Гуми и джанти Кодиак
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Гуми и джанти Кодиак
Не би трябвало, 55 трябва да са и на тигуана, една база са с кодиака.
Балон се гони, затова не пасват гуми от кола.
Балон се гони, затова не пасват гуми от кола.
Бееееее.....
-
PT1982
Гуми и джанти Кодиак
Мдааа, може би е моя грешка. Поне 60 , да бяха , вместо 55
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Гуми и джанти Кодиак
На 60 профил ще стане тегав за каране, много ще се сучат по завоите.
Това все пак е многофункционален паркетник, гони се умерена динамика по асфалт и лек до умерен офроад. 55 е сечението на двата профила.
Ако искаш по-голям балон минаваш на 17ки. Ако искаш по магистрална кола на 19-20ки.
Но всичките ще са гуми за СЮВ, не за кола, затова цените са други и избора е по-малък.
Това все пак е многофункционален паркетник, гони се умерена динамика по асфалт и лек до умерен офроад. 55 е сечението на двата профила.
Ако искаш по-голям балон минаваш на 17ки. Ако искаш по магистрална кола на 19-20ки.
Но всичките ще са гуми за СЮВ, не за кола, затова цените са други и избора е по-малък.
Бееееее.....
-
GOMOR
- Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6
Гуми и джанти Кодиак
235/55 R18 104H TL CROSSCLIMATE 2 XL VOL от MICHELIN за 4x4/SUV автомобили
235/55 R18 104V TL CROSSCLIMATE 2 XL от MICHELIN за леки автомобили
https://4gumi.com/index.php?route=product/compare
https://www.autodoc.bg/gumi/search?grou ... d=michelin
Освен, че пише че едното е за СУВ, другото не било, каква всъщност е действителната разлика между двете гуми, защото като им гледам параметрите ми изглеждат еднакви, но индекса за скорост и индекса за разход са различни. Противно на логиката, тези за СУВ са с по-добър индекс за разход на гориво, а тези за лек автомобил са с борд. Предпочитам с борд, но пък сигурно има значение дали е за лека кола или СУВ ... Каква е разликата, ако някой има идея между тези двете.
235/55 R18 104V TL CROSSCLIMATE 2 XL от MICHELIN за леки автомобили
https://4gumi.com/index.php?route=product/compare
https://www.autodoc.bg/gumi/search?grou ... d=michelin
Освен, че пише че едното е за СУВ, другото не било, каква всъщност е действителната разлика между двете гуми, защото като им гледам параметрите ми изглеждат еднакви, но индекса за скорост и индекса за разход са различни. Противно на логиката, тези за СУВ са с по-добър индекс за разход на гориво, а тези за лек автомобил са с борд. Предпочитам с борд, но пък сигурно има значение дали е за лека кола или СУВ ... Каква е разликата, ако някой има идея между тези двете.
Последно промяна от GOMOR на 22.10.2024, 17:12:17, променено общо 1 път.
- netizen
- Гараж: ID.7 Pro Tourer
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
Гуми и джанти Кодиак
Разликата между тия двете е в скоростният индекс: 104H vs 104V
https://www.michelin.bg/auto/advice/tyr ... lsrc=aw.ds
XL, HL or Reinforced : Tyres with a higher load capacity than normal for their dimension. Such tyres need to be replaced by the equivalent (example : an HL tyre by another HL tyre)
TL-то предполагам няма нужда да пишем какво е
https://www.michelin.bg/auto/advice/tyr ... lsrc=aw.ds
XL, HL or Reinforced : Tyres with a higher load capacity than normal for their dimension. Such tyres need to be replaced by the equivalent (example : an HL tyre by another HL tyre)
TL-то предполагам няма нужда да пишем какво е
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
-
GOMOR
- Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6
Гуми и джанти Кодиак
Това е ясно и другата разлика в индекса за разход на гориво е видима, но има ли реална причина да сложа задължително тези, на които пише, че били за СУВ, защото другите имат борд и каква е логиката тия за СУВ да нямат борд, а тия за ЛА да имат.
А това със скоростния индекс .... дали ще е 210 или 240 на тази кола точно е без особено значение
А това със скоростния индекс .... дали ще е 210 или 240 на тази кола точно е без особено значение
- pavel31
Гуми и джанти Кодиак
Не мисля, че ще усетиш разлика и ще ти трябва XL гума на Кодито. Аз съм с обикновенния КроссКлимат и нямам проблеми. Товарил съм го прилично.
@GOMOR, аз ще проверя моите като ходя до гаража да не е да пиша глупости.
@GOMOR, аз ще проверя моите като ходя до гаража да не е да пиша глупости.
Последно промяна от pavel31 на 22.10.2024, 17:41:42, променено общо 1 път.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Гуми и джанти Кодиак
Гумите за SUV имат добре изразен балон. Сега незнам дали в конкретният пример е така, но съм гледал едни и същи размери на други марки и тези за SUV изглеждат по балонести. Реципрочно отпечатъка върху пътя е по-тесен. А като размери си бяха 235/55/18 и двете.
Ако погледнеш например 18ка джанта за Кодиак ще видиш, че има странно малко J като за гума 235ца - 7.0J
Това вероятно може да обясни и защо няма нужда от борд - при този размер на гума и джанта върху Кодиак, джантата си е скрита от гумата и без борд...
Бееееее.....
- pavel31
Гуми и джанти Кодиак
Колеги, тук мисля, че стана едно голямо объркване: XL не съм сигурен дали има нещо общо с борда на джантата или борда на гумата. Това е подсилена гума, която носи повече товар. Мишелин КроссКлимат 2 (които е дал колегата, а и изобщо този модел мисля) нямат обозначение за борд протекция: FR/FP и прочее. Цецо75 го е написал за спецификата на джантата и няма нужда от такава защита.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Гуми и джанти Кодиак
XL и борда за пазене на джантата нямат общо.
XL е "общо прието" обозначение за гума с повишена товароносимост. Т.е. при един и същи други размери, тази с XL ще носи повече. Обикновенно тези с XL имат и по-висок теглови индекс (този преди буквата T, V, H и пр.), но не е задължително.
Наличието на предпазен борд се обозначава ... по разни начини ... ама може и да не е обозначено въобще, въпрос на производител. Ако например даден размер гума на даден производител се произвежда само с борд и голям теглови индекс, съвсем възможно да е няма означение за нито едното... Обикновенно тези означения се слагат, когато производителя има един и същи размер гума с и без тези "екстри".
Kашата е сериозна.
XL е "общо прието" обозначение за гума с повишена товароносимост. Т.е. при един и същи други размери, тази с XL ще носи повече. Обикновенно тези с XL имат и по-висок теглови индекс (този преди буквата T, V, H и пр.), но не е задължително.
Наличието на предпазен борд се обозначава ... по разни начини ... ама може и да не е обозначено въобще, въпрос на производител. Ако например даден размер гума на даден производител се произвежда само с борд и голям теглови индекс, съвсем възможно да е няма означение за нито едното... Обикновенно тези означения се слагат, когато производителя има един и същи размер гума с и без тези "екстри".
Kашата е сериозна.
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Гуми и джанти Кодиак
Има значение. Тези с по-ниския скоростен индекс (H) достигат оптимална температура по-бързо, докато тези с по-високия скоростен индекс (V) позволяват по-висока температура на гумата (която се получава при повечето свивания-разпускания при повечето обороти на гумата при по-високата скорост) и съответно при тях оптималната температура е по-висока. Т.е. V изискват повече загряване за оптимално представяне. С други думи - тези с индекс H би трябвало да държат малко по-добре от същия модел с индекс V при незагрети гуми.GOMOR написа: 22.10.2024, 17:05:33 А това със скоростния индекс .... дали ще е 210 или 240 на тази кола точно е без особено значение
-
GOMOR
Гуми и джанти Кодиак
Ако правилно разбирам, макар че е въпрос на лична преценка, 235/55 R18 104H TL CROSSCLIMATE 2 XL VOL от MICHELIN за 4x4/SUV е по-добър вариант: Индекса за скорост е по-нисък и ако не карам с 300, а аз не карам, е по-добро сцеплението. От друга страна индекса за разход на гориво е по-добър. Това че няма борд явно не е проблем, макар аз да имам особено мнение по въпроса, предвид предната кола и пораженията по джантите .... Та до колкото разбирам сте на мнение, че 235/55 R18 104H TL CROSSCLIMATE 2 XL VOL от MICHELIN за 4x4/SUV е по-добър избор
-
GOMOR
Гуми и джанти Кодиак
Та в този ред на мисли възниква следната дилема - като сложа всесезонни, що ще ги чиня тия летни гуми, с които дойде буто. Търкалял съм ги 7 месеца, ако на някой му вършат работа, може да подсвирне
- pavel31
Гуми и джанти Кодиак
@GOMOR, вчера си погледнах моите гуми: 215/65/R17 103V Extra Load (XL) M+S. Слагай смело, това на което си се спрял. Това VOL не е обозначение на Мишелин, а че покрива някакви си стандарти на Волво (както написа колегата по-горе). При мен няма особено значение различните леки девиации по скоростен индекс и тегловен такъв. Колко агресивно да карам кола с аеродинамичен профил като на НДК...
Поздрави!
Поздрави!