Мнения какво да правя с шкодата

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

Здравейте, колеги. Имам следната дилема, но понеже не съм се занимавал с такива неща и не съм бил в тази ситуация досега (винаги като съм сменял/продавал кола, е била в добро състояние), бих искал мнения как да постъпя. Купих си нова кола, като междувременно шкодата счупи блок. Точно как, ще се опитам да прикача видеата от сервиза, като я карах да видят какво й има и защо лопа. Предвид, че освен това е с изтекли задни амортисьори, накладките са за смяна, ръчната запича единия заден спирачен апарат и единият джам не се сваля, има и мизерии по окачването, които не са големи, но ги има, след 20к км е за ангренаж и масло на скорости, реших, че няма да я правя, но и в това състояние не мога мисля да я продам. В движение е, но е хубаво да не се кара. Не ми се дава за желязо, понеже е гледана и съм набил бая пари в нея, за части не мисля, че ще имам голяма оферта, понеже реално единственото по-скъпо нещо, което е безпроблемно, е скоростната кутия и чисто нови зимни гуми бриджстон на половин сезон. Иначе й е платено всичко и е обслужвана почти винаги с оригинални части (имам роднина майстор, който не ми е слагал надценка за частите и нямаше смисъл да слагам китайци). Доколко е реалистично да мисля, че мога да я продам като кола някой мераклия, майстор, или човек с двигател/блок да я вземе на символични пари и да я стегне да си я кара? Как бихте постъпили в тази ситуация? :)

п.с не ми дава да кача видеата, но накратко историята е, че от едната страна по някаква причина се е откъснала лапата, дето държи мотора за колата, според майстора в следствие на калпава отливка в комбинация със стареене и малко по-агресивно каране, както и, цитирам "тия мотори чат пат имат свойството да правят така". Моторът реално си работи и му няма нищо, в топ състояние е, освен, че е виснал на една страна и седи опрян на капака на ангренажа. Трябва да се смени блокът.
Последно промяна от sasho на 20.09.2024, 11:39:09, променено общо 1 път.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

То, хубаво е Шкода, ама каква точно? Със сигурност може да се продаде цяла за някакви пари вместо да иде в Надин... Ако е О2 от профила ти - пусни я за 3К примерно. Може да има желаещи
Последно промяна от zloQQ на 20.09.2024, 11:40:29, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Пускай я на обява в това състояние и толкоз. Ако не се продаде за определено време - Надин. Други опции така или иначе нямаш, всичкото загубено време в разправии с нея, ти носи и загуба на пари.
Бееееее.....
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

От профила е, Октавия 2 2006г, 1.9тди 105 коня 1z3 хечбек dsg6. Реално седи паркирана зад блока и не се кара в момента :)
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Помисли за какви пари би се разделил с колата в това състояние, пък все ще се намери някой, който да я вземе. Качи и няколко снимки на колата отвън и вътре да се види в какво състояние е купето и салона.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Пусни я на обява, но бъди честен в нея.

Ще се очудиш колко различни хора и търсения има.
Казвам го от опит в OLX - редовно пускам неща, които според мен нямат продаване, но най-бързо изчезват :)

Другата опция е някой майстор и да я оправиш, но не знам вече дали това време и пари ще се избият - тук вече изисква проучване за текущия случай.
Последно промяна от Sec8200 на 20.09.2024, 11:49:41, променено общо 2 пъти.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Това също ми е част от въпроса, ако има такъв вариант, какви пари мога да й взема. после ще слезна да я снимам и ще кача снимки.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Sec8200 написа: 20.09.2024, 11:46:43 Пусни я на обява и бъди честен в нея.
Ще се очудиш колко различни хора и търсения има.
Казвам го от опит в OLX, за да не изхвърля хладилник го пуснах на шега за 30лв и ме наводниха. Продаде се за час, даже си го взе човека.

Та сократце, бъди откровен, проучи си пазара и я пусни.

