Хибридната система си следи тези неща и загрява. поне за HEV, надали е по - различно при плъгин. Освен това дори и да ги износва, 5-10 години гаранция, друг да му бере гайлето после.bega4kata написа: 14.04.2025, 17:08:02 Примерно пътуваш на ток и в момента в който настъпиш да изпреварваш с пълна мощност и се включи този двигател със студени бутала и цилиндри и т.н. и се натовари на макс,не му ли се разказва играта?
Toyota
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Toyota
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Toyota
Как ще ми загрее буталата,че ми е интересно. Гори едно малко огънче вътре да топли ли ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- Mirortron
- Гараж: Octavia 3 VRS 2.0tsi
Ibiza 6K2 1.9 TDi
- krachunov
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Toyota
Колега от Форума с CHR писа преди време, че не може да кара на ток преди да мине 5-10 км на двг. Чак като загрее двг, тогава може да обърне на ток.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Toyota
То може и да не можеш,но аз се занимавам с механика от бая години и във вълшебства не вярвам.krachunov написа: 14.04.2025, 19:33:27 Все си мисля, че енжЕнерите са го измислили малко по - добре от това което аз и ти може да избистрим тук.
GUNTER SERVICE

- krachunov
Toyota
То едно време за вълшебство са смятали и слънчевото затъмнение, ама не за друго. Ами до там са им стигали познанията.bega4kata написа: 14.04.2025, 20:02:05 То може и да не можеш,но аз се занимавам с механика от бая години и във вълшебства не вярвам.
Та нека подходим лека полека.
1. След като от години се занимаваш от години с механика, вероятно при желание ще те вземат в тойота да им обясниш, че магии няма.
2. Понеже простолюдието (и аз в това число) не сме се занимавали с механика и гледаме фактите.
-колата загрява (ДВГ работи), дори и при напълно заредена батерия. Има много причини, но достатъчно километри съм минал на FHEV за да разбера кога и защо включва двигателя.
3. Има достатъчно примери за хибриди на стотици хиляди километри, клетките на батерията сдават преди ДВГ.
4. Ииии не на последно място. ДОРИ и да приемем че НЯМА МАГИИ, тойота ни лъже, Целия свят е един световен заговор и ни лъжат. Тая кола ще си изкара 5те години, без проблем (за двигателя). Вероятно и 10 ще. Масово колите се сменят 3-7 години. Съдейки по себе си и всички покрай мен. Може би ти си от хората които си карат колата 15та година и сега се притесняваш за тия бутала на 12тата или 13тата фатална година какво ще се случи
та с две думи. Нямат проблем
-
TSI
Toyota
Така-така.
И двамата сте прави.
От механична гледна точка студен двигател да го избримчиш на 5000 оборота му се ....майката.
Основно заради термични натоварвания в металите.
Не случайно дизеловите генератори имат подгряване постоянно около 60гр.
Щото като запали и му се закачи консуматора не го пита-сега ти готов ли си.
От друга гледна точка най-голямото износване идва при стартиране.
Тойота въведе маслата 0w16 и 0w8.
С това те казват а много не вярваме,че двигателя няма да се износва повече в следствие на тези работни режими.
А истината е,че Тойота и всички останали ги боли.... за тая кола и какво ще стане с нея след 10г.
Даже най-добре да я няма.
Щото ще са излязли сумати нови неща.
Тях кой ще ги купува?
Мина тая дето дядото дал на внучето кола на 30г да се учи да кара.
Ово е стандарт.....
И двамата сте прави.
От механична гледна точка студен двигател да го избримчиш на 5000 оборота му се ....майката.
Основно заради термични натоварвания в металите.
Не случайно дизеловите генератори имат подгряване постоянно около 60гр.
Щото като запали и му се закачи консуматора не го пита-сега ти готов ли си.
От друга гледна точка най-голямото износване идва при стартиране.
Тойота въведе маслата 0w16 и 0w8.
С това те казват а много не вярваме,че двигателя няма да се износва повече в следствие на тези работни режими.
А истината е,че Тойота и всички останали ги боли.... за тая кола и какво ще стане с нея след 10г.
Даже най-добре да я няма.
Щото ще са излязли сумати нови неща.
Тях кой ще ги купува?
Мина тая дето дядото дал на внучето кола на 30г да се учи да кара.
Ово е стандарт.....
- krachunov
Toyota
Моя коментар е от впечатления на FHEV при плъгина, не знам как седят нещата като си на магистрала. Може ли да бръмчиш със 140 и да е само на ток?TSI написа: 14.04.2025, 23:48:47 От механична гледна точка студен двигател да го избримчиш на 5000 оборота му се ....майката.
При пълния хибрид хипотетично 110-120 може да си на ток, ама то това е при спускане. По равно около 90 км/ч е реалистично и а си жъчнал лекинко повечеи двигателя взлиа на около 2. Ама както казах при FHEV максимално на ток да минеш 5км и то много оптимистично, така че няма да е изстинал.
- SimichOil
- Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
- Обратна връзка:
Toyota
При мен го няма това нещо. В града си карам само и единствено на ток - имам си пълната мощност още с паленето на колата. Двигател паля само когато съм извън града.stefan L написа: 14.04.2025, 19:37:56 Колега от Форума с CHR писа преди време, че не може да кара на ток преди да мине 5-10 км на двг. Чак като загрее двг, тогава може да обърне на ток.
