Следващият ни семеен автомобил - Кодиак 2

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Eager

Škoda Фен

Гараж: Škoda Kodiak 2 RS
ex Škoda Octavia 4 Combi 2.0 TDI

Мнение от Eager »

Здравейте колеги,

