Проблем с ABS - Fabia MK 1 RS 2005

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 1999г. до 2007г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички.
Искам да споделя личен опит в една, да кажем "интересна" ситуация.
От няколко години съм горд собственик на Фабия 1 РС 2005 година. Имал съм и по-нови и по-скъпи коли.. но тази някак си ми доставя най-голямо удоволствие. Освен динамичните характеристики има и други важни според мен, неща, които много ми харесват. Става въпрос за това, че колата е измислена достатъчно "идиотоустойчиво" , както в насока потребители на продукта, така и в насока условия за експлотация - пътища, горива и други.
Разбира се не ангажирам никого с моето мнение, но такава е моята гледна точка.
За жалост миналата седмица, при едно рязко тръгване... таблото засвети като елха... АБС, ИСП и мигащ знак за ръчна спирачка, което разбрах че е за да привлича вниманието на шофьора иии.......... при всяко натиснкане на педала на спирачките АБС се включваше...
Тъй като се случи в петък след обяд нямаше много варианти.. звъннах на един двама познати за съвети и насоки и в понеделник ( днес) тръгнах на обиколка на сервиизите :)
Малко отклонение - от както съм купил колата 2019 година, почти на 98 % от случаите ползвам услугите на точно определен сервиз и съм наистина много доволен от хората. Поради факта, че един друг сервиз е "на път" и защото пък не успях да се свържа с хората от "основният " сервиз -които извън работно време не приемат обаждания, нещо което приемам , но все пак исках да чуя още едно мнение...
Та вместо в "довереният" сервиз , първо минах през едно друга място . Хората там разчетоха грешките, опитаха се да ги изчистят софтуерно няколко пъти, но за жалост като търгнахме да направим "тестова" обиколка - таблото пак светна като коледна елха.
Грешката която се появяваше отново и отново, беше за помпата на АБС- а...
Хората провериха дали се предлага все още в продажба като нова част и се оказа, че за радост има възможости да се поръча.
Макар, че самите те бяха направили предположение, че е някой от датчиците на АБС ( предположение направено от още няколко души ) се оказа, че проблема идва от помпата.
Тъй като цената на тази част като нова, се оказа, че не е ниска, реших все пак да потърся още едно мнение. Освен цената на резервните части, трябваше да чакам 10 дни доставка и след това няколко дни за самият ремонт. Разбирам че понякога само това е единствената възможност и когато е така се запасявам с търпение и чакам. Но все пак исках да имам още едно мнение..
За моя радост в "довереният" ми сервиз "присъдата" звучеше по-смилаемо. Първо след прочитане на грешките няколко пъти и опити за софтуерно изчистване, се потвърди "диагнозата" - тоест, че проблема е от помпата на АБС-а. Но хората там казаха, че може да се направи опит да се ремонтира старата помпа , предвид това, че колата все пак е стара и ако има възможност ремонта да е достатъчно надежден , но все пак по-бюджетен, няма лошо. Също така казаха, че има възможност да се направи "специална интервенция"... [smilie=sarcastic.gif] няколко удара с чук, с надежда, ако нещо е просто заклинило механично, да се опита дали помпата няма да заработи отново ...
Предвид това, че в следващите няколко дни имам планирани задачи и пътувания - възможността да чакам - независимо дали поръчката на нова част или свалянето на АБС помпата не ми хареса.... и се съгласих да опитаме "интервенция" с чук...
Надали ще успея да споделя, колко се зарадвах, когато след тази " интервенция" таблото "изгасна"..:)
Разбира се покарах малко колата , на близка дистанция около сервиза и се върнах за още една проверка..., но за сега всичко е наред.
Нямам идея колко време, ще работи помпата след тази "интервенция"..., но това, че днес ситуацията се разреши толкова бързо и разбира се доста по-евтино, наистина ме зарадва. Имам си едно наум и ако не дай боже пак се случи... ще мисля тогава
Какви са моите лични изводи :
1. Винаги е добре да се чуе повече от едно мнение !!!!! С цялото уважение, към всички , които се занимават с ремонт на автомобили, има ситуации, които понякога са доста специфични и особении ако човек не се е сблъсквал с точно тази ситуация, тръгва по установеният ред със нови части замяна. Аз самият също съм привърженик и в доста случаи предпочитам именно "правилният" начин. Но има ситуации, когато е възможно да се реши даден проблем многократно по-бързо и лесно... не говоря само за финансовата страна. И когато има такива възможности за бързо, лесно и по-евтино решение на казуса - е добре да попаднем на "знаещ". Разбира се в никакъв случай нямам предвид да се пестят пари за сметка на безопасност...!!!

2. Доверие - когато по една или друга причина започвате да общувате и има възможност евентуално да работите с нови хора - явно животът вече е такъв, че се налага да проверяваме наистина по-задълбочено , занията и опита, който имат. Надявам се не звучи като критика, а просто като по-сериозна проверка. Поради различни причини: по-удобна и близка локация, препоръчки от други приятели се бях замислил дали за някои неща да не си намеря по-удобно за мен място. Без никаква критика или недоволство от "основният" сервиз, но това че са доста далеч за мен...си е неудобство. Ситуацията показа за мен, че място към което имаме довериеи хората са го спечелили и доказали... е добре да се пази и да се приемат малките неудобства.
Оценка за "новото" място - без лоши чувства, в дадената ситуация нямаха достатъчно личен опит и знания, което не е критика, но поставя все пак под съмнение за мен лично, дали аз да ходя там и да ползвам техните услуги. Може би в други ситуации и за други модлеи и марки имат повече опит.

3. Мое лично мнение - някои системи в автомобилите - колкото са по-опростени , толкова по добре и разбира се да са по-ремонто пригодни. В тази насока , натъпкването на колите с прекалено много електроника.. ни поставя в доста сериозна зависимост... В никаъв случай не означава, че искам да карам кола, която се пали с манивела.... Но лично за мен, избора да премина на малко по-стара кола наистина спестява нерви. Има разбира се липса на някои удобства и глезотии... но това е цената, и всеки преценява за себе си какво иска и какво е готов да "плати" не само като пари , а също така и като време и евентуално чакане и нерви.
Надявам се да съм полезен, ако някой колега попадне в подобна ситуация

Поздрави
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

Извода какъв е? При проблем първо си купете чук. [smilie=sarcastic.gif]
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

silent написа: 17.06.2024, 18:42:21 Извода какъв е? При проблем първо си купете чук. [smilie=sarcastic.gif]
Напълно съм съгласен :)
Но трябва и да се знае...къде точно да се чука...:)
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia I”