Има ли смисъл от нови джанти за зимни гуми?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Marv_sko
Имам Супърб 3, с джанти ANTARES 8,0Jx18". Когато след няколко месеца стане време за зимни гуми, има ли смисъл да купя нов комплект джанти+зимни гуми или просто да сложа зимни гуми на сегашните джанти? Знам, че някои хора си имат други джанти за зимата, други само сменят гумите. Не знам дали има някакви предимства при едното или другото.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Без джанти смяната на гуми тази зима може и 200 лв. да стане. А с джанти за всеки комплект ще е доста по евтина. А и за час човек може сам да свърши тази работа, и след 4 сезона да е избил джантите
За загубата на време не ми се и коментира .
Но на въпроса "има ли смисъл" само ти можеш да си отговориш![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Но на въпроса "има ли смисъл" само ти можеш да си отговориш
- Sawyer
- Гараж: ///
Има много смисъл в това човек да има два set-а джанти с гуми за съответната част от годината
Смяната се случва много по-лесно и бързо. Може да опиташ и по-малък размер джанти за зимата, не си ограничен от размера на единствен set. Отделно, ако човек се притеснява от повреди на джанти при слагане и махане на гуми, спокойствието, което получаваш, си струва всеки лев от инвестициятa
Според мен, този подход практически няма минуси. Може би само този, че трябва да се похарчат едни пари за още 4 джанти
Смяната се случва много по-лесно и бързо. Може да опиташ и по-малък размер джанти за зимата, не си ограничен от размера на единствен set. Отделно, ако човек се притеснява от повреди на джанти при слагане и махане на гуми, спокойствието, което получаваш, си струва всеки лев от инвестициятa
Според мен, този подход практически няма минуси. Може би само този, че трябва да се похарчат едни пари за още 4 джанти
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
2ри комплект джанти за зимата. За мен лично - всесезонни гуми и не се занимавам с глупости.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
-
Marv_sko
Разбирам, че с друг комплект джанти мога да направя смяната сам, без да трябва да ходя до сервиза, но тези джанти не трябва ли и да се регулират всеки сезон? Това няма как да стане вкъщи.Taratajki написа: 27.09.2024, 11:14:49 Без джанти смяната на гуми тази зима може и 200 лв. да стане. А с джанти за всеки комплект ще е доста по евтина. А и за час човек може сам да свърши тази работа, и след 4 сезона да е избил джантитеЗа загубата на време не ми се и коментира .
Но на въпроса "има ли смисъл" само ти можеш да си отговориш![]()
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Да, но може да го направиш и август, когато няма живо пиле по гумаджийниците, и ноември да си ги монтираш.
Няма как хептен без пари да се мине
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Да се балансират? Клиент мечта за всеки гумаджия
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Това и аз съм го чувал да го казват хората, ама защо да трябва? На БМВ-то ми 4-5 години сам съм си ги сменял и не съм имал проблеми. Нито някоя гума е губила баланс и тн. Или ако дори не са били правилно балансирани, по нищо не съм го усетил. Не е имало вибрации, не е завивала на една страна, не е износвала гуми неравномерно. Не знам дали това е рядко явление, но ако имам втори сет джанти за Шкодата, пак сам бих си ги сменял.Marv_sko написа: 27.09.2024, 11:30:26 Разбирам, че с друг комплект джанти мога да направя смяната сам, без да трябва да ходя до сервиза, но тези джанти не трябва ли и да се регулират всеки сезон?
Това съм го мислил, но най вероятно ще е другото лято, понеже съм си харесал други джанти за лятото специално.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ако колата не бие и държи пътя, за чии ще ги балансираш? Най - много някой спец да ги направи по - зле.
Втори комплект джанти има две ползи:
1. Смяната е по - лесна, можеш и сам.
2. Можеш да караш с различни размери зимата и лятото.
Недостатъка е, че трябва една инвестица първоначално и място да държиш втория комплект.
Втори комплект джанти има две ползи:
1. Смяната е по - лесна, можеш и сам.
2. Можеш да караш с различни размери зимата и лятото.
