1.5 TSI MHEV DSG coasting
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- enenen
- Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV
Според мен изобщо не го брой MHEV-а. Той да си върши там работата, която уж върши, и не го мисли. Старт-стоп има, няма никаква разлика с карането на чист бензин. Единствено добавя този coasting, и евентуално да ти спести някакво гориво, ама колко е никой не знае. Аз съм с Кия, но надали разликата в системите е голяма.
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
По-скоро си помисли дали изобщо ти е нужно това. Още системи, още усложняване, още пари и накрая да не се окаже, че ще имаш разхода на стандартен TSI.
- odo
- Гараж: Х3 М40i
to4kata,
не знам как е при Шкода системата, но предполагам че са подобни с тази на БМВ.
Тъй като имам две коли, които coast-ват една си е стандартен двигател другата е mild hybrid, това са двете разлики:
1. Спрямо стандартният Старт/стоп, изобщо не разбираш кога пали и гаси двигателя.
2. Coasting-a на MHEV е около 500м като си поддържа скоростта, на същата отсечка другата кола след известно време започва да намаля.
не знам как е при Шкода системата, но предполагам че са подобни с тази на БМВ.
Тъй като имам две коли, които coast-ват една си е стандартен двигател другата е mild hybrid, това са двете разлики:
1. Спрямо стандартният Старт/стоп, изобщо не разбираш кога пали и гаси двигателя.
2. Coasting-a на MHEV е около 500м като си поддържа скоростта, на същата отсечка другата кола след известно време започва да намаля.
-
to4kata
Именно, точно това е проблема. Иначе трябва ръчка, не че ще ми пречи, ама... Понеже съм зодия близнаци, единия вика: автомат + две батерии = таралеж в гащите - взимай ръчката, хем е по-евтино; другия вика - не се излагай, в кой век живееш!!!
-
nik0lay
- Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition
120к km с 1.5 MHev и никакъв проблем до момента.
Mhev не ти пречи с нищо, с coasting-a се свиква лесно, но може и да не го ползваш ( на S например).
Може да се изключи старт/стоп функцията - при всяко палене трябва да го правиш.
Mhev не ти пречи с нищо, с coasting-a се свиква лесно, но може и да не го ползваш ( на S например).
Може да се изключи старт/стоп функцията - при всяко палене трябва да го правиш.
-
Toshanos
от около 3.5 месеца карам Голф 8 eTSI - като цяло изключително приятен автомобил за шофиране, но аз лично карам само и единствено в S режим на кутията и изключвам старт-стоп системата.to4kata написа: 21.06.2024, 09:22:18 Как е като цяло поведението на автомобила с тази система в градски условия?
1. в режим D кутията и особено педала на газта имат много бавна реакция и ме дразни изключително много. Не виждам особена разлика в разхода. В режим D има coasting - гаси двигателя при движение по инерция - лично за мен е опасно защото спирачките отслабват, предполагам 48v батерия захранва системите на колата но определно има разлика. Климатика също отслабва при изключен двигател. При ръчна смяна на предавките с перата зад волана, кутията минава на D след 10-15 секунди автоматично.
2. в режим S кутията и газта са добри за 95% от шофирането. При изпреварване е адекватна 30-40% от времето но предпочитам да изпреварвам в ръчен режим. Предавките се сменят на 2500 оборота и газта реагира добре. Двигателя няма coasting в този режим. При ръчна смяна на предавките кутията остава в режим M докато не бутнеш лоста да сложиш кутията на S/D отново.
3. Start-stop системата няма отделен бутон но можеш да я нагласиш на hot key - в основното меню плъзгаш надолу и бързите бутони стават налични. Отнема около секунда да се спре по този начин. Лично не я ползвам защото не виждам никаква ползва. Ще ми спести евентуално 100 грама бензин на 100км за сметка на сериозна амортизация на стартера и двигателя. Колкото и да са разчетени за това, ако не се ползва ще издържат още повече. Другото което дразни е че двигателя се изключва още преди да си спрял напълно. В тръгни-спри трафик имаш постоянна разлика в работата на спирачките и на климатика при включена старт-стоп система, което е безумно за мен лично.
Не съм имал проблем с акумулатора при шофиране 99% в режим S на кутията, но и на мен пробега ми до работа е 34км в посока. Разхода ми до момента е 6.2л/100км за 6200 км без да се опитвам да шофирам икономично (по-скоро шофирам нормално / леко динамично / с трафика). Като цяло страхотен автомобил, просто си спирам старт-стопа и нямам проблеми.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
ти май не ме чу/разбра. Не слушай хорското мнение,кой какво казал. Карай и купи което ти харесва. То има и такива които ще недоумяват,как човек 24-та година ще си купи дизел а не ЕЛектричка,ама правят го хоратаto4kata написа: 21.06.2024, 09:51:29Именно, точно това е проблема. Иначе трябва ръчка, не че ще ми пречи, ама... Понеже съм зодия близнаци, единия вика: автомат + две батерии = таралеж в гащите - взимай ръчката, хем е по-евтино; другия вика - не се излагай, в кой век живееш!!!
За къв ти е тоз хибрид, мотора е много различен с малки хлабини и с много тънко масло,за да може както е студен да сработи и да се натоварва на макс. Не е добре това. Много по често имат прекомерно износване и много случаи на блокирали ДВГ на хибриди.
Единственото хубаво нещо е че я окомплектоват с мокрото дсг.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Ако мисли да кара колата 5-6 години, демек докато е гаранционна, какво значение имат проблемите. Нека покара и види неговото ли е като за начало, след това е паричният момент. Ако го кефи и може да си го позволи защо не.
-
to4kata
Абе, да купя каквото ме кефи - ОК и аз съм на този принцип в повечето случаи, но когато ще пръснеш половината си спестявания, събирани цял живот не е толкова лесно да се вземе решение само с емоция. Принципно ме кефи по-новото и технологичното, нещо което не съм опитвал досега - но ако ще ме нерви и напряга или ако ще го продам по-трудно като дойде времето /очевидно има хора които бягат от сухото DSG като ново, камо ли на старо/. Да взема информирано решение, а не гола емоция, нали така се казва "питай патило"...
- oggie
- Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI
Да издумакаш половината си спестявания за тенеке никога не е добра идея. Дано да смяташ и другите разходи, като каско например. Има варианти и да я вземеш на лизинг. Купи си каквото ти е на сърце все пак тая кола ти ще я караш. Предната ми кола беше автоматик, сега карам ръчка и така ги редувам от години. Ако прекарваш много време в кибичене по градските задръствания ти трябва автоматик определено но ако това е кола за дълъг път можеш да се задоволиш и с ръчка към 2000лв някъде е разликата. По-просто, по-евтино, по-леко отделно, че както можеш да я насметеш с ръчката автоматика никога няма да ти позволи. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
to4kata
Напълно съм съгласен. Трябва обаче да избирам: дали да дам 5-6 бона да стягам старата 8 г. кола /това автоматично я оставя моя още поне 2-3 г. най-малко/ или да ги дам за застраховки на нова кола и продам старата. А дали ще е на лизинг или не, те все от едно място ще излязат. Поне ще е без лихва. Тоест лизингодателят ще съм си аз и ще си връщам вноските ежемесечно, но новата кола ще е моя и няма да има лихва. Някак си така ги виждам нещата по оптимистично.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Подкрепям горното мнение. Винаги коли и имоти на лизинг/кредит. И аз се изръсих много пари, но в крайна сметка не всичко е сметки. Човек иска да се поглези, да поживее в крайна сметка.
-
silent
Ми кат нямате пари естествено че лизинги ... Ааа забравих парите ви са във високодоходни активи, виртуални валути восокододни акции в краен случай зашити в юргана..
То половината масони тук са с лизинги и пет лева в джоба пък автора се запритеснявал че си дал половината спестявания....![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
То половината масони тук са с лизинги и пет лева в джоба пък автора се запритеснявал че си дал половината спестявания....
-
to4kata
Добре де, 10-12 заплати не стигат, ама с 15 горе-долу докарвам цената. Иначе тия с петте лева в джоба и скъпите возила очевидно се оправят по-добре по нашите ширини от бачкатори като мен. Спирам, че разводних темата.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Трябва да си много прост да забиеш готови пари при текущите лихви в обезценяващ се актив.
Е, ако не можеш да докажеш доходи и да се сдобиеш с евтино финансиране е друга тема.
Ако не знаеш как да инвестираш сигурно, че да си гарантираш поне едни 10%, пак може.
Е, ако не можеш да докажеш доходи и да се сдобиеш с евтино финансиране е друга тема.
Ако не знаеш как да инвестираш сигурно, че да си гарантираш поне едни 10%, пак може.