Моята Skoda Octavia IV Black Business

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
GSH

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia IV (MY23) - 1.5 TSI, 6M, Business

Мнение от GSH »

Здравейте!

Правя тази тема с идеята да проследявам какво правя и да документирам развитието на моят автомобил, същевремнно
с това да споделям и с вас. Тъй като преглеждам от известно време темите във форума, тези от този тип
ми допадат доста и са интересно четиво, затова се реших да направя и аз една тема за моят автомобил - първата ми Шкода.

Малко предистория:
Миналата година (2023) поръчах Шкода Октавия 4 - 1.5 тси, ръчка в изпълнение бизнес. Черен цвят, комби ,17-ки (Pulsar Aero).
Спрях се на готова конфигурация, която се очакваше да дойде до 2 месеца, исках да добавя някой допълнителни неща,
като камера за заден ход и дигитално табло, но за съжаление нямаше как. В крайна сметка си казах ,че това няма да ме спре и финализирах поръчката.

Автомобилът пристигна в определеният срок. Голям кеф ,първата ми чисто нова кола. [smilie=yahoo.gif] Грижливо спазвах оказанията на производителя
за първите 1000 км, даже се ограничавах в настъпването до първите 5000км, когато направих и първата смяна на масло. След първата смяна
преминавам на смяна на всеки 10к км, като към момента на писане на темата вече направих и втора смяна.

Впечатления от колата:
След вече изминати 15к км мисля ,че мога да изкажа мнението си за автомобила. Като започна от положителните му страни, а именно:
* двигателят - въпреки,че бях скептично настроен за 1.5 тси, като човек който е карал все по-големи като обем двигатели,
мога да кажа ,че съм меко казано впечатлен. Динамиката, разхода на гориво и като цяло начина на работа на двг -то са доста над очакванията ми.
Ускорението е достатъчно, лесно се изпреварва в междуградски условия , а разхода на гориво е доста нисък (поне с това, с което бях свикнал).

*Интериор - Интериорът ми допада доста, иновативен е, седалките са удобни и не изморяват на дълъг път. Пространството за пътници и багаж е предостатъчно.

*Возията - мека, комфортна(за класа си), на моменти даже ми идва прекалено мека, но може би защото съм свикнал с по-твърда.

* Eкстериор - въпреки, че моята конфигурация не е нещо особено, външният вид на автомобилът ми харесва, разбира се имам идеи за някои леки промени (част от които вече направих), които да направя, за да подобря визията му.

Има и нещо, което не ми харесва и то е главно насочено към пътното поведение или по - скоро окачването на автомобила. Идва ми малко "лигав" - накланя се доста по завоите, създава усещане, че всеки момент ще загуби сцепление. Отделно е висок и това също не ми допада. Видях в няколко теми, че колеги слагат pro kit, имам наблюдения върху пружините, но не знам как стоят нещата с гаранцията.
Но със сигурност това ще бъде някой от бъдещите ъпгрейди.

Та, за 15к км не мога да кажа, че съм имал проблеми с автомобила освен един ъпдейт на медията, който ми се наложи след закупуване на нов телефон (Андройд аутото не бачкаше с него).

Ето и снимка от момента на закупуване:

Изображение
======

Тъй като колата беше закупена ноември и скоро наближаваше зимният период се наложи купуване на зимни гуми, спрях се на Hankook WinterIcept rs3, след известно четене по класациите прецених, че са добър избор. Тях ги сложих на Pulsar-a, а закупих за летните гуми нови джанти MSW 17ки(ет45 7ж) и тук се колебах доста за цвета, но в крайна сметка се спрях на черни. Като сравнение с оригиналните мога да кажа, че се усещат по-леки (не съм ги мерил). Малко малнеят на колата, но в бъдеще мога да ги сменя с 18-ки. Като идея имам също така да сложа и 10мм фланци на всички колела.

Изображение
Изображение

======

Една от първите "модификации" е поставянето на алуминиевите педали, закупих също и гумени стелки, за да не цапам платнените през зимата.

Изображение
====

След това фолирах хрома на предната решетка, както и поставих защитно фолио на фаровете и халогените.

Изображение

======

От към екстериор премахнах също хром надписите, като ги замених с черни такива, сложих добавка на задната броня, декорация за праговете, както и баджове sportline на предните калници. Идеята ми е да закупя предният лип от спортлайн версията и да допълна визията.

Изображение
Изображение
Изображение
===

Общо взето към момента е това. Мога да кажа, че съм доста доволен от направения ми избор. Това е и първият ми досег с марката, въпреки че съм притежавал автомобили от ВАГ групата и към момента имам само добри впечатления.
Аватар
GSH

Шкода Новак

Мнение от GSH »

Ето и още някоя друга снимка от изминалата година:

Изображение

Изображение

А това е от преди няколко дни отново обута в зимният сет

Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Супер е,чакаме да я видим на Събора.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Честита да Ви е!

Относно пружините. Pro Kit е добра опция, колата вози добре и е стабилна, но си става ниска. Поне на октавия 3 беше така.

Не ми е опирала на легнали полицаи, но на висок бордюр нямаше качване. На гаражни рампи с голям наклон закачаше.

Бих препоръчал да разровите каталозите и да видите кои са пружините, с които би излязла колата ако беше с фабрично спортно окачване. То е -15мм като на вРС, само че на 99% съм сигурен, че пружини от вРС не са за Вашата кола. Поне не и задните, защото Вашата кола вероятно е на греда отзад
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Не пипай колата.
От заводското по добре няма :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
lybrator

Cupra

Мнение от lybrator »

bega4kata написа: 17.11.2024, 20:20:40 От заводското по добре няма
В общи линии да. Ама ако иска малко да я смъкне какво му пречи да бодне пружини от кола с фабрично спортно окачване? Амортисьорът е същият, заводът е предвидил такъв клиренс (-15мм). Не виждам какъв да е проблемът.
Аватар
GSH

Шкода Новак

Мнение от GSH »

lybrator написа: 17.11.2024, 20:09:58 Честита да Ви е!

