Ретрофит на сайд асист, TPMS и door Edge protect на Кодиак

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Здравейте, решх да споделя и опиша накратко ретрофит на сайд ассист на Шкода Кодиак, както и ТПМС - активна система за проследяване налягането в гумите. При поръчването на колата беше един от най-кофти периодите с кризата на "чиповете". Дали поради тази причина или поради мой пропуск (вече и не помня) не поръчах сайд асист за кодиака, както и активна ТПМС система (проследяване на налягането). Колата е ниво вижън, но за съжаление не последния вижън+, който вече включваше всичко това. Както и да е, около февруари 2024 вече бях решил, че двете неща ще ги ретрофитна, както и door edge protect, който в началаото не харесах, но ми изпаднаха евтини елементи за него и тъй-като така или иначе щяха да се свалят корите включих и него в списъка с "wanted". Започнах с много четене, най-вече в drive2. @ЦецоNOL, l бавняра бе така любезен да ми осигурява частите, с които му досаждах постоянно. Отделно тук в Бургас попаднах на човек, който е изключително добър в кодиране, параметризиране и т.н., същият ми даде и много ценни съвети по целия процес - казва се Емилиян и силно го препоръчвам, което и не е толкова необходимо, тъй като доста хора в цяла България го знаят.
Започнах с основните неща от Али - закупуване на инсталациите:
Изображение - инсталацията за сайд асиста
Изображение - инсталацията за ТПМС-а, като на снимката са и останалите части за този проект - антена, стойка, датчици
От ebay закупих радарите за сайд асиста (свалени от Тигуан 2022) и антената за ТПМС (чисто нова оригинална) - нов радар примерно от ЕТ само единият за сайд асиста е 750 лв, като след закупуването им Емилиян ги програмира и параметризира за моята кола. Самите радари и антената са еднакви за голяма част от ВАГ автомобилите. Мина доста време, през което получих останалите оригинални части които ми бяха необходими - капаците за огледалата с отвор за диодите на грунд, стойки за радарите и самите диоди:
Изображение
Капаците бяха боядисани, реших да е черно, получи се страхотно:
Изображение
Това пък е списъка на ОЕм частите, които трябва да се сменят/добавят и които не са даже толкова скъпи при ЕТ:
565949145 - диод в огледалото (ляв) - 78 лв
565949146 - диод в огледалото (десен) - 78 лв
57A949145 - диод в огледалото (ляв) за КАрок (според drive2) абсолютно същите, но доста по евтини - 62.23 лв.
57A949146 - диод в огледалото (ляв) за КАрок (според drive2) абсолютно същите, но доста по евтини - 62.23 лв.
565857537DGRU - капак за огледалото (ляв) - 84 лв за огледало с 360 (изключително съм изумен как така специално за 360 камера версията, капаците са двойно по-евтини)
565857538DGRU - капак за огледалото (десен) - 84 лв за огледало с 360
565857537CGRU - капак за огледалото (ляв без 360 камери) - 169.84 лв
565857538CGRU - капак за огледалото (десен без 360 камери) - 169.84 лв.
2Q0907686B - радар MASTER - ~750 лв в ЕТ, аз го взех за 70 евро от Ebay
565907456D - стойка радар дясна за мастър = 23 лв
2Q0907685B - радар SLAVE - ~750 лв в ЕТ, аз го взех за 70 евро от Ebay
565907455D - стойка радар лява Слейв - 23 лв
N90765701 НИТ 4.8x15 ТОНКОЛОНА - 1.02 лв. - 10 бр.
5J0867276 КЛИПС КОРА ВРАТа - 2.1 лв. - 5 или 6 бр. (в случай че някой се счупи, макар че са изключително здрави)
Времето минаваше, в което продължавах да събирам информация, схеми и най-вече смелост да започна цялата процедура. Като цяло мога да я разделя на три етапа -
1. Сваляне на бронята и монтаж на радарите и инсталацията за тях.
2. Прокарване на основния сноп кабел до бушонното табло.
3. Окабеляване на вратите и огледалата.
Степента на трудност е повишаваща, като 1 е най-най-лесно, а 3 е най-трудно.
Най-накрая някъде към 20 септември преминах към реалното изпълнение на задачата със сваляне на бронята и монтаж на радарите. Мога смело да заявя, че специално за този етап толкова бях изчел и бях наясно, че бронята я свалих като професионалист - без никакви щети, счупвания на щипки и т.н. Инсталацията бе монтирана както трябва да върви, като влезе от дясно, където е технологичния отвор по който върви останалата инсталация. Същевременно монтирах и антената на ТПМС-а на оригиналното и място - вдясно зад бронята, на оригинална стойка, осигурена отново от Цецо, като също прекарах и вкарах през същия технологичен отвор и нейната инсталация.
Необходими части за ТПМС:
5NA907538A - ОЕМ стойка за Антената - 12 лв.
5Q0907273B - TPMS модула - 340 лв или по-новата му версия 5Q0907273F - 395 лв - цени в ЕТ. Аз го купих за 85 евро чисто нов от Ebay.
4 бр датчици - 5Q0907275F
С това най-лесната част приключи, ето и малко снимков материал:
тук е много тънък момент да се откачи тази пластмасова вежда - става много лесно като се махне леко подкалника и се стиснат щипките - в противен случай с дърпане се чупели. Стоповете се държат на една пластмасова врътка от вътрешната страна - свалят се за секунди.
Изображение
Свалената вече броня:
Изображение
Стойките на радарите, които влизат тук:
Изображение
Монтираните радари:
slave
Изображение

