Škoda Kamiq

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Škoda Kamiq

Мнение от rts »

На по-нов камик от на @ЦецоNOL, не съм кодирал/адаптирал и не мога да кажа как стоят нещата, но общо взето както споменаха колеги по-горе - мисията (почти) невъзможна. Камик, след определена седмица на производство 2024 е със SDF2 и с това се приключват всякакви лаишки кодировки, да не говорим за по сериозен ретрофит. Даже и за най-проста кодировка се изисква връзка със сървъра и не отговаря ли на заводската конфигурация - греда. И на това са му измислили донякъде цаката, но е сложна процедура и общо взето безмислена - използва се емулатор в който се вкарва вин на автомобил с по-високо ниво. Така се "лъже" сървърът, че е закачен автомобил с кодировката, която искаш, но отделно от това трябва да се следи винът в емулатора да включва и твоите екстри и т.н . Нещата все повече отиват на там, че ако искаш промяна в конфигурацията -----> нова кола. Оттук нататък е изключително важно, човек наистина да попадне на дилър, който не говори врели-некипели, разбира си работата и знае какво да препоръча на един клиент, а не да му казва това няма да ти трябва, онова няма да ти трябва - само с цел да се произведе колата колкото може по-бързо и той да си вземе процента. От друга страна клиентът също да е подготвен какви екстри иска.
п.с. Апповете на OBD11 и други подобни са ок, но в някои случаи могат да доведат до неприятни моменти. Апът реално представлява скрипт, който включва поредица от кодировки + адаптации изпълнени автоматично от устройството. Не всичко обаче е еднакво в контролерите и тогава (много рядко) може да се стигне до дилър, който да налива заводската конфигурация, че да се оправят нещата. Затова и е препоръчително кодировките и адаптациите да се правят ръчно.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Škoda Kamiq

Мнение от xektop »

SimichOil написа: 17.03.2025, 09:09:17 Това не е ли програмата? на мен ми трябва самия хардуер - OBD адаптера.
https://obdeleven.com/products/nextgen-obdeleven-device
Аватар
slavikatsarov

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90/150 h.p. 2014

Škoda Kamiq

Мнение от slavikatsarov »

SimichOil написа: 17.03.2025, 08:45:49 А можете ли да ми препоръчате някой читав OBD Adapter, който да става за iOS ? 2 пробвах вече и двата не могат да се закачат към iPhone.
https://comauto.bg/product/profesionale ... -bluetooth
Аз съм с този адаптер и работи прекрасно с iOS
Над 6м го ползвам вече и през Car Scanner чета колата и съм си отключил доста функции пак през него.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Škoda Kamiq

Мнение от FaKeR »

rts написа: 17.03.2025, 09:18:45 Не всичко обаче е еднакво в контролерите и тогава (много рядко) може да се стигне до дилър, който да налива заводската конфигурация, че да се оправят нещата. Затова и е препоръчително кодировките и адаптациите да се правят ръчно.
Поради тази причина съм ограничил аповете, които искам да пробвам, до сравнително прости операции (гледайки какво се прави ръчно). А и моята е учудващо с много неща активирани за модела (без да е Монте Карло). Какво успя да направиш по колата на Цецо?
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Škoda Kamiq

Мнение от rts »

Вече не си спомням, какво искаше, но да уточня - s obd11 изчетохме някои неща за сравнение, но не сме кодирали с него, въпреки че тогава даже имах Ултимейт плана, кодировките ги правих с VCDS. Единственото за което имам спомен е, че изключихме коланите. За друго трябва да погледна логове.
Иначе тези неща, които ще правиш са безпроблемни със сигурност.
FaKeR написа: 14.03.2025, 14:12:13 Иначе искам да активирам тези - това, това и това (да може огледалата да се прибират след продължително натискане на бутона за заключване.
Първото за заключването какво точно искаш и как е сега при теб - по принцип би трябвало сега след 15 км/ч да ти ч заключва, а ти искаш да имаш възможност да не го прави? Ако е така - аппът е безпроблемен, защото тук е адаптация и е само една. Изкарва ти меню в медията.
Второто е също е въпрос на само една кодировка.
За третото не знам - при мен си е активирано по подразбиране, а и имаше определена кондиция, на която трябва заводски да отговарят огледалата за да се случи. И не работи с дълго натискане - по-скоро поне при мен със заключване се прибират, като от медията може да се изключи евентуално за зимните месеци с цел да не се счупят.
Последно промяна от rts на 17.03.2025, 09:53:37, променено общо 1 път.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Škoda Kamiq

Мнение от spaldingrs »

FaKeR написа: 17.03.2025, 09:09:23Какво по-точно?
Направих си:
- като натисна спирачки, габаритите да ми светват с тях;
- активирах Видео в движение, което още не е тествано;
- активирах си автоматично да ми се пуска подгрева на волана според външната температура;
- активирах някаква допълнителна аларма при отваряне на врата, багажник, капак(надявам се да не разбирам как работи [smilie=sarcastic.gif]);
- активирах Лайн асистента - питах разработчиците на OBD и хората го направиха - работи прекрасно;
- промених си комфортния мигач на 4 пъти(бях го направил на 5, че 3 ми идваше късо, но ми се стори прекалено дълго - лично усещане);
- нацъках и по-чувствителен педал на газта - не мога да кажа нищо конкретно като ефект, то си го пише и в описанието на приложението;
- добавих си допълнителните опции за светлините в менюто на медията;
- направих си бутона start ENGINE/stop да мига - не го виждам изобщо [smilie=sarcastic.gif];
- пробвах автоматичното заключване, но го махнах много бързо, защото за мен не е ОК. Мислех, че заключва като се води по отзалечеността на ключа, но заключва при затварянето на която и да е врата. И представете си, да искаш да оставиш нещо на задната седалка... и ако са двама души да оставяте нещо отзад, може да заключи колата 3-4 пъти докато тръгнеш - Ужас;
- извадих бутон на медията за миене на камера и задно стъкло(това го направих с дълго кодиране, което видях в един чужд форум)- замества бутането на лоста;
Смятам още някои неща да барна, но нямам време сега. Примерно да ми показва степента на вентилатори в режим на AUTO, да мога за включвам и изключвам пръскалките на фаровете, памет за последна настройка на подгряването на седалките.
Добре е да се направи Fullbackup на всички модули преди каквото и да е пипане. Да се има оригинала. Аз го направих не в самото начало, но хубавото е, че има история за всичко, което е правено и винаги може да си го върнеш, както е било.
Последно промяна от spaldingrs на 17.03.2025, 09:55:35, променено общо 2 пъти.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Škoda Kamiq

Мнение от FaKeR »

spaldingrs написа: 17.03.2025, 09:49:05 Добре е да се направи Fullbackup на всички модули преди каквото и да е пипане. Да се има оригинала. Аз го направих не в самото начало, но хубавото е, че има история за всичко, което е правено и винаги може да си го върнеш, както е било.
Всичко, което си изброил, предполагам си го направил чрез апове? Също така може ли да се бекъпират модули с Free лиценз?

@rts
Първото е да може да заключвам колата от дистанционното, докато двигателя работи. Особено полезно, когато оставям малкият на детска в много топло/студено време, както и когато съм на вилата - да мога да я пусна да обърне въздуха, докато аз съм в къщата (колата стои далеч от къщата).
Последното, с огледалата, също заводски при мен ги прибира при заключване, както и има опция в мултимедията дали искам да е включено. Но тъй като не искам всеки път да го прави, а само когато аз пожелая (но не от врътката, тъй като ми е много досадно), искам да променя начина на работа.
Последно промяна от FaKeR на 17.03.2025, 10:08:48, променено общо 3 пъти.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Škoda Kamiq

Мнение от zloQQ »

SimichOil написа: 17.03.2025, 09:03:05
zloQQ написа: 17.03.2025, 08:49:36 Нямаше ли нещо от сорта, че към iPhone може само Wi-Fi да се закачи OBD2 Adapter? Да не пробваш само на ВТ да свързваш?
И двата които пробвах поддържат само BT.
Значи...виж някой с Wi-Fi - би трябвало да нямаш проблем.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Škoda Kamiq

Мнение от spaldingrs »

FaKeR написа: 17.03.2025, 09:54:08 Всичко, което си изброил
Само бутонът за миене на.медията съм кодирал с две стъпки.
"Също така може ли да се бекъпират модули с Free лиценз?"
Не зная. Някой колега без лиценз може да каже. Предполагам ще ще може.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Škoda Kamiq

Мнение от FaKeR »

Ясно, благодаря ти, тъкмо мислех да те питам на лично дали не си с Про лиценз.
Сега проверих на сайта на DHL (изпратено е през Deutsche Post) и адаптера е пристигнал в София, подозирам ще отнеме ден-два, докато дойде в пощата.
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Škoda Kamiq

Мнение от lanshot »

spaldingrs написа: 17.03.2025, 09:49:05 извадих бутон на медията за миене на камера и задно стъкло
spaldingrs написа: 17.03.2025, 09:49:05 активирах Видео в движение
Интересно , би ли споделил кодировките за тези две екстри ? Не съм попадал на тях в някои форум , или съм ги прескочил ..
PlamenEnev

Шкода Новак

Гараж: Octavia IV 2,0 TDI /110kW/ 150 к.с. 7DSG

Škoda Kamiq

Мнение от PlamenEnev »

Това за видеото в движение май се отнася само за плейване на файлове от външен носител, а не за Youtube, Netflix и подобни стриймове.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Škoda Kamiq

Мнение от JORDITO »

SimichOil написа: 17.03.2025, 08:45:49 А можете ли да ми препоръчате някой читав OBD Adapter
Поръчай си от Склад66
https://sklad66.com/cms/ELM327-WiFI.html
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Škoda Kamiq

Мнение от FaKeR »

Така, OBDто дойде, с Free лиценз съм.
На моят камик, произведен 10.2023, работи безпроблемно - чете грешки, успява да кодира. Имах 10 непостоянни грешки за замръзнала мултимедия (вероятно причинени от китайският адаптер за wireless CarPlay) и една непостоянна за "сервото". Не съм трил, та да си има история като ходи в ЕТ.
Успях да кодирам заключването на автомобила, докато двигателя работи, както и изкарах скалата на вентилатора на купето в режим Ауто. Засега толкова, по-натам ще се престраша отново. След кодировките пак пуснах пълен скан и няма допълнителни грешки след кодировките.
Аватар
acronym

Шкода Новак

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 110hp

Škoda Kamiq

Мнение от acronym »

Чудя се дали може да се активира "Тraffic sign recognition".
Някой пробвал ли е?
Предполагам, че до кодировка, щом автомобила има камера за Line и Front Assist.
Би било полезно да виждам разпознатите знаци на виртуалният кокпит.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”