Съвети за поддръжка на нов кожен салон

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Stoyanov,
Би ли споделил кои продукти от сайта им ползваш ? Че асортимента е доста голям [smilie=pardon.gif]
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Имам един въпрос, който надявам се е по темата:

Воланите на новите шкоди (тези от последните 3-4 години, в частност воланите на O4 RS) с естествена или с изкуствена кожа са?

Става въпрос за воланите като този от тази тема (надявам се @rts да няма против, че ще копирам тук 2 от снимките му за илюстрация):
viewtopic.php?p=368365

Изображение

Изображение

Преди време уж бях стигнал до извода, че са с естествена кожа, тъй като попиват вода и попиват препарат за естествена кожа (дори в горната част, където кожата не е перфорирана). В последно време обаче пак се съмнявам, че всъщност е някаква изкуствена кожа, тъй като е прекалено еднаква и ръцете ми лепнат по нея (което ме принуди да ползвам ръкавици за шофиране), докато на всякакви други коли с кожени волани с естествена кожа усещането в ръцете ми е съвсем друго и никъде не ми е лепнело.

Тъй като почистващите препарати за кожа са различни за естествена и за изкуствена кожа, се страхувам да приложа препарат за изкуствена кожа, за да не съсипя волана, ако всъщност е с ествествена кожа. Затова търся отговор на въпроса каква всъщност е кожата.
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Ето макро снимка на седалката ( гръб) текстурата
Изображение
Волана и топката на скоростния лост са от някаква супер гладка “кожа”, която чера и коментарите че се бели след време ..
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Воланът и топката на скоростите при ръчна кутия е от естествена кожа.
Ако е изкуствена, за нула време ще стане на нищо, ще започне да се цепи, да падат парчета и т.н.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

bobrock написа: 08.09.2024, 22:44:30 Stoyanov,
Би ли споделил кои продукти от сайта им ползваш ? Че асортимента е доста голям
Използвам ето този: https://amzn.eu/d/3IKGjGB
Изпращам линк директно на каквото съм купил.
Взех и Leather Protector, но той няма нужда да се нанася, ако кожата е на под 3г.
За не нова кожа (3+ години) се нанасят и двете. Първо мисля беше протектор-а, който реално я подхранва. После се запечатва със сийлънт. Само са не бъркам поредността, ама така ми звучи логично.
Изображение
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Драгомир написа: 08.09.2024, 22:58:56 Воланът и топката на скоростите при ръчна кутия е от естествена кожа.
Ако е изкуствена, за нула време ще стане на нищо, ще започне да се цепи, да падат парчета и т.н.
Това според мен не е вярно. На мен на пипане са ми като балатум. Има огромна разлика с кожения волан на Октавия 1, която имах, сравнението не е в полза на новите.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

@smoke, във връзка с това за воланите - според мен си е кожа, отделно че кожата има специфична миризма. Оригиналния волан на колата, който е в кашон и буквално е нов на 2-3 к км определнио си мирише на кожа.
В тази връзка в каталога на моя кодиак, който вече го няма в сайта, не съм го и запазил, определено е описано, че при style е комбинация от кожа/изкуствена кожа (снимката трябва да се отвори в отделен там за да се видят надписите за кожата). Все пак имам запазен скрийншот от каталога (очертал съм в червено моя тип салон, но те всички видове стайл явно са така):
Изображение
Бистрили сме го и преди- седалище и гръб са кожа, страниците изкуствена кожа. Новите кодиаци и другите шкоди са само изкуствена.
Сега погледнах и новия каталог на Кодиак - възможно е и на новия определн салон да е с истинска кожа - слагам два скрийншота, като в единия си пише "КОЖА", а в другия (спортлайн)изрично е уточнено, че е изкуствена:
Изображение
Изображение
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Не знам, но на мен волана на РС-ката изобщо не ми прилича на кожа. Нещо между балатум и пластмаса [smilie=sarcastic.gif] Дано поне да е трайна химията.
Аватар
ViktorDunev

Шкода Новак

Гараж: Супърб Комби L&K 2,0 TSI / 140 kW / 190 к.c.,

Мнение от ViktorDunev »

Привет на всички, преди време взех този https://kushev.bg/komplekt-cyalostno-po ... iation=105 комплект за поддръжка и почистване на интериора на Суперба. Общо взето върши читава работа, желателно е да се вземе и апликатор.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Тук подмятат някакви кожи ама колко, къде и в кой интериор само можем да гадаем. В моя интериор има два различни типа кожа но съм абсолютно убеден, че и двата са синтетика.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

bobrock написа: 08.09.2024, 22:56:41 Ето макро снимка на седалката ( гръб) текстурата
Изображение
Волана и топката на скоростния лост са от някаква супер гладка “кожа”, която чера и коментарите че се бели след време ..
https://bg.microfiber-leather.com/autom ... -seat.html
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Само за успокоение : полиуретановата кожа е по-здрава от естествената кожа. Но не всички изкуствени кожи са полиуретанови, а само най-добрите.
Другото, което е : има един материал, който се води "естествена кожа" и от него например правят офис столове, които се рекламират от естествена кожа. Обаче самият материал не е точно кожа взета едно към едно от животното. Ами самата кожа се смила (отпадъчни кожи), добавят се лепила, полиуретан, други разтворители и смоли и накрая се отлива в калъп както изкуствената кожа. На миризма е като естествена, също и на допир. Подлежи на корекции с боя за обувки и т.н. Обаче на практика не е точно кожа :)
Това, което в брошурите е описано като "кожа" е точно такъв материал.
Иначе естествена кожа има само в Бентли, Ролс Ройс и други такива, където е изрично упоменато колко крави са дали живота си за салона, имената им и т.н. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”