Skoda Superb III facelift смяна на предна гума
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- bbbkompot
- Гараж: Skoda Superb III Facelift Combi 4x4 L&K
Привет колеги,
Тъй като спуках/скъсах предна лява гума 235/45/18 исках да питам дали ще има драма да се подмени само тази гума или трябва поне две гуми да взема или дори 4? Чуденката ми е около 4х4то на колата, да не създава драма при монтаж на различна по износеност гума(размерите ще бъдат същите). Трябва ли да търся стриктно същата марка и модел или просто да е същият размер?
Благодаря предварително за помощта.
Тъй като спуках/скъсах предна лява гума 235/45/18 исках да питам дали ще има драма да се подмени само тази гума или трябва поне две гуми да взема или дори 4? Чуденката ми е около 4х4то на колата, да не създава драма при монтаж на различна по износеност гума(размерите ще бъдат същите). Трябва ли да търся стриктно същата марка и модел или просто да е същият размер?
Благодаря предварително за помощта.
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Една нова гума от същата марка и размер и си готов. Няма да има проблем с 4х4 заради различната износеност.Ако пък другата предна е много износена и е на финала (което ме съмнява) вземи 2 нови и ги сложи отпред.
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Аз бих сменил и двете
Сега, ако бюджета не позволява към момента - купуваш 1 бр. , но абсолютно същата като размер, марка, модел като тази, която ще сменяш.
Сега, ако бюджета не позволява към момента - купуваш 1 бр. , но абсолютно същата като размер, марка, модел като тази, която ще сменяш.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
При мен замина предна лява на 1000 км.(Конти 870P) и взех само една, няма проблеми с 4x4-то.
- bbbkompot
Благодаря за бързите отговори. Тези гуми на контито са търкаляни едно 15-20к км вече второ лято.
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Изпадал съм в същата ситуация с Голфа и тогава взех 2 нови, същата марка и модел, но грайферът на старите беше над 6 мм.
Ако е под 5-5.5 мм - 4 нови.![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Ако е под 5-5.5 мм - 4 нови.
- bbbkompot
Оказа се проблем във всички по-големи гумаджийници, или нямат същия модел или имат само по два броя(така било поради края на летният сезон).
Казвам го тъй като го мислих, мислих(както една патка) и реших да сменя и 4те поради следните съображения:
Предна лява - спукана, 4см прорез не може да се оправи
Предна дясна - 5.0 грайфер
Задна дясна -6.1 грайфер
Задна лява - 5.6 грайфер
Малко несиметрично ми звучи.
Реших да взема нови 4 броя от премиум сегмента ама уви, ударих на камък, доставки поне след седмица.
Както и да е , за сега успях да поръчам 2 нови на Goodyear f1(континентал от моя или подобен нямат никъде на склад в София, доставки от 4-10 работни дни). Утре ще ги монтират отпред, и ще търся в нета още две такива.
Голям филм с тези 4х4 машини се оказа това.
Както се казва да не се случва да се пука гума
Казвам го тъй като го мислих, мислих(както една патка) и реших да сменя и 4те поради следните съображения:
Предна лява - спукана, 4см прорез не може да се оправи
Предна дясна - 5.0 грайфер
Задна дясна -6.1 грайфер
Задна лява - 5.6 грайфер
Малко несиметрично ми звучи.
Реших да взема нови 4 броя от премиум сегмента ама уви, ударих на камък, доставки поне след седмица.
Както и да е , за сега успях да поръчам 2 нови на Goodyear f1(континентал от моя или подобен нямат никъде на склад в София, доставки от 4-10 работни дни). Утре ще ги монтират отпред, и ще търся в нета още две такива.
Голям филм с тези 4х4 машини се оказа това.
Както се казва да не се случва да се пука гума
-
OctavianNot
- Гараж: Škoda Karoq
Не карам 4х4, но много шарени ми се струват размерите на грайфера?
На спуканата колко е?
Някой колега с 4х4 и знание по темата - така ли са грайферите на гумите на 'вседеходите'?
На спуканата колко е?
Някой колега с 4х4 и знание по темата - така ли са грайферите на гумите на 'вседеходите'?
-
istoyanov
- Гараж: Seat Leon ST FR
Познат беше в този филм преди месец. Мъка. И той мина на 4, защото така или иначе щяха да са за смяна след 1 сезон.
- bbbkompot
Предполагам влияние е оказало и смяната на позициите на гумите за този летен сезон. Всъщност машината сама си преценя къде да се сложи гумата, докато се балансират. Но генерално са се поизяли от асфалта вече, което предполагам е ок за качествен каучук или пък карам само на 40 градусаOctavianNot написа: 15.08.2024, 17:36:03 Не карам 4х4, но много шарени ми се струват размерите на грайфера?
На спуканата колко е?
Само пробега ми се вижда малко, ама здраве да е, консуматив както се казва
-
dpenov
- Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI
Онзи ден гледах едно видео къде отговаряха на въпроса "На кола с предно задвижване, отпред или отзад трябва да се сложат новите 2 гуми". Оказва се че трябва да се сложат отзад за по-добро сцепление при завиване на мокро.
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Идеята е по-добре недозавиване отколкото презавиване. Аз понеже съм българин, никога не съм го спазвал. ![beee [smilie=beee.gif]](./images/smilies/beee.gif)
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Очаквах да се повдигне и този въпрос. Експертите казват, че новите гуми трябва да са отзад, но българина (както и аз) винаги ги слага отпред.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Трябва да има голяма разлика в състоянието на гумите за да се случи презавиване или недозавиване при нормално шофиране.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- stanley
- Обратна връзка:
Ако си спомням добре логиката на нови гуми отзад беше, че ако колата ти поднесе с предницата, можеш да я върнеш по-лесно в пътя с отнемане на газта, докато поднеслата задница изисква малко повече умения за да излезеш от ситуацията. Мисля че @ЦецоNOL, беше обяснявал веднъж колко са опасни шофьорите, каращи зимата със зимни гуми отпред и летни гуми отзад. Точно защото като се хлъзне задницата, много по-трудно се овладява колата от масовия водач.