако ще ходиш да тестваш, такава, бих те посъветвал, не само да я караш, а и да седнеш на задната седалка и някой да мине през режимите.
Аватар
napsi

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4 FL 1.5 TSI 115 DSG

Мнение от napsi »

Моята е комби едишън без DCC. Возя си семейството и бих казал, че съм доволен от визията (Слизам от Citroen C4 Picasso, което вози доста меко и в началото ми трябваше време да свикна с по твърдата возия на Шкодата)
Zhelyazkov89

Škoda Фен²

Гараж: Citigo 1.0 MPI
EX Octavia 3 FL 1.8 TSI Vision
EX Fabia 3 FL Edition 1.0 MPI
EX Superb 2 FL, 2.0 TDI CR, 4x4
EX Superb 3 FL Edition, 2.0 TDI 7DSG, 4x4
EX Haval H6 3rd gen 2.0 204, 4x4
Octavia 4 FL 1.5 mHEV Edition 130

Мнение от Zhelyazkov89 »

Goshev написа: 12.05.2025, 17:29:08 Octavia Combi Facelift, TSI/110 kW/, 7DSG, m-HEV, EDITION 130, поръчана по време на велкденсикте оферти.
От 10 дни притежавам същата модификация без нищо поръчано допълнително. Не е като да нямам база за сравнение - за последните 10 години смених 10 автомобила. Октавията си вози много прилично и без DCC на 17 цола джанта. Казвам го с уговорката, че не съм притежавал модел с DCC, но съм шофирал няколко такива за известен период от време. Хубава екстра е, но в никакъв случай не е must have.

Приятно чакане!
Goshev

Шкода Новак

Мнение от Goshev »

Zhelyazkov89 написа: 12.05.2025, 19:57:59 Приятно чакане!
Благодаря! Скоро ще стане месец откакто започна и ако не мине котка път, септември би трябвало да пристигне.
А какво получаваме само срещу PFC "Избор на режим за шофиране"? Съдейки по цената, това изглежда да е просто добавяне на бутона "MODE" на контролния панел (който иначе дори при юбилейния сет липсва) и вероятно няколко функционалности в drive менюто на виртуалния кокпит. Поправете ме, ако греша, но щом няма реален DCC, не би трябвало да има и петте профила на управление - Eco; Comfort; Normal; Sport; Individual, показани в клипа по-долу.
Škoda Button Bar .
Тъй като наличието на бутон, без реална функционалност е абсурд, предполагам, че са вкарали само трите основни режима и разликата между тях ще е единствено отзивчивостта на педала на газта. При Corolla TS 1.8 хибрид, 22 г., ниво Executive беше точно така плюс намалена/балансирана работа на климатроника в режим Eco. Та, споделете...
Другото което ме интересува е, при липсата на заводска навигация, ще мога ли да свържа смартфон с Андроид с автомобила (кабелно, или безжично) и да ползвам Google map и други негови функционалности.
Трето: Какво представлява 9WJ Функция Smart Link (безжичен и кабелен), стандарт при всяко оборудване? [smilie=search.gif]
Kiko Varna

Škoda Фен²

Гараж: Градски Транспорт София

Мнение от Kiko Varna »

Android Auto/Car Play
На морето колите са най-бързи!
Аватар
napsi

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4 FL 1.5 TSI 115 DSG

Мнение от napsi »

Вероятно ще дойде преди есента. Моята дойде за 2 месеца.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”