Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Може да го проверите през медията.
CAR->Settings ->Огледала и чистачки ->Спускане със задна предавка
Изображение
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - Мисля, че съм виждал но не съм 100% сигурен, че и Автомобили без електрическа седалка, също поддържат функцията "Mirror Dip" за дясно огледало, тоест - въпросното да се накланя при включване на задна скорост. За да Работи тази екстра, бутона за настройка на огледалата задължително трябва да е на позиция "R" и да е включена задна скорост. За Автомобили с електрическа седалка с памет, може да се направи нещо като трик, на някоя неизползвана памет-позиция, да се запамети същата позиция на седалката като основната но с наклонено ляво огледало и при нужда от накланяне на това огледало, само се избира съответната памет-позиция на седалката :)
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

oggie написа: 26.06.2024, 15:40:28 Днес забелязах нещо интересно. Колата пак искаше да инсталира някакви ъпдейти аз пак не прочетох за какво са но след като ги инсталира и вече ми излиза Wase навигация по завои и на дигиталното табло и работи нормално. Преди се е случвало да излезе някаква стрелка но до следващия завой след, което изчезва а сега води съвсем точно и си стои на дигиталното табло
Изображение
Изображение
Изображение
И при мен преди няколко дена в едно пътуване с AA+Waze също се отвориха стрелките (driving directions) в горната част на дигиталното табло. Досега въпросният падащ панел с driving directions в горната част на дигиталното табло се отваряше само за секунда и се скриваше веднага след това. А в това пътуване панелът се показа и остана визуализиран докрай. Интересното беше, че не се показа веднага след задаването на целта, а се показа чак по-късно при повторно сдвояване на телефона, който се беше разкачил поради отдалечаване от колата. Няколко дена по-късно, когато пробвах пак, панелът със стрелките отново не искá да се покаже каквото и да правех - сдвояване / разкачане / сдояване / задаване на нова цел. Отново се показваше за секунда и се скриваше веднага след това. Шантава работа!

---

Да попитам и още нещо:

oggie, как правиш да се визуализира разхода и изминатите километри в средата на дигиталния кокпит (като на 2-та и 3-та снимка)? При мен там винаги се показва само и единствено текущата скорост (като в 1-та снимка). При мен мога да конфигурирам само какво да се показва вляво и вдясно, но не и по средата. Четох в интернет, че на О4 от MY2023+ можело да се конфигурира какво да се показва и в средата, а на предишните модификации (моята се води модел 2021/11, т.е. MY2022) не можело. Да не би аз нещо да пропускам?
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

smoke написа: 13.07.2024, 16:41:17 oggie, как правиш да се визуализира разхода и изминатите километри в средата на дигиталния кокпит (като на 2-та и 3-та снимка)? При мен там винаги се показва само и единствено текущата скорост (като в 1-та снимка). При мен мога да конфигурирам само какво да се показва вляво и вдясно, но не и по средата. Четох в интернет, че на О4 от MY2023+ можело да се конфигурира какво да се показва и в средата, а на предишните модификации (моята се води модел 2021/11) не можело. Да не би аз нещо да пропускам?
Мисля, че беше от дясното колелце на кормилото, само със завъртане.
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

oggie написа: 13.07.2024, 16:46:28 Мисля, че беше от дясното колелце на кормилото, само със завъртане.
От там е. Когато го натискаш сменяш през оборотомер, километраж и средното инфо. Ако само завъртиш сменяш директно
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

oggie написа: 13.07.2024, 16:46:28 Мисля, че беше от дясното колелце на кормилото, само със завъртане.
lpetrovv написа: 13.07.2024, 20:09:12 От там е. Когато го натискаш сменяш през оборотомер, километраж и средното инфо. Ако само завъртиш сменяш директно
Нищо такова не сработва при мен. При завъртане на десния скролер на волана не се случва нищо.

Иначе при натискане на десния скролер при мен влиза за избор в десния панел на дигиталния кокпит, при повторно натискане влиза в левия, а при трето натискане излиза от панелите. Въртенето на скролера сменя неща само в десния или левия панел (ако съм влязъл в тях). Визуализацията в центъра не може да се сменя. Това е при мен.

