В Събота се разходих до Шкода, да си купя стъргалка за лед и за Пежото, та реших и да разгледам какво имат налично.
Супърб спрямо Кодиак мога да кажа, че Супърба определено е по-добър като ниво на изпълнение. Ето и мако сравнения между двата модела и впечатления за Супърб :
1. Задните врати на Супърб нямат твърда пластмаса, мястото около задните колани е с много мека пластмаса, вратите на почукване отвътре не дрънкат така, както на Кодиака.
2. Отпред напречните решетки по таблото ми се видяха евтинко изпълнение (на допир), но пък се управляват (нагоре-надолу, наляво-надясно) много лесно, затварянето също е много добре измислено. Като цяло добре измислени, добре изглеждащи, но да не бяха с толкова евтина пластмаса. И според мен ще са страшни прахосъбирачки, особено с мръсният въздух в големите градове.
3. Самото табло не дрънка на кухо така, както при Кодиак. Същото важи и за всички повърхности, които са облицовани с изкуствена кожа (дръжки на врати, подлакътник).
4. Мястото в Кодиак е повече, доста повече, макар, че отпред и двата модела са бих казал еднакви. Много ме изкефи как с отваряне на багажника щората автоматично се прибира, съответно отваря при затваряне на багажника. Кодиака беше с механично отваряне, което ми се вижда пълна глупост, особено при такъв огромен и тежък багажник. Мислех, че е серийно за модела, но явно не е.
5. Изкуствената кожа при Супърб се усещаше по-приятна на допир (поне тази, която не е по седалките). При Кодиак някак се усеща по-груба. Това може и да е било от самите кожени салони и нивото им на изпълнение, нямам идея.
6. Арката на километражното "табло" при Супърб действително е по-грозна, но когато човек седне зад волана почти не прави впечатление.
7. Да бяха измислини друг волан - с този (който си е от едно време), се разваля целият нов облик на интериора. А Супърба беше L&K изпълнение... Същото важи и за Кодиака.
8. Новата концепция с мигачи и чистачки на един лост е доста странно на пръв поглед, но имайки предвид, че всичко е автоматично (без подаването на мигач) реално едва ли е болка за умиране. Скоростният лост да бъде като джойстик мен лично ме кефи. Така се отваря много пространство между седалките, които е добре оползотворено.
9. Врътките на централното табло са... мех. Изглеждат много яко, но на допир се усещат, че са от евтина пластмаса, при въртене са адски шумни. В сравнение врътките на климатроника на моят Камик са от S класа в сравнение с тези. Много е яко, че са програмируеми и така напрактика не се налага да се бърника из мултимедията за всяко дребно действие. Отново - страхотно измислено, недобре реализирано.
10. Копчетата между врътките - моите пръсти са като на пианист, та не ми е проблем, но някой със здрава меча лапа ще види много зор, докато ги натисне
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
. И те се усещат от евтина пластмаса, както и чувството им при натискане е такова, сякаш ще паднат, след като са натиснати.
11. Отварялките на вратите и при двата модела са абсурдни - изглеждат и се усещат така, сякаш след максимум година ще се разпаднат. Еко пластмаса. Много красиви - кофти качество.
Като цяло колата се усеща модерна, голяма, с идея да бъде луксозна. Но определено не бих дал 96к за експоната, който разглеждах (L&K 2.0 TDI 150). Вероятно е по-добре да се дадат едни (предполагам, нямам идея как вървят конкурентите ценово) 30к отгоре за Ауди А4 (май вече няма, а е заместено от А5), БМВ 5, Мерцедес С клас. Да, жертва се от размера, но ако човек иска луксозна кола това според мен не е модела. Супърб 3 според мен е с по-добри материали и сглобка и макар, че изглежда по-дървено се усеща по-премиум. Имам досег до над 20 Супърб III, които дори не са високо ниво на оборудване. Естествено тук има много субективизъм и лично възприемане. Дано 4-тото поколение все пак да се окаже добър модел.