От Октавия на Кодиак

Модел Kodiaq - 7-местен SUV
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

От Октавия на Кодиак

Мнение от froggy »

Здравейте колеги,

След смяна на местожителството от града към вилна зона с доста гаден черен път се замислям да сменям Октавията с Кодиак. Нещо често ми опира на места, а по баира нагоре 110-те коне са му малко. Ще ми трябва да карам в града, извън града и за планина. Добра покупка ли ще е Кодиак или да се обърна към по-малките му събратя от кросоувър класа? Тенкс
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

От Октавия на Кодиак

Мнение от Цецо75 »

Карок и Кодиак с 4х4 имат относително еднаква проходимост. Камика отпада ако държиш на четерикрако. Кой от всичките - за който ти стигнат парите. Имай предвид, че багажника на Кодиака е съизмерим с Октавията, докато на Карока е по-малък.

Иначе като цяло Кодиак и Карок си е приличен паркетник. За вила е добре, за лов не.
Бееееее.....
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

От Октавия на Кодиак

Мнение от pavel31 »

@froggy, ground clearance при Кодиак печели. Аз бих заложил на Кодиачето. Само веднъж съм опирал с Кодиака на изхода от КАТ Варна, но там не прецених един стърчащ камък. По всички други черни места съм нямал проблеми (които са за нормални СУВове).
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

От Октавия на Кодиак

Мнение от n_ivanov »

froggy написа: 10.10.2024, 16:18:16 Добра покупка ли ще е Кодиак или да се обърна към по-малките му събратя от кросоувър класа?
За да се избере правилната кола, трябва да се вземат в предвид много фактори.
Най-вече зависи от финансовата част, какъв е бюджета и колко най-много бихте дали за автомобила.

Също така зависи колко багаж и колко души ще пътуват в колата - ако сте 2-3ма с нормално количество багаж Карок, та дори и Камик биха били добър избор. Ако пък сте 4+ човека или 3ма, но с много багаж, то тогава избора се свежда към Кодиак.

В града по какви улици ще се минава и къде ще се паркира? При тесни квартални улички или паркиране в центъра с Кодиака ще бъде една идея по трудно за маневриране предвид габаритите му. Но ако ще се шофира по големи булеварди или широки улици с Кодиака ще бъде по-комфортно.

За 4х4, Цецо вече е писал, също и за багажника. Вчера гледах новият Кодиак и ме изненада, че багажника е по-малък от на Съпърба.
Ако аз трябваше да правя избор щях да се спра на Кодиака. :)

Какъвто и автомобил да избере, задължително сложете "защита от лоши пътища", ако все още се предлага като екстра. :)
Последно промяна от n_ivanov на 10.10.2024, 16:51:09, променено общо 1 път.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

От Октавия на Кодиак

Мнение от oggie »

И каква проходимост очакваш от тия паркетници? Утре ще почне да вали дъжд и няма да изсъхва с дни, после ще го обърне на сняг, който никой няма да чисти, един ден ще е киша и кал, другия ден лед. Просто Шкода нямат в линията нищо способно на дори лек офроуд в хубаво сухо време. Погледни към някоя друга марка.
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

От Октавия на Кодиак

Мнение от Us3rnam3d »

Не бих казал, че са чак паркетници.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

От Октавия на Кодиак

Мнение от froggy »

oggie написа: 10.10.2024, 16:50:46 Погледни към някоя друга марка.
Другата ми кола е ЛР Фриландер на четвърт век и си мислих да сменям със същата марка, ама много чупливи, бе. Пък с Октавията пу-пу съм нямал грижи вече толкова години, затова гледам Шкода пак.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

От Октавия на Кодиак

Мнение от pavel31 »

Една кола е проходима толкова, колкото я прежалиш [smilie=pardon.gif] На лед и 8х8 не помага. Ако няма да минаваш през места, където е за шнорхел - няма проблеми Кодиака. Иначе винаги можеш да надигнеш, гуми за лек офроуд да сложиш ...
Послепис: За парите на Кодиака получаваш много кола.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

От Октавия на Кодиак

Мнение от oggie »

Ето това е "офроуда" на който е способен най-способния модел на Шкода.

