Superb 3 FL дърпа надясно - и след стенд

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Тъй, аз споменах в другата тема, ама ще взема да пусна нова, че ми е тежко на сърцето.

Преди около 3-4 седмици забелязах, че колата дърпна надясно. Или по-скоро забелязах, че за да карам направо, трябва да държа волана леко в ляво. Колата е с 19", 4х4, на 10к километра, изкарана края на Февруари от шоурума, има DCC и прогресивно управление.
Записах час и вчера бях - качихме се със сервизния техник и той констатира, че оплакването ми е вярно. Оставих колата вчера, уж да си я взема още вчера, ама тя вися почти целия ден на паркинга. Както и да е, имали с работа.

Та, взех днес колата и проблема е "подобрен", но не отстранен. Т.е. колата вече не тегли толкова много, само малко.
Обясниха, че са я качили на стенд, имало малки отклонения и ги коригирали. По-долу прилагам снимка. Въпреки стенда, продължило да дърпа.
След това започнали да разменят гумите и ги докарали в конфигурация, в която дърпа най-малко. Гумите са Bridgestone Potenza S001, тези с които дойде колата.
На въпросът какво трябва да се направи, за да е перфектно - трябвало да се пробва с нови гуми.
На въпросът какво е довело до това - не можел да каже, можел да е дупка, качване на бордюр, лоши пътища.

Та, цялата история мен леко ме смущава. За 14 години карах 2 нови коли (Opel, ако има значение), нито с едната, нито с другата съм имал подобен проблем. Адски чувствителен съм на дупки, неравности, разбити трамвайни релси и прочее. Да, може да съм попаднал 2-3 пъти в някоя дупка, но нищо, което да е толкова сериозно, че да доведе до такъв траен проблем. На бордюри, работи, изключено. През неравности съм като баба.

Някой може ли да сподели мнение? Възможно ли е действително гумите да са се повредили и от какво толкова, че да не може да се коригира. Гумите са тези, с които дойде колата - няма ли как да претендирам за гаранционен ремонт (стенда си го платих ... )? Вярно, аз не мога да докажа, че не скачам в дупки, но и те не могат да докажат, че скачам. Според тях няма никакви визуални проблеми - нито по окачването, нито по гумите, нито по джантите.
Може ли да е нещо друго и защо не могат да го оправят?
Изображение
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Преди време по темите май го имаше същия филм, при това нез разрешение.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Като за начало, можеби си проверил ама да спомена - налягането в гумите.
Аз като взех моя вървеше направо ама волана стоеше една идея на дясно и ме дразнеше.
Посъветваха ме да мина стенд, но не в сервиза защото тяхния е стар. Отидох на препоръчан от тях и ми го наместиха.
Сега знам, че ще карат някакъв нов във представителството във Варна който бил съобразен с новите модели каквото и да значи това.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

И аз следих оная тема и май от ЕТ го убеждаваха че е от наклона на пътя. Колегата сменя колелата с тези от друга форумна кола и проблема продължи. И темата май си угасна без решение на това дърпане...
Може да се потърси с търсачката.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

По спомен, аномалията беше с един Кодиак. Но мой приятел имаше същите дертове с Октавия на 2000 км и той се разправяше с ЕТ. Трябва да го питам докъде стигна. На всички ви тегли надясно, странна работа. Дали не се ошашква esp/abs и тънко да тегли към аварийната?
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

Пробва ли да завъртиш предните гуми? При мен така се реши проблема с дърпането. Стенд минах преди това и нямаше особенни отклонения
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Сега не е ли момента за зимните гуми. Малко по-рано ще се сменят и си мисля, че няма да има повече проблем с дърпане :)

П.С.
Доста колеги разжалват бързичко фабричните гуми на вторичния пазар, докато са нови и може да им се вземат пари, в полза на нещо по-добро.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Благодаря за отговорите! Индикации за проблема нямаше никакви - нито налягане на гуми, нито други грешки. Просто преди месец забелязах, че волана е накриво. Не мога да свържа случката с нищо - 9000 километра не е имало никакви проблеми. Пак да кажа - много съм чувствителен на тема дупки и всякакви дивотии, та нищо от това не е ставало. Имало е точно 3 случая на дупки, но нищо не е било такова, че да може да разцентрова колата. Все пак не карам от вчера по нашите пътища ...
В интерес на истината, като се качи техника, първите му думи бяха, че тия новите коли били много чувствително и всяко малко изкривяване по системата давало резултата. На С2 или С1 трябвало на триъгълник да станат, за да се усети. Още в движение по подготви, че не трябва да очаквам чудеса. Което пък ме навежда на мисълта, че не им е за първи път.
Aelyon написа: 09.10.2024, 19:30:45 Пробва ли да завъртиш предните гуми? При мен така се реши проблема с дърпането.
След стенда, това казаха, че са направили от ЕТ. Разменили гумите, за да подобрят нещата максимално. Не казаха кои точно гуми къде са ходили, но със сигурност имат едно каране след стенда вчера и едно днес. Може да са били до Метро :D

