Въпрос за auto hold-a

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Въпрос за auto hold-a

Мнение от Tuscany »

Зависи как натискаш - ако скочиш по газта, има леко ритване. И ако е включен start-stop, също. Изобщо, както един път каза @Цецо75, тия коли не са като едно време - натискаш спирачка до ламарина на светофара. Тук иска много фина игра и натиск. Аз вече ги усещам и при спяла кола с AH и SS, с лека чукване на газта, успявам да я запаля без да тръгне.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
glorious

Škoda Фен

Въпрос за auto hold-a

Мнение от glorious »

И аз имам лек опит със спускане, светна една иконка с кола под наклон и ми поддържаше 3км/h на спускане ,чукваше и спирачката, беше си ок системата,но спускането беше все на 3 гуми,доста неравен терен, та ми хареса.
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Въпрос за auto hold-a

Мнение от storm1st »

dotamaster написа: 19.07.2024, 13:34:23 Например при активиран AutoHold, загасен двигател и отваряне на шофьорска врата, тогава се включва ръчната
На Кодяк -а при активиран Ауто Холд и гасене на двигателя веднага "дърпа" ръчната . Няма нужда от отваряне на шоф. врата .Също при работещ двигател , спряла кола, селкетор на D и отваряне на шофьорска врата пак веднага я "дърпа" . Като подкарах в началото "Мечока" на една бариера не спрях добре и не можех през прозореца да си взема билетче. Открехвам вратата, протягам се по-хубаво и затварям и ще тръгвам . И тръгвам ама друг път ... . Натискам газта, кола не мърда и се "лашка" на место. Е ,усетих се какво става а и то за такива като мен си светна надписче да освободя ръчната [smilie=sarcastic.gif] . Понаправих опашка и сигурно отнесох някоя цветиста и вече знам . То има и логика в цялката тази работа .
partenov

Шкода Новак

Гараж: Škoda Kodiaq Facelift - MY2024
TDI/147kW/200к.с., 7DSG,4x4

Въпрос за auto hold-a

Мнение от partenov »

style34 написа: 19.07.2024, 13:38:50 А използването на Аутохолд по някакъв начин ускорява ли износването на кутията и на дискове и накладки?
Когато ми предаваха автомобила и ме "обучаваха" за функциите за авто холда споменаха, че може да ускори износването на накладките.
Но това според мен може да се очаква тъй като спирачките са активни.

При мен сценария е следния:
Паркрам в един подземен гараж и се налага да слизам да отварям или затварям вратата на гаража. Колата е спряна на P, двигателят работи и е активен Ауто холда. Колата обаче е под наклон долу или нагоре в зависимост дали влизам или излизам.
В ръководството пише:
-----
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Опасност от злополука!
Функцията Auto Hold не може да спре автомобила при всякакви обстоятелства, напр. върху заледена или пързаляща се повърхност, върху наклони и др.
---

Е това.. върху наклони ме навежда на мисълта, че трябва да се дърпа и ръчната в такива случаи въпреки авто холда.
При мен не винаги се гаси двигателя когато правя това влизане/илизане по рампата на гаража - я още е студена, я съм изключил старт-стопа и т.н.
Ръководството не споменава кога се активира и ръчната автоматично при вкл. Авто Холд.
------------------------------------
Автоматично осигуряване чрез ръчната спирачка
При определени обстоятелства автомобилът може да бъде осигурен чрез ръчната спирачка.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Въпрос за auto hold-a

Мнение от style34 »

Понеже не карам с аутохолд, днес тествах. Става въпрос за Кодиак. Ръчната при него, както вече каза и колегата, се пуска винаги, когато си на D и отвориш вратата. И аз в началото се опитах да тръгна няколко пъти, ама много държи бе :D
Когато е активиран аутохолд, изгасиш колата и отвориш вратата, също се активира ръчната.
И това беше казано. Но забелязах, че когато си работи колата и стои на аутохолд, педалът на спирачката става много твърд. Също като когато помпиш педала на изгасен автомобил. Така че стигам до извода, че тогава просто си използва стандартна спирачка вместо теб. Защото ако не си с аутохолд, държиш спирачката натисната и пуснеш ръчна, има обратния ефект - педалът потъва.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Въпрос за auto hold-a

Мнение от Цецо75 »

Е тя ръчната като се задейства се чува. И светка бутона. Леснлюо се разбира дали ползва нея или крачната.

И моите наблюдения са същите, в движение ползва крачната, иначе ръчната.

Иначе и аз не го ползвам. Не ми идва отвътре.
Бееееее.....
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Въпрос за auto hold-a

Мнение от istoyanov »

При по-дълго стоене на D с Auto hold също задейства ръчната.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”