Ще продължа във следващ пост, защото май има ограничение на брой снимки.
rts

Škoda Фен²

Мнение от rts »

Master
Изображение
Сложената антена на оригиналното и място:
Изображение
Инсталацията вкарана през сервизния отвор ведно с оригиналната такава:
Изображение
Бронята бе монтирана и приключих до тук с етап едно.
Втория етап бе прекарването на инсталацията по десния праг, окабеляване на дясната врата и огледало. Там вече нещата са по-сложни. За да стане всичко като оригинал е необходимо да се извади кабелния сноп на вратата, като за целта трябва да се свали колоната, която незнайно защо немските инженери са решили да е с нитове. Въпреки всичко това се оказа не толкова сложно - колоната пада за минута, бях закупил оригинални нитове от ЕТ, като също за минута след това се монтира обратно. Няма да описвам сложността на инсталирането, не е нещо извънземно, не е обаче и много лесно, но тъй като ми беше за първи път такъв ретрофит, а и много внимавах отне доста време. Това беше седмица след първи етап, събрах всичко, прекарах кабелите до под шофьорското място.
Малко снимки от разглобяването на багажника - по дясната част от където вървеше инсталацията:
Изображение
Изображение

Третия етап приключи в събота и неделя 12-13 октомври. Окабеляването на шофьорската врата, включването в кан-шината и включването към бушоните. Имаше перипетии и то не една и две, но в края на краищата успях. Адски много време ми отне вкарването на пин в бушонното табло - часове! Пина се вкарва на 48 предпазител, който е празен и захранването се изключва при изключен контакт - така както трябва да е за сайд асист-а. Има си процедура за разглобяване на бушонното табло и издърпването му по-надолу за максимален комфорт при вкарване на пина, но аз реших да не разглобявам а да ползвам "лайфхак". През дупката отпред се вкарва свинска опашка, отзад се нанизва пин-а. Още от първия път успях да го вкарам в гнездото и аха аха да излезе, но го изтървах. Оттам нататък минаха часове - 2 или 3 докато успея. Един път не успях през това време да го подведа като хората. Как влезе първия път още не проумявам. Както и да е - почти вече отказал се успях отново да го подведа, незнам как успях и да го бутна отзад с пръст, чу се заветното леко "щрак"пина влезе! Искам изрично да уточня че това работи само за големите предпазители. Малките имат вторично заключване с един лилав пластмасов стик и без той да се извади няма никакъв шанс. Всичко се прави при изключен акумулатор естествено. Всичко бе сглобено и остана единствено кодирането на системата, което щеше да бъде свършено от Емилян. До времето докато ида при него, доста съмнения ме глождиха дали съм направил всичко както трябва, дали като сложа предпазителя няма да има някое красиво и яко "пук", дали инсталацията е ок и т.н..
След обяд в неделя отидох при Емо, той направи необходимите кодировки, параметризацията бе извършена от него много по-рано при закупуването на радарите. Покарахме 4-5 км, защото радарите се самообучават и в края на краищата се получи перфектния краен резултат:
Изображение
Изображение
Изображение
Мисията е приключена успешно, много съм доволен от резултата, най-вече защото си го направих сам. Изключително улесняващ е фактът, че този по-нов модел радари нямат "component protection", както и не е необходим SWap код. Няма да ви занимавам с повече снимки от това. Със сайд асист се получва и допълнителната екстра rear traffic alert, която е за динамично движещи се обекти зад колата в обхвата на радарите - колела, пешеходци, деца, коли и спира колата при опасност от сблъсък, като работи на 100 %, за разлика от другата ни система за спиране при сблъсък със статични предмети и която сме обсъждали много пъти, че общо взето спира когато няма нужда, а при нужда не. В drive2 чета че професионални фирми го правят да кажем за 8 часа общо. За съжаление поне тук в Бургас, а и в България като цяло ме съмнява, че има много хора, които ще се хванат изобщо да го правят, а ако го направят колко ще пазят оригиналната инсталация. При мен нямаше никакво рязане и т.н. Всичко си влезе в местата на буксите, които бяха както трябва празни и влезе там където трябва. Инсталацията която закупих беше страхотна с правилните пинове, букси и т.н. и то vag-овски. Отне ми три дни общо, но аз и не бързах, както казах всичко бе разделено на етапи.
ТПМС-а и той е готов за включване, само трябва да монтирам датчиците на джантите, което ще стане на зимния комплект.
Пропуснах да кажа, че едновременно с окабеляването и на предните врати приключих и с още един ретрофит - DOOR EDGE Protect - сега колата има и тази екстра на всичките врати.
Необходими части и за този ретрофит:
565831249D - механизъм предна лява врата
565831249E - механизъм предна дясна врата
565833719E - механизъм задна лява врата
565833719F - механизъм задна дясна врата
565831175 - защитна планка предна лява врата
565831176 - защитна планка предна дясна врата
565833175- защитна планка задна лява врата
565833176 - защитна планка задна дясна врата
WHT002109A - 16 бр vag винтове врата
Последно промяна от rts на 17.10.2024, 11:34:09, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

браво Поздравления за мерака,ентусиазма и наличието на свободно време
Но то мерак като има, време винаги се намира.
Супер е станало. Сайд асиста е най смислената екстра от тези всичките новите глупости,които по често дразнят отколкото помагат. Това се ползва и помага постоянно.
Последно промяна от bega4kata на 17.10.2024, 11:03:26, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

баси, чуек, ти си страшен ентусиаст. Не разбрах, твоята кола имаше ли 360 камера или не?
Бееееее.....
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Евалата, такива теми ми дават известна доза спокойствие , че не съм само аз ненормален , а има и други , което е важно [smilie=sarcastic.gif]
rts

Škoda Фен²

Мнение от rts »

Да, имам 360 камера - и добре че имам, защото щеше да върви заедно иначе с този ретрофит, а камерата е един от най-трудните такива.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Браво на теб!
Адмирации за вложеното време! Просто не мога да си представя колко е то - да търсиш информация, да четеш, да проучваш, да сравняваш, да търсиш части, да поръчваш (вкл от Китай), после да монтираш толкова правилно и внимателно ..... евала!
Аз първо, че не бих се навил на такова нещо, второ, че ако случайно тръгна, щях да съм строшил половината неща [smilie=pardon.gif]
Аватар
Бай Семо

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq
BMW E36 touring
BMW E46 325ti

Мнение от Бай Семо »

Супер е станало. Поздравления за това упражнение. Интересното е, че при мен има екстрата но светва една иконка в левия ъгъл на стъклото, на огледалото. Каква е разликата м/у двете асистенции?
rts

Škoda Фен²

Мнение от rts »

Бай Семо написа: 17.10.2024, 12:31:49 Интересното е, че при мен има екстрата но светва една иконка в левия ъгъл на стъклото, на огледалото. Каква е разликата м/у двете асистенции?
Ти си с по старата версия на радарите - те хващат от 20 метра, докато тези с които сме сега са от 70 и при старите, като твоите няма rear traffic alert. Но е важно че имаш инсталацията. С малко преправяне и става като новия вариант. Иначе и лампите са по стария вариант, в огледалото, на някакъв по-късен VW решават да е там в корпуса, за по-добра видимост. Но лампите нямат никакво отношение да кажем към радарите.
Ето тук има малко подробности относно стария и новия вариант:
https://www.drive2.ru/l/611747929803211379/
Аватар
Бай Семо

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq
BMW E36 touring
BMW E46 325ti

Мнение от Бай Семо »

Благодаря за инфото. Тези новите за по-дълбока видимост изглеждат малко по-груби. Иначе ми се е случвало наистина леко да не се забелязва лампичката нощем. За нялколко секунди докато не се затъмни стъклото. Може би ако са вътре като вашите ще са по-забележими. rear traffic имам. Само, че не е с камера 360. Постоянно ме стряска м/у др. Като минава нещо покрай колата.
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

rts, чудесна работа, поздравления! браво Резултатът е отличен и най-важното - постигнат е от теб!
rts написа: 17.10.2024, 10:56:39 Пропуснах да кажа, че едновременно с окабеляването и на предните врати приключих и с още един ретрофит - DOOR EDGE Protect - сега колата има и тази екстра на всичките врати.
Имаш ли снимков материал? Дали може да се направи и на Карок префейс?
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
rts

Škoda Фен²

Мнение от rts »

@blindbard, за съжаление нямам много снимки от самия процес освен тези на задната врата. За сметка на това имам чудесна тема, от която аз се водих, по късно ще я сложа в поста. Изключително лесно е, особено за задните врати. На предните също ми беше лесно, но бях свалил колоните заради окабеляването, въпреки това може да се направи и без да се свалят. За карок префейс не знам има ли го, ще проверя.
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Поздрави за ентусиазма и свършената работа!
Знаех си, че drive2 е сила и е отличен източник на снимков материал, което е изключително важно за такива проекти.
Освен това за пореден път пишете полезни и интересни за другите колеги неща.
Браво, така се прави!

П.С.
Удоволствие ще е за мен да се запознаем някой ден на живо [smilie=thank_you2.gif]
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
rts

Škoda Фен²

Мнение от rts »

Както обещах на @blindbard, ето много добра тема за инсталирането на door edge protect. Тук е и показано как става без сваляне на колоната. Всичко е plug and play, на жилата има по два крепежа, които си имат точните места за прикрепяне по-вратите. За съжаление обаче, не виждам в ЕТКА на пръв поглед да го има, като предлагана екстра изобщо.
https://www.drive2.ru/l/599946596624374462/
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Много яко. Интересно тези интервенции не нарушават ли гаранцията на автомобила?
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”