@tsb - ами и аз лежа на тая кълка, че ще се оправят нещата със зимните гуми. Но защо да са лоши тези, с които идва колата? Bridgestone Potenza S001 не са ли от по-марковите? Пак да дам аналогия от предишни коли - аз проблем до сега със заводски гуми не съм имал. Даже си спомням на Vectra C, дойде с Turanza - бяха брутални, колата беше като влак с тях - където я пратиш, там отиваше.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Намерих темата на колегата, дето е взела да му дърпа колата (или поне едната тема) и у мен нарастна въпрос - дали всъщност дърпа или бяга моята? Let me explain - снощи се прибирах по тъмно по магистралата. Карах от 10км/ч до 160км/ч. В един момент си дадох сметка, че ако не обръщам внимание на волата, реално колата си върви както трябва. Не се налага да се боря с волата или нарочно да го въртя в обраната посока. Той просто си седи леко накриво при движение направо. Колата тръгва осезаемо в дясно след като се центрира волана. При центриране в лентата, не винаги тръгва (без значение физическата позиция на волана), което пък вероятно идва от разликата в пътя, виражи и прочее.

В този ред на мисли - възможно ли е проблемът да не е по окачването, а по-скоро в самия волан и по кормилната уредба? Просто да се е изкРИвил?
При проверка на стенд, взима ли се в предвид положението на волана, спрямо позицията на гумите или се гледа просто геометриата на гумите?
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

Пътят има някаква денивелация все пак, имайте го предвид. И на моята не стои на 101% прав, но трябва да се загледам, за да го забележа.

При стенд си е прав волана.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Както ти бях писал при мен вървеше направо но волана стоеше на криво. При качването на стенда, майстора блокира волана в права позиция. Когато той го направи всичко по геометрията на колата беше в граници, даже той се учуди защо ходя. После ме качи вътре и ме помоли аз да си изправя волана както мисля, че трябва да бъде и коригира нещо отдолу. Сега на моменти имам усещане, че пак е крив, но колата върви направо. Незнам дали си обръщал внимание, но пред волана на самото табло няма една права линия за ориентир.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

Tuscany написа: 14.10.2024, 12:46:36 ако не обръщам внимание на волата, реално колата си върви както трябва.
Това май е друга бира. Ако вдигнеш ръце от волана, колата въври направо, но волана седи леко накриво?
Ако да, логиката върви да покаже, че човека, който е бил в колата и е държал прав волана, докато колегата му е затягал накрайниците под колата, явно не е толкова взискателен и го е държал леко накриво. Едва ли на тези км е свалян волана и впоследствие грешно зацепен на шлиците. Една снимка да видим колко е крив би помогнала.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Us3rnam3d написа: 14.10.2024, 12:50:09 Пътят има някаква денивелация все пак, имайте го предвид.
ok
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

Реално няма голяма разлика от преди и след. Аз им го закарах с този проблем - волана седи леко в ляво, за да се движи направо. Те също караха колата (с мен). В онзи момент, обаче, не натъртих на това, че реално няма борба с волана, просто той е накриво, а когато се изправи волана, колата тръгва надясно. Тестът с техника го потвърди недвусмислено (онова със 60км/ч без асистенти и на N). Т.е. каквото и да са правили, реално колата в момента е горе-долу в същото положение. Те ми казаха, че от въртене на гумите, се е подобрило малко. Субективно може и да е било така, но сега вече ми изглежда същото.

Трудно ще се види на снимка, ще се опитам да направя накакво видео - хем трябва камерата да е точно в средата, хем да не изопачава перпективата. Малко, но се вижда и се усеща. Няма прави линии, но ясно се вижда липсата на симетрия.
Ето снимка все пак - хоризонталната и лявата вертикална са по средата на снимката. При дясната вертикална се вижда как шевът е леко завъртян. По него си личи най-много:
Изображение

@bega4kata, постарал съм се да елиминирам това, като тествам на различни места с различна скорост.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

Значи колата си траква пътя, което е добре. Трябва да се качи на стенд, да се развият накрайниците, да се центрира волана (за предпочитане ти да си в колата) и да се затегнат отново. Това би следвало да реши проблема (лично мнение). Дали си струва да се занимаваш с ЕТ не знам. Последно съм плащал 50тина лв за реглаж и си държах сам волана.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”