Шум като биене от калобрани при висока скорост?

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
partenov

Шкода Новак

Гараж: Škoda Kodiaq Facelift - MY2024
TDI/147kW/200к.с., 7DSG,4x4

Мнение от partenov »

Здравейте колеги,
нов съм във форума и до сега само съм чел, но дойде време да питам за мнение.
От края на май 2024 и аз съм в семейството. Кодиак ФЛ Вижън плюс от последните.
Гуми 19', джанти с аеро капаци.
Монтирах си сам оригинални предни и задни калобрани купени от Еуратек. Вчера и днес на магистралата при 140км+ от нищото започва едно периодично тропане, което стартира от самосебеси. Май зависи и от къде духа вятъра освен от скоростта :)
Чува се в купето леко глухо.
Като намаля скоростта на 135км и надолу - спира.

Гледам, че предните калобрани са леко нестабилни в горната си част. Лесно се огъват и може от там да тропка като завихри силно.

Според вас - може ли това да е в следствие на завихряне на вятър при тази скорост и заради калобрана да почва вибрация и тропане?
За друго не се сещам.
От долу гледам, че картер и т.н са защитени с някакъв пластмасов капак... от там да е нещо разхлабено и да тропа при завихряне....?

Благодаря за мненията.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Според мен а малко вероятно, но не и невъзможно точно от тях да е.
На Октавията сложих оригинални калобрани почти веднага след като я купих.
Монтирахме ги с приятел в сервиза му. Бяхме я качили на високо на подемника, свалихме и гумите да ни е удобно и да си я разгледам. След като ги монтирахме, веднага установихме, че едните (не помня предните или задните!) не прилягаха плътно и от едната страна нищо не ги държи. Та само се спогледахме и им боднахме още по един винт там 😊 Не съм имал никакви проблеми после при всякакви скорости.
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

Вчера запазих час за преглед в Еуратек - чак за 9-ти Юли.
Да видим дали ще открият нещо хлабаво.
И мен ме съмнява да е от тях, но ще видим.
Предните калобрани в най-горната си част са хлабави по дизайн. Винта е малко по-навътре и надолу.

Ще пиша като мине прегледа.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

а защо не ги махнеш и да пробваш дали тропкането ще го има пак ?
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

Мина ми през акъла това.
Предните калобрани имат освен винотве и един пластмасов дюбел със законтряне. Имам усещането, че ако го махна ще го прецакам и после от къде да търся нов.
За това за сега мисля да изчакам прегледа.
Аватар
Бай Семо

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq
BMW E36 touring
BMW E46 325ti

Мнение от Бай Семо »

Защо се занимавате с тези калобрани? Освен да събират боклуци под тях друга работа не вършат [smilie=hunter.gif] [smilie=diablo.gif]
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

Проблема се разкри миналата седмица.
Погледнах под колата и що да видя? Защитната кора, която е в предната част виси от единия край.
От там, направо в Еуратек при приемчика без час. Разказвам му какво съм видял и го помолих да я качим на подемник и да видим какво става.
Излезе пичага човека и погледнахме. Оказа се че тази кора е видяла зор някъде и се е откъртила на две места [smilie=unknown.gif] .
Сложиха две свински опашки, колкото да закъприпм положентоето доакто дойде времето за посещение и утре ще се смени.
Защо е в това състояние аз не мога да кажа... Пълна мистерия е. Колата е на 1500 км и е карана в града и едно извънградско без фороуди, бордюри и т.н

Така че не са калобраните.
На мен ми харесва да не се цапа толкова по праговете и задницата и за това ги сложих. Даже с тях визулано изглежда по-добре ;)
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Може да са я закачили някъде по време на транспорта.
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

style34 написа: 08.07.2024, 15:51:28 Може да са я закачили някъде по време на транспорта.
Абсолютно възможно. Този автомобил е преживял премеждие по време на транспорт и се наложи да чакам една седмица повече преди да го приема
Трябваше да му сменят сребристия "нож" отпред на бронята.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Е ясна е работата. Оставили са си ръцете, но това да му е проблема и само безаварийно занапред.
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

Благодаря! :)
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Добър ден,
Да използвам аз темата: Лесно ли се поставят калобрани без сваляне на гумите (18") ? И колко биха взели ЕТ за монтаж на предни и задни ? (1 час)

Поздрави :)
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

bobrock написа: 21.09.2024, 12:08:40 Лесно ли се поставят калобрани без сваляне на гумите (18") ?
Операцията е съвсем лесна, няма нужда от ангажиране на Еуратек. Развиват се едни видии на подкалниците, слагат се калобраните и се завиват видиите.

Аз съм си монтирал задни калобрани на О4 с 18" гуми. Направих го на един паркинг на Била, без повдигане на колата и без сваляне на колелата. Трябва ти някаква постелка (найлон, хартия или нещо друго такова), за да можеш да легнеш на земята отстрани без да се изцапаш. Трябва ти и ключе-звездичка (T30 мисля че беше размера на тези видии). Отне ми по-малко от половин час. Ако сега го правя, вече ще се справя за 15 минути. Ако колелата се свалят, ще е по-лесно, но пък усилията за повдигане с крик, сваляне и качване на колелата, биха били в пъти по-големи от неудобството при несвалени колела.
partenov

Шкода Новак

Мнение от partenov »

Отностно слагането на калобрани:
Тези които се продават като оригинални аксесоари имат една подробност при предните калобрани и тя е, че ще трябва да се разпробие един отвор в пластмасата на калника и да се закрепи и един пластмасов дюбел (включен в комплекта) освен винтовете.
Отделно тези винтове за задните калобрани се завиват най-добре с тресчотка с възможно най-къса ос поенже колелата на са свалени.
Поне при мен така беше но аз съм с 19ки гуми.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

По сопмен аз не пробивах нищо:
viewtopic.php?p=313419#p313419
bobrock написа: 21.09.2024, 12:08:40 Да използвам аз темата: Лесно ли се поставят калобрани без сваляне на гумите (18") ? И колко биха взели ЕТ за монтаж на предни и задни ? (1 час)
Лесно се поставят. Сам си ги направи. Без крикове и без свалянки на гуми. Тънкостта при предните гуми е да ги завиеш в съответната посока да имаш лесен достъп. Задните пък са детска играчка.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”