Няма нужда от притесненя Сами. Тойота са си го измислили. Ако реша да карам в хибриден режим (ДВГ + ток) - има някакво ограничение и колата не може да се форсира. Работи двигателя, усеща се увеличена мощност (сравнено с режим само на ток), но просто колата не може да вдигне обороти. Пробвал съм го няколко пъти това - просто няма шанс да се вдигнат оборотите. Трябва да покараш 2-3 мин по този начин и изведнъж двигателя сякаш се "отпушва" и може да се форсира. Усеща се по ускорението и по звука на генерацията. Докато загрее ДВГ е една идея по-бърза колата сравнено когато е само на ток, но не е нещо УАУ. Загрее ли обаче (явно достига някаква температура и има датчици които следят) нещата коренно се променят. Двигателя тогава може да вдига обороти и звука от генерацията МНОГО се променя. Извън града веднъж загрял ли е ДВГ - няма как да изстине. Поне аз досега не съм усещал нещо подобно - имаш ли нужда от мощност, се пали мигновено и вдига оборотите които му трябват.bega4kata написа: 14.04.2025, 17:08:02 Примерно пътуваш на ток и в момента в който настъпиш да изпреварваш с пълна мощност и се включи този двигател със студени бутала и цилиндри и т.н. и се натовари на макс,не му ли се разказва играта?
Това винаги би ме притеснявало, ако имам плъгин хибрид и ще ми разваля несъмнено удоволствието от шофирането.
Какво мислите по въпроса?
И в този ред на мисли, досега колко години карах дизели, карал съм и служебни бензинови коли - нито една не ме е ограничавала да вдигам обороти когато са студени. В моя случай си мисля, че ДВГ (за моята кола) е много по-защитен от другите които съм карал - от гледна точка на обороти и температури.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Toyota
SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 В града си карам само и единствено на ток - имам си пълната мощност още с паленето на колата.
SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 Ако реша да карам в хибриден режим (ДВГ + ток) - има някакво ограничение и колата не може да се форсира.
Малко се обърках. Има ли пълна мощност, няма ли пълна мощност, не е нещо уау, коренно се променя ли...SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 Докато загрее ДВГ е една идея по-бърза колата сравнено когато е само на ток, но не е нещо УАУ. Загрее ли обаче нещата коренно се променят.
- SimichOil
- Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
- Обратна връзка:
Toyota
Просто еpdimanov написа: 15.04.2025, 08:55:47 Малко се обърках. Има ли пълна мощност, няма ли пълна мощност, не е нещо уау, коренно се променя ли...
Когато карам САМО на ток (без ДВГ), разполагам с всичките коне които моторите предлагат без да е нужно да загрява нещо или да чакам каквото и да е подготвяне на батериите. Мощността с която разполагам ОТ ЕЛЕКТРОМОТОРИТЕ я имам на секундата без да има нужда от подготовки, подгрявания и БЕЗ да пали ДВГ. Паля сутринта на -10 и карам веднага само на ТОК.SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 В града си карам само и единствено на ток - имам си пълната мощност още с паленето на колата.
Когато реша да ползвам ДВГ + ЕЛ - докато ДВГ е студен има ограничение и не мога да вдигна много обороти. Вдига си обороти но не са в никакъв случай много високи (за жалост нямам оборотомер и не знам кога какви са). Това го пиша по повод съмненията на Сами дали така двигателя не се скапва по-бързо когато е студен и се вдигат много високи обороти. Такива просто не може да се вдигнат заради защитите които има колата. Тези защити са за около 1-2 мин макс - докато колата достигне някаква температура (която пак не знам каква е, нищо не показва на таблото)SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 Ако реша да карам в хибриден режим (ДВГ + ток) - има някакво ограничение и колата не може да се форсира.
Тук сравнявам задвижване САМО НА ТОК - срещу задвижване НА ТОК + СТУДЕН ДВГ (който е ограничен). Имам предвид че дори ограничен ДВГ когато е студен пак помага и се усеща повече мощност сравнено с карането ми само на ТОК. И да - комбинацията от ТОК + студен ДВГ наистина не е УАУ, до момента в който двигателя вече е позагрял и са изключени ограниченията.SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 Докато загрее ДВГ е една идея по-бърза колата сравнено когато е само на ток, но не е нещо УАУ. Загрее ли обаче (явно достига някаква температура и има датчици които следят) нещата коренно се променят.
За мен това е приемливо - в града си карам само на ток и ми се е случвало 1 месец да карам всеки ден само на ток без дори да е пален и за секунда двигателя. Извънградско ако имам каране и е по-дълго (т.е. не може само на ток) - още с тръгването от нас паля ДВГ и преди да изляза от града (който не е никак голям) ДВГ вече си е достигнал оптималната температура и си имам всичките коне.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Toyota
Още с първия пост схванах какво имаш предвид.
Под формата на шега (която не се е разбрала) исках да кажа, че зависи от контекста думата "пълна мощност" на база кое е "пълна", а не пълната (максимална ДВГ + ел. мотор) мощност, която е записана в каталога.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Под формата на шега (която не се е разбрала) исках да кажа, че зависи от контекста думата "пълна мощност" на база кое е "пълна", а не пълната (максимална ДВГ + ел. мотор) мощност, която е записана в каталога.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Toyota
SimichOil написа: 15.04.2025, 08:19:41 Загрее ли обаче (явно достига някаква температура и има датчици които следят) нещата коренно се променят.
Много благодаря за разясненията. Иаз предполагах,но друго е да се чуе от първа ръка ![friends [smilie=friends.gif]](./images/smilies/friends.gif)
GUNTER SERVICE