Недостатъка е, че трябва една инвестица първоначално и място да държиш втория комплект.
Бееееее.....
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Бих добавил и корозията по джантите на 4-5 години от химикалите за зимна обработка на пътищата. Купих си 18-ки от продавалника за 400 лева, а 17-ки може и на по-скромна цена.

- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
Ако живееш на място, където зимата си е зима и има сняг и има къде да съхраняваш втори комплект джанти, то тогава ще ти е от полза и ще бъде разумно решение. Обаче ако живееш някъде, където я падне сняг, я не и нямаш място за съхранение, то инвестицията идва прекалено голяма.
Бях в същата дилема преди няколко седмици, но след като ударих чертата видях, че финансово няма да ми е изгодно, дори за следващите 8 години. Затова седни, вземи един лист и си направи сметка дали и кога ще имаш ползи от такъв тип инвестиция.
Бях в същата дилема преди няколко седмици, но след като ударих чертата видях, че финансово няма да ми е изгодно, дори за следващите 8 години. Затова седни, вземи един лист и си направи сметка дали и кога ще имаш ползи от такъв тип инвестиция.
ABBC3_OFFTOPIC
При мен сметката беше следната (за град Бургас):
Джанти: 2000лв. (с уточнение, че държа джантите да са нови и оригинални)
Смяна на гуми с един комплект джанти, два пъти годишно: 2х100лв. = 200лв.
Да приемем, че в най-добрия случай с един комплект гуми ще изкарам 4 години. За тези четири години ще се наложи два пъти годишно да посещавам гумаджийното за смяна, тоест разхода ми ще бъде 4х200лв = 800лв., да сложим и някаква ръст в цената в годините напред и тези 800лв. да станат 900лв.
Та като ударим чертата се получава следното:
Нов комплект джанти за следващите 4 години ще ми струва общо около 2000лв.
Да въртя гумите на един комплект джанти в следващите 4 години ще ми струва между 800 и 900лв.
Джанти: 2000лв. (с уточнение, че държа джантите да са нови и оригинални)
Смяна на гуми с един комплект джанти, два пъти годишно: 2х100лв. = 200лв.
Да приемем, че в най-добрия случай с един комплект гуми ще изкарам 4 години. За тези четири години ще се наложи два пъти годишно да посещавам гумаджийното за смяна, тоест разхода ми ще бъде 4х200лв = 800лв., да сложим и някаква ръст в цената в годините напред и тези 800лв. да станат 900лв.
Та като ударим чертата се получава следното:
Да въртя гумите на един комплект джанти в следващите 4 години ще ми струва между 800 и 900лв.
- SimichOil
- Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
- Обратна връзка:
1. Е защо се ограничават тук сметките до 4 години? След тези 4 години отпада ли нуждата от зимни гуми?n_ivanov написа: 27.09.2024, 12:10:25 Та като ударим чертата се получава следното:
2. Тези 2000 лв не са изгубени след 4-5-6 години - пускат се и се продават за едни 1200-1300 (в зависимост от състоянието) Това не е консуматив, който ще изчезне с годините? Само се обезценява.
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
Да, ако колата ще се ползва в по-дългосрочен вариант, то една такава инвестиция си е напълно логична.
Аз дадох пример в моята ситуация - след 4 години не знам дали все още ще съм със Съпърба, затова и ограничавам сметките в този диапазон. В момента се опитвам да продам втори комплект джанти от старата кола без успех, та това също ми наклони везните да се откажа от още един комплект джанти за Шкодата.
Аз дадох пример в моята ситуация - след 4 години не знам дали все още ще съм със Съпърба, затова и ограничавам сметките в този диапазон. В момента се опитвам да продам втори комплект джанти от старата кола без успех, та това също ми наклони везните да се откажа от още един комплект джанти за Шкодата.
-
xektop
- Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
И не трябва да чакаш по опашки в сервиза. Аз, ако е лошо времето навън отивам в някой МОЛ в подземния паркинг и на светло и топло си ги сменям .
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
И си купуваш акумулаторен гайковерт от Лидл ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Бееееее.....