Октавията имала 500 литра багажник - супер. Ама на много хора това не им е важно.
Голфът/Фордът били по-бързи - ами добре, ама на някои хора това също не им е приоритет.
Еди коя си кола имала незнам си каква екстра - еми добре де, ама на потенциалният купуват също може да не му е важно.
Аз 2017та купих Октавия врс 245 коня - беше 56к лева по ценова листа, а ми я дадоха за 50к.
Честно казано колата беше ОТЛИЧНА за цената си.
2018та купих дизелово БМВ Х1 150 коня за 82к лева (базово беше 70 и сложихме разни неща). В тази цена бяха включени сервизните обслужвания - масла, филтри и тн. Не че е голяма работа ама ако бяхме направили 100к км за тези 5 години, сервизните обслужвания щяха да ни струват няколко хиляди.
Двете коли нямат много общи неща. И всяка идва с предимствата и недостатъците си.
Като се говори за качество (което е субективен фактор и за всеки различните качества на автомобила са с различна важност - спрямо нуждите и разбиранията му за света), БМВто има една идея по-"луксозен" завършек - най-вече по интериора.
От друга страна, както казах на 5тата година и 55к км му се сбъгяса скоростната кутия, която пък пичовете от Германия смениха гаранционно, въпреки че същата беше изтекла.
Октавията вече е на над 80к км (Рангел да каже) и се сменят само накладки, дискове и консумативи.
Х1то е по-удобно за дълъг път, октавията е по фън за каране. Обем на багажика - еднакъв, като може би октавията е с по-практичен багажник и разпределението на багажа позволява една идея повече багаж да се събере.
Проблемът, който аз виждам с Шкода е следният:
1. Ясно е, че Шкода от целия ФВ конгломерат е последната дупка на кавала и разни екстри и новости налични в другите марки/модели идва в шкода последни. Примерно дигиталният дисплей беше наличен в пасата/голф още 2014/2015та, а в Шкода дойде накъде 18/19та.
2. Преди години Шкода беше МНОГО кола за парите си. А парите поради точка 1, често бяха чувствително под ценитие на другите.
3. Шкода набра много инерция в последните години и предимството от точка 2 леко взе да отпада. Защото шкодите са много коли за парите си (все още) ама вече цените им не са толкова по-добри отколкото бяха преди.
4. Основният проблем ЗА МЕН е, че като съм купил ВРС за 50к преди Х години, сега не виждам логика еквивалентът на тази кола да струва +80к лева. Това е огромен скок, който за мен лично НЕ е оправдан.
Еквивалентът на Х1 от 2018та днес струва 88к, а преди 6 години беше 70к. И там има повече екстри, и там има 20тина коня отгоре, и там са се появили повече дисплеи, екстри и тн. Ама скокът на цената не е такъв като при Октавията.
Моята логика е, че ако имам 80к за кола, няма да избера Октавия. Дори ако трябва да се напъна с парите, бих взел нещо по-висок пък макар и за някой лев отгоре. А реално погледнато, бих направил всичко възможно повече да не си купувам чисто нова кола, освен ако не я дават с поне 25% отстъпка