Другата опция е някой майстор и да я оправиш, но не знам вече дали това време и пари ще се избият - тук вече изисква проучване за текущия случай.
Парите, дето ще ми искат за тоя ремонт, са такива, дето няма да ги избия смислено с продажба след него. Затова реших, че няма да в правя, пък и имам разходи и по новата кола.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

sasho написа: 20.09.2024, 11:47:24 какви пари мога да й взема
Всичко зависи коло бързо искаш да се разделиш с нея и какво е останалото общо състояние на колата.
Последно промяна от stanley на 20.09.2024, 11:51:16, променено общо 1 път.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

stanley написа: 20.09.2024, 11:49:21 Всичко зависи коло бързо искаш да се разделиш с нея.
Много точно казано.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

По принцип не бързам, около блока при нас няма проблем с паркирането и не пречи точно където съм я сложил, гтп й е до средата на април и като цяло не са ми спешни парите от евентуална продажба. Извинявам се, ако задавам прекалено тъпи въпроси, но наистина нямам опит в тия неща. :)
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Няма тъпи въпроси, тя и ситуацията ти е интересна. Коя година е колата и на какви километри. Внос ли е или купена от БГ, дай малко повече инфо.
sasho

Škoda Фен²

Мнение от sasho »

Колата е по талон 12.07.2006г. Купена е от човек, който я е купил от еуратек в София нова и е единствен собственик, на проверени реални около 220-30к км е, точното число трябва да видя на таблото, но няма 230. За 5те години, в които я имам, като ремонти съм правил следните неща (няма да коментирам консумативи, но те абсолютно винаги са сменяни навреме и редовно):
- преди 2 години рециклаж на турбото. виеше, имаше ороблем с работното колело. Правено е в DG turbo на военна рампа. Дадоха 2 години гаранция, не е правило проблем от тогава;
- лично от мен слаган парктроник с цвят на датчиците допълнително правен да е като колата (пясъчно бежова), работи;
- сменен компресор на климатроника (който по настоящем е за фреон) с нов, с него е сменен и пистовият ремък;
- нов акумулатор монбат, купих го ноември;
- оправян е проблем с кабелите на стоповете, че ми гореше крушки по едно време;
- сменено реле на климата, че не щеше да духа;
- липсва кората на основата на багажника, понеже веднъж се разля туба вода вътре и се накисна, сгъвайки се, не съм слагал нова;
- проблем с двигател (освен текущия) и скорости не е имало, единствено течеше масло по едно време малко и смених капака на клапаните с оригинален при роднината, нали и с всички гарнитури, от тогава масло не е пипала;
- както споменах, преден пасажерски прозорец в момента не се сваля (по-точно ако се свали, не се качва обратно и е откачена буксата на копчето, да не стават инфекции) и не е правен, моторчето е изгоряло;
- заден ляв спирачен апарат е за смяна, щото като се дръпне ръчната, запича и после мирише на феродо около 5км, докато сам не отпусне;
- има лека вдлъбнатина отзад на багажника след близка среща с клон при паркиране в тъмното преди да сложа парктроника (нямаше, като я купих), липсва една капачка на едното колело.

Нафта съм сипвал от началото почти само ромпетрол, или шел + бардал бдц, маслото в скоростите е ОЕМ, филтри като цяло съм слагал само на хубави марки, с изключение сега, че сложих филтрон въздушен, понеже имаше само това в сервиза, а времето и мястото не предполагаше да ходя до града да търся магазин. Най-калпавото масло, което е наливано в мотора, е било мотул 5в30, по спецификация на фв за помпа-дюза, но с изключение на това лирично отклонение, е карана или с ОЕМ 0в30, или с равенол вмп 5в30 и не го е пипала (освен като протече, но след ремонта пак не е пипала). Купето е елеганс и за годините смея да твърдя, че е запазено (има си протрито и на места тръгнало, но нали, на 20 години е). В началото си позволявах да я натискам повече, но откакто почнах да возя деца и след като платих едни пари за фишове, колата стана по-икономична [smilie=sarcastic.gif] Мисля, че по-подробно няма как да я опиша.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

sasho написа: 20.09.2024, 11:35:00 междувременно шкодата счупи блок.
sasho написа: 20.09.2024, 11:35:00 Предвид, че освен това е с изтекли задни амортисьори, накладките са за смяна, ръчната запича единия заден спирачен апарат и единият джам не се сваля, има и мизерии по окачването,
sasho написа: 20.09.2024, 11:35:00 понеже е гледана и съм набил бая пари в нея,
Малко ми е смешно [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Честно и коректно опиши всичко, което знаеш в обявата и я пусни, нищо не губиш. На времето първата кола, която продадох беше един бракуван, изгнил Полски Фиат 125p циганите, които го купиха буквално го изровиха от гроба му под една слива, където беше прекарал 4-5 години. Всякакви работи се продават, боклука за едни е злато за други. Просто бъди реалист с цената.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”