Вашите коли MY2023+ ли са? Ако да, тогава явно е вярно това за разликата между MY2022 и MY2023+.

---

А какво всъщност може да се избере да показва в централната част при вас? Само скоростта или разхода/пробега като в снимките по-горе ли, или може и нещо друго?
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

В менюто на медията би трябвало да имаш раздел какво да показва между оборотомера и километража.
CAR->Setup->Арматурното табло-> Многофункционален индикатор
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

6_without_10 написа: 08.07.2024, 01:18:44 Здравейте, колеги. След дългогодишно ползване на Octavia 2 решихме да подновим семейния автомобил и в събота заявихме новата Octavia 4 [smilie=yahoo.gif] за мен това ще бъде и първи нов автомобил.
Поръчах edition 1.5 TSI 150 HP. На теста ми направи впечатление, че е много по-добре шумоизолацията, което беше важно за мен. Тръгването в сравнение с 2.0 TDI обаче ми се стори много по-мудно.
Няма такова нещо. Последният мотор 1.5TSI е с променлива геометрия и тръгва веднага.
6_without_10

Шкода Новак

Мнение от 6_without_10 »

Дано, все пак от 1 час тест не мога да кажа със сигурност, но това ми беше усещането. Много бързо ще дам ревю, когато я взема. Ще се изкефя на макс да тръгва като дизелчето, все пак нали има и ел. двигателче, да помогне.
Аватар
albertf

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia IV, 1.5 TSI

Мнение от albertf »

Здравейте колеги, търся да закупя щори за задни врати за Октавия 4 2023г. Колата няма заводски щори.
Преди време, колега беше споделил линк от ebay мисля, на щори, от които е доволен, но не успявам да го открия ... [smilie=search.gif]

Мисля, че щорите пасваха точно по формата на прозорците и бяха доста практични. Ще се радвам, ако някой се отзове!

Благодаря предварително! [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

@albertf, Аз имам щори, които пасват на формата на прозорците: viewtopic.php?p=328696#p328696 Ако става въпрос за такива мога да ти дам повече информация за тях.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
albertf

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia IV, 1.5 TSI

Мнение от albertf »

neshtoZabavno написа: 15.07.2024, 15:26:35 @albertf, Аз имам щори, които пасват на формата на прозорците: viewtopic.php?p=328696#p328696 Ако става въпрос за такива мога да ти дам повече информация за тях.
Да, точно такива си търся. Ще ти пиша на лично! :)
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

6_without_10 написа: 15.07.2024, 15:09:45 но това ми беше усещането
Дизелите поради по-големия си въртящ момент, наличен още в съвсем ниски обороти, създават чувството за голям вървеж, особено при ниска скорост (където се кара на ниски обороти). И аз, 2 години по-късно, продължавам да имам чувството, че любимата ми стара О2 2.0 TDI върви по-яко от RS-ата, ама всъщност не е така :)

Просто на бензиновите им трябват малко по-високи обороти (2000+), за да дръпнат. Налага се да свалят предавка, за да вдигнат оборотите, че да "тръгнат", което създава чувството за мудност. Докато дизелите си имат достатъчно въртящ момент още на 1300-1400 оборота и дърпат яко още оттам без забавяне, създавайки чувството, че имат голяма мощност при съвсем леко натоварен двигател.

При теб, щом е MHEV, би трябвало колата да "дърпа" и при ниски обороти, благодарение на ел.мотора.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

smoke написа: 15.07.2024, 00:20:33 Вашите коли MY2023+ ли са? Ако да, тогава явно е вярно това за разликата между MY2022 и MY2023+.
Мога да потвърдя и при моята RS (MY2023+) може да се конфигурира това ( само в този изглед ). При мен има три опции, базовата, тези данните за километри, разход и т.н. и имаш опция да ти визуализира картата.

Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

Мнение от R Dynamic LR5 »

Вариантите комби и лифтбек на топ версията на Октавия - RS, вече могат да бъдат конфигурирани на немският сайт на Шкода.

Лифтбек: https://cc.skoda-auto.com/deu/de-DE/sum ... 7Cservices

Комби: https://cc.skoda-auto.com/deu/de-DE/sum ... 7Cservices

Дано скоро да бъдат достъпни и в конфигуратора на българският сайт на Шкода.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”