С уточнението, че все пак говорим за не прежалена, лична кола в заводски вид с която очакваш да се прибереш на ход без посещения в сервиза на следващия ден.
Последно промяна от oggie на 10.10.2024, 17:16:56, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

От Октавия на Кодиак

Мнение от Цецо75 »

oggie написа: 10.10.2024, 16:50:46 Просто Шкода нямат в линията нищо способно на дори лек офроуд в хубаво сухо време.
Ще проверя във видеорегистратора, на какви чукари съм го катерил по време на рали Акрополис, да сравним представите за лек офроуд.

Във варианта с DSG и включен offroad режим - 1та скорост е наистина много бавна. По-скоро очудващо бавна. Пъпли прекрасно като за такъв сорт кола. Реално от паркетниците, с които аз съм имал досег, толкова бавна 1-ва скорост не съм виждал. Останах много приятно изненадан, защото това е много важно за проходимост. Нямам представа какво би било с ръчна кутия на Кодиак, на Супърба или Октавията за да карам толкова бавно, трябва да съм на полусъединител. Също така незнам дали това е само на дизела или и бензина е така. При спускане същата работа - мога да слезна да ходя до колата, едвам пъпли.

Пробвах го и на педя кал върху твърда основа и приличен наклон. Кола без 4х4 за да мине оттам трябваше яко да се засили, реципрочно риска да строшат предница е огромен. Кодиака тръгва от място, без да мисли.

Комбинирано с гуми с голям балон, се справя доста добре като за паркетник. Разбира се, колкото клиренса му позволява. Естествено не можеш да се мяташ в ямите с газ, както на джип с рама. Все пак това си е кола на шаси, ще се разпадне.

Но да се каже, че не се справя с лек офроад, особенно в сухо време - не съм съгласен. Не може да се сравнява с кола на рама и блокажи, но сред паркетниците е на доста високо ниво.

Всичко това са лични впечатления, не гледане на филмчета и ЕЖК.
Бееееее.....
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

От Октавия на Кодиак

Мнение от oggie »

Лични впечатления нямам със Шкода но с Джип Гранд Чероки колкото искаш ...... м/у другото също паркетник [smilie=sarcastic.gif] Ама поне колкото пъти съм се закопал толкова съм се откопал без жокер - трактор. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

От Октавия на Кодиак

Мнение от pavel31 »

oggie написа: 10.10.2024, 17:11:31 Ето това е "офроуда" на който е способен най-способния модел на Шкода.
Гуми ... Видеото, което пускаш, те тестват заводска кола със заводските гуми на терен, който не е за такива гуми и може би даже и просвет. И даже в заключителната част човекът казва: гумите са най-важното и Кодиака се представа много добре. За "паркетна" жипка това си е идеално. Авторът на темата знае най-добре къде ще кара и вярвам, че ще си прецени с какви гуми и колко просвет му е необходим. От 40:00 си го казва всичко човека.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

От Октавия на Кодиак

Мнение от oggie »

pavel31 написа: 10.10.2024, 17:25:29 Видеото, което пускаш, те тестват заводска кола със заводските гуми на терен, който не е за такива гуми и може би даже и просвет.
Аз с това впечатление останах, че се търси заводска кола без доработки, която да продължи да бъде ползвана нормално в ежедневието. Иначе ако ще правиш някакъв Франкенщайн, който ще копае баирите надали би използвал Шкода за база, освен ако не трябва да се докаже нещо.
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

От Октавия на Кодиак

Мнение от R Dynamic LR5 »

Малко е соленичка цената, дори и след обявената отстъпка, 122 999 лева са си сериозна сума, ама много го хвалят:

https://stock.silverstar.bg/vehicle/gre ... ta-i-12210

https://stock.silverstar.bg/vehicle/gre ... sta-i-7060
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

От Октавия на Кодиак

Мнение от pavel31 »

С гуми за път не знам коя кола ще мина в заводски вид по такава кал... Може би единствената алтернатива, която на мен лично ми допада ако не карах Кодиак е Touareg заради адаптивното окачване. С него можеш да надигнеш много колата, но ако си с неподходящи гуми ще викаш трактора така или иначе.
Поздрави!
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kodiaq”