Гуми - Октавия 4

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
zaka4ko

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4 1.5 E-TEC

Гуми - Октавия 4

Мнение от zaka4ko »

Здравейте, колеги,
Имам следният, леко странен казус, за нова тема:
1. Доставиха ми Октавията през януари 2024 г., като смених фабричните летни гуми Кумхо Екста (и ги оставих на съхранение) без да съм ги карал нито 1 метър, с нови зимни Континентал директно в ЕТ.
2. В края на април си смених зимните гуми Континентал, но като ми сложиха оригиналните летни гуми Кумхо, автомобилът почна доста да тегли надясно, неприятно и осезаемо.
3. Върнах се в ЕТ, завъртяха ги, направиха им нов баланс, но пак ми "тегли" колата леко надясно. Със зимните гуми беше перфектна, а сега не е така.
4. Дали се "филмирах" от случката, но тези Кумхо Екста гуми, дали не возят твърдо, шумно и криво?
Въпросите към разбиращите са следните:
- Имали ли сте подобен случай? Знаете ли от какво може да е това дърпане надясно?
- Възможно ли е нещо да са изкривени летните гуми при съхранение?
- Имате ли препоръки за налягането на гумите, 2.5 - 2.6 бара не е ли малко множко за опазване на пломби на хора на средна възраст?
- Имате ли някой модел гуми 205/60 R16 за препоръка за стандартна Октавия?
Ще съм ви много благодарен да споделите опит/препоръки :)
Поздрави!
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Гуми - Октавия 4

Мнение от oggie »

От вътрешната страна на капака на резервоара има стикер с предписаното налягане. Спрямо диаметъра и натоварването виж колко трябва да е не си спомням точно. Виж гумите дали са еднакви, да не са ти сложили някоя чужда гума. Може и да не са правилно съхранявани или пък с фабричен дефект. Относно препоръки виж ADAC всяка година качват доста подробни резултати от тестове.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Гуми - Октавия 4

Мнение от ИзтрЪпнал »

Ecsta ps71 са доста адекватни гуми. Карам тези в твоя размер. Без оплаквания.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Гуми - Октавия 4

Мнение от baijoro »

Имаше колега от форума с точно такъв проблем и доста време не намираше решение, въпреки различните мерки, които предприемаше.Поне докато аз следях темата не беше намерил решение.
Потърси темата, пък може и той да се включи и да разкаже.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Гуми - Октавия 4

Мнение от style34 »

Той беше с Кодиак, но и при него беше аналогично.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Гуми - Октавия 4

Мнение от Erebus »

Аз имам подобни оплаквания. От миналото лято колата тегли на дясно (с 2 отделни чифта гуми). Карах я в ЕТ, където уж правила реглаж, след който нищо не се промени. Но излезе един тиквеник и ми показа 'работна инструкция', където писало, че геометрията е наред, ако колата изминава 60 метра в права линия със скорост 60 км/ч.. Казах му колко безумно е това, но само повдигна рамене .. това било дадено от производителя.
Наскоро ходих на друго място за реглаж и видях на стенда, че всичките колела бяха в червеното. Явно са опитвали да я накарат да върви направо и са направили ..
Нищо чудно я накрайник, я рейка да е причината. Тази седмица имам час за инспекция и този път няма да се съглася да я приема така.
Emo87

Шкода Новак

Гараж: Октавия Комби Амбишън 1,5 TSI / 110 kW / 150 к.с., 6M

Гуми - Октавия 4

Мнение от Emo87 »

Аз тепърва ще се оглеждам лятото да си купувам зимни 205-60-16.
Някакви насоки?
Reingar

Škoda Фен²

Гуми - Октавия 4

Мнение от Reingar »

Hankook, Vredestain.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Гуми - Октавия 4

Мнение от The Hooligan »

Щом проблемите ви започват след смяна гуми не търсете под вола, теле. Геометрията не се интересува с какви гуми е колата.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
silent

Škoda Фен²

Гуми - Октавия 4

Мнение от silent »

Континентал Мишлен има в джоба за тях.
Emo87

Шкода Новак

Гараж: Октавия Комби Амбишън 1,5 TSI / 110 kW / 150 к.с., 6M

Гуми - Октавия 4

Мнение от Emo87 »

Reingar написа: 18.05.2024, 22:45:03 Hankook, Vredestain.
Ето тези харесах:
https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... 36571.html
Reingar

Škoda Фен²

Гуми - Октавия 4

Мнение от Reingar »

Хубави гуми, ако има сняг. Последните години, сняг няма. По-често караш на мокро и дъжд.
Аз бих гледал нещо с асиметрична шарка, и с перфектни показатели на мокро.
hilldegarn

Шкода Новак

Гуми - Октавия 4

Мнение от hilldegarn »

На Скалата като и сложих чисто новите Мишелин-ки, сега лятото, и тя леко дърпа в дясно, като определено има значение скоростта на джижение, дали се ускорява, или не и разбира се самият път. Със зимните Бриджстон нямах такъв проблем.
Водих я на реглаж в Дружба (Експрес2) и всичко и е супер. Дори гледахме датчика за ъгъла на волата какво показва. Абсолютна 0 на него при прав волан и абсолютно коректна геометрия на стенда.
Понеже дърпането не е скандално дразнещо и не ми се занимава с рекламации, ще си ги търкалям така. Догодина като ги развъртят ще видим дали ще го има все още проблема.
silent

Škoda Фен²

Гуми - Октавия 4

Мнение от silent »

За самоубеждението няма лек.
silent

Škoda Фен²

Гуми - Октавия 4

Мнение от silent »

Reingar написа: 06.07.2024, 21:22:48 Хубави гуми, ако има сняг. Последните години, сняг няма. По-често караш на мокро и дъжд.
Аз бих гледал нещо с асиметрична шарка, и с перфектни показатели на мокро.
Аз карах Гудрич същата шарка. Даже бях чел някъде че гумата е на Гудрич. За сняг са супер за мокро и сухо като че ли нямам впечатления не съм ги поставял и не ми се е налагало да видя как са в екстремни условия.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”