Да раздвижа малко темата. Купих на октавията 4 броя усилени Bilstein пружини, задни дискове с накладки и тампони с лагери на McPherson-ите, масло и филтри
По принцип задните пружини бяха сменяни, но предните бяха оригиналните и колата рязко влоши возията си.
Амортесьорите ще я надживеят, така че главен заподозрян бяха пружините, най-вече предните.
Реших да не си играя на проба-грешка и match-нах производителя директно отпред и отзад. Видях че има нормален и усилен вариант, направо взех усилените. При монтажа излезнаха интересни неща, като например:
- задните накладки бяха много неравномерно износени - отляво където имах задържащ апарат отдавна са износени поне х2. Иначе апаратите минаха ребилт и сега са ОК, но десният пък имаше следи от леко омасляване около цилиндърчето. Изчистихме го и ще го наблюдавам.
- новите накладки отново не лягат по цялата ширина на спирачните дискове 256мм, като оставят около 4мм от външната страна и това много ме дразни. Отвътре са на нула и всички хора, които познавам и се занимават професионално с ремонт на автомобили казаха че е нормално да оставят въпросните 4мм на ръждата
- задните пружини CS Germany, които свалихме сега от колата седят може би една идея по-високи от новите усилени Bilstein, но при натиска на ръка се усеща че са по-меки.
- предните пружини бяха ясни че са за кофата, интересно е че едната се оказа счупена без да съм разбрал. Даже я свалихме, изтъркаляхме я зад колата и седеше като здрава. Чак после гравитацията накара отчупената й витка да падне на земята , което беше доста странно.
- след смяната на 4-те пружини, колата се вдигна с 2-3 см. Беше FL&RL- 68.5см; FR&RR - 69см от земята до ръба на калниците; След което стана: FL&RL-70см; FR-71см; RR - 70.5см. Разбира се не беше карана да се намести и не беше минала реглаж, но воланът ми застана на 10:00 часа след смяна на тампоните с лагерите, които беше също странно. Ще я премеря отново тия дни.
Важно е да се каже, че колата с новите пружини вози страшно добре. Под добре визирам стабилно и комфортно едновременно.
В понеделник минах реглаж и явно при предишната смяна на тия тампони с лагери нещо не е било както трябва и е било изкомпенсирано от реглажа. Сега отново всичко е наред, но се наложи корекция , за да ми върнат волана на 12:00 часа.
Филтрите:

Омасления заден десен апарат около буталото, който изчистихме и ще следя занапред:

Неравномерно износените задни накладки, отгоре са от левия апарат:

Задните пружини Bilstein усилени vs. CS Germany:

Разликата във височната, но може би идва от нееднаквата им ориентация/завъртане: