Обслужване на Octavia

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
iovkom

Шкода Новак

Обслужване на Octavia

Мнение от iovkom »

Здравейте! Имам въпрос относно обслужването на Octavia 2, 2006г, 140кс 2.0 помпа дюза, 6степенна механична СК. Колата е на 70 000км и се кара много рядко. Старият собственик вече се отказа да я ползва и бях помолен да сменя всичко по колата, която по принцип трябва да се смени след 16 години ползване. Досега не е подменяно нищо освен масло и предни накладки. Трябва ли да сменя задвижването на маслената помпа, което превърта(изобщо този двигател с проблемния шестостенен болт ли е), има ли ангренажен ремък и на колко км се подменя, както и клапан за картерна вентилация, който евентуално може да създаде проблеми. Също така трябва ли да се обслужват и дюзите? Предполагам, че задавам елементарни въпроси, но просто досега не ми се е налагало да се занимавам с коли от VW групата, а искам всичко да е свършено както трябва, защото автомобилът ще се ползва от сестра ми.
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Гараж: Сеат Толедо 1.8 20 V

Обслужване на Octavia

Мнение от Ивайло Димов »

Ангренажен ремък е и върви комплект със водна помпа .PCV клапана на картерната вентилация за 70 хил едва ли е за смяна ,антифриз ,спирачна течност .Ако е BKD мотор мисля нямаха драми с маслената помпа .Пистов ремък - станал е на каиш ,горивен филтър ....дюзите не се пипат ,хубава нафта ....колегите тук ползват добавка в горивото.
Последно промяна от Ивайло Димов на 05.02.2022, 12:41:49, променено общо 1 път.
От всеки дефект-ефект
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Обслужване на Octavia

Мнение от blindbard »

+ проверка на фреона, проверка на маншоните, смяна на горивен филтър, смяна на филтър купе, почистване клемите на акумулатора, проверка и при необходимост смяна на аксесоарен ремък... ако е карана повече градско - сваляне и почистване на ЕГР...
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Обслужване на Octavia

Мнение от Ивайло Димов »

Всички вагаджийки имат драми със задните спирачни апарати ,кът не се кара колата редовно и почват да задържат .Добре е да се видят и задните накладки .Масло специално за помпа-дюза .....
От всеки дефект-ефект
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Обслужване на Octavia

Мнение от smoke »

Аз съм с такава кола. Ангренажният ремък се сменя на 120 хиляди километра (първа смяна) и на 80 хиляди всяка следваща. Но (доколкото знам) не по-късно от поне веднъж на 5 години, понеже ремъкът се втвърдява. Т.е. при вас ангренажният ремък е трябвало много отдавна да се подмени, нищо че не е на километри.

Други неща за периодична смяна (освен филтрите) няма. Маслото на скоростната кутия трябва да се смени между 100 и 120 хиляди километра, нищо че официално казват, че нямало нужда. Прегледайте и ролката на алтернатора. След 120-130 хиляди километра тези ролки се износват и блокират (т.е. спират да се въртят на свободен ход в едната посока), което поради инерчния момент на алтернатора прави рязко натоварване върху обтегача на пистовия ремък при гасене на двигателя, което пък поради повишените вибрации може да доведе до спукване на главата (понеже шпилката на обтегача е завинтена в главата и там има много малко "месо" до леглото на първия клапан). Такъв беше моят случай на 10-тата година.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Обслужване на Octavia

Мнение от Цецо75 »

Сменете ангренажния комплект и масло, филтри.

След това се качвайте и карайте, то ще си покаже какво друго е за смяна. Кола от седене се скапва най-много, така че сигурно ще има изненади, най-вече от гумени уплътнения и корозия.
Бееееее.....
iovkom

Шкода Новак

Обслужване на Octavia

Мнение от iovkom »

Благодаря ви за отговорите. Ще ви послушам и ще започна с нов ангренажен ремък, водна помпа, антифриз, спирачна течност и всички филтри.
Ивайло Димов

Škoda Фен²

Обслужване на Octavia

Мнение от Ивайло Димов »

Дам ,както каза Цецо75 ако има нещо друго то ше си покаже .
От всеки дефект-ефект
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Обслужване на Octavia

Мнение от nasmen »

Айде да поизтупам праха от темата ;)
При смяна на ангренажа сменят ли се шпилките на паразитната и обтяжната ролка?
В клиповете в you tube някои сменят задължително, някои не [smilie=pardon.gif]
btw колата е 1,9 tdi PD 105 hp
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Обслужване на Octavia

Мнение от bega4kata »

По принцип да.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Обслужване на Octavia

Мнение от nasmen »

@bega4kata, Благодаря Сами,
Ще си ги набавя за смяната [smilie=thank_you2.gif]
vankosmax

Шкода Новак

Обслужване на Octavia

Мнение от vankosmax »

Здравейте, колеги. При кои кодове на двигателите трябва да се смени шестограмът, ремонтният комплект за маслената помпа, намиращ се в картера и т.н.? Благодаря предварително!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Обслужване на Octavia

Мнение от bega4kata »

Защо не кажеш за коя питаш?
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Rapid1

Шкода Новак

Обслужване на Octavia

Мнение от Rapid1 »

Здравейте искам да напавя обслужване на колата ремъци ролки, харесал съм си на марката INA в едно сайтче, ще ми направят и допълнителна отстъпка плюс помпа на HEPU дали ще е добра комбинация ?
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Обслужване на Octavia

Мнение от skodko »

Hepu помпа не си го причинявай... Една няма да не е текла като идват за обслужване, явно и при тях качеството падна.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”