Относно пружините. Pro Kit е добра опция, колата вози добре и е стабилна, но си става ниска. Поне на октавия 3 беше така.

Не ми е опирала на легнали полицаи, но на висок бордюр нямаше качване. На гаражни рампи с голям наклон закачаше.

Бих препоръчал да разровите каталозите и да видите кои са пружините, с които би излязла колата ако беше с фабрично спортно окачване. То е -15мм като на вРС, само че на 99% съм сигурен, че пружини от вРС не са за Вашата кола. Поне не и задните, защото Вашата кола вероятно е на греда отзад
Аз също се замислих за тази опция. Примерно за пружини от спортлайн, те са с въпросните -15 мм. Ще попитам някой път като ходя до ЕТ дали могат да ми извадят парт номера индали има вариант да ги монтират без да отпада гаранцията. Про кита наистина сваля доста, мидля че даже е 40мм.
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

Първо честито за автомобила ! Много безаварийни километри и щастливи моменти !
Можеш да провериш в сайта на eibach колко би намалял клирънса със стрийт пружини и да прецениш дали те устройва. Аз си измерих моя като ми дойде колата и прецених , че ще застане идеално и така и стана. Важното е на теб да ти харесва :)
Аватар
lybrator

Cupra

Мнение от lybrator »

GSH написа: 17.11.2024, 20:44:31 Ще попитам някой път като ходя до ЕТ дали могат да ми извадят парт номера индали има вариант да ги монтират без да отпада гаранцията.
Аз бях питал за моята за някакво инфо да ми дават преди време. Без ВИН на конкретна кола няма да Ви дадат нищо. Коне с капаци...

Аз разрових да Ви помогна малко.

П.С. Това са номера по Айбах за ОЕ replacement.т.е. еквивалента на Айбах за оригинално вграждане :)

Изображение

Обръщам внимание, че задната пружина е за комби 1.5 със спортно окачване. Предната пружина е за 1.5 РЪЧКА със спортно окачване.

Поздрави!
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

GSH,
Малко повече информация може ли за монтажа на добавката към бронята .Ще поръчвам и аз това + предни и задни калобрани
Аватар
GSH

Шкода Новак

Мнение от GSH »

lanshot написа: 17.11.2024, 20:58:08 Първо честито за автомобила ! Много безаварийни километри и щастливи моменти !
Можеш да провериш в сайта на eibach колко би намалял клирънса със стрийт пружини и да прецениш дали те устройва. Аз си измерих моя като ми дойде колата и прецених , че ще застане идеално и така и стана. Важното е на теб да ти харесва :)
Благодаря за пожеланието!

lybrator написа: 17.11.2024, 21:11:41 Аз бях питал за моята за някакво инфо да ми дават преди време. Без ВИН на конкретна кола няма да Ви дадат нищо. Коне с капаци...

Аз разрових да Ви помогна малко.

П.С. Това са номера по Айбах за ОЕ replacement.т.е. еквивалента на Айбах за оригинално вграждане
Благодаря и на вас за съдействието! На мен по - скоро идеята ми е ако могат да ме ориентират тъй като имаше като опция спортно окачване, когато гледах конфигуратора миналата година, та от там ако могат да ми извадят някакъв номер ще съм доволен. То по - скоро ми е интересно да разбера дали само пружините са по -ниски и по - твърди или има и разлика в амортисьорите (от обикновен и такъв от спортно окачване). За сега това е само идея,тъй като гледам минимално да пипам по колата и максимално да и се радвам. Благодаря отново за съдействието и инфото и ще се радвам да се запознаем на бъдещи събирания.
Последно промяна от GSH на 17.11.2024, 22:36:46, променено общо 1 път.
Аватар
GSH

Шкода Новак

Мнение от GSH »

РАПАН написа: 17.11.2024, 22:29:52 GSH,
Малко повече информация може ли за монтажа на добавката към бронята .Ще поръчвам и аз това + предни и задни калобрани
Самата добавка има двойно залепващо и допълнително няколко видии към бронята. Не е нищо особено, но е търсене докато я нагодиш от всяка страна да е еднаква.
atopalov

Шкода Новак

Гараж: служебен

Мнение от atopalov »

Колата изглежда супер! Бих искал само да те питам, от чисто любопитсво, защо нова кола с ръчни скорости?
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Супер е колата! Много безаварийни километри! [smilie=beach.gif]

Да не се приема за спам, но понеже и аз монтирах преден лип спойлер(монтаж в ЕТ) и заден дифузер (сам), прилагам линк с монтажа на предния спойлер:

https://www.obautodily.cz/skoda-octavia ... 482cz3322/

Може да се поръча грундиран и подготвен за боя с код 5E3071606A GRU или в черно - пиано лак - 5E3071606A F9R.

Относно возията, и на мен ми беше необходимо време да свикна с "люленето" по завоите, идвайки от St Line окачване, но свикнах и сега дори ми е комфортна за дълъг път [smilie=sarcastic.gif] И аз съм на мнение, че е по-добре да не се разбутва заводската конфигурация, но в крайна сметка е въпрос на личен избор. Калобраните, които е споменал @РАПАН, пазят много, особено през зимния сезон.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Честито за придобивката!
Аз на тест драйва карах точно бизнес със стандартно окачване и наистина беше стряскащо в някои моменти. Особено с гредата отзад.
Затова я поръчах моята със спортно и не съжалявам. Няма ги танците с подскоци.
Предполагам с айбаха ще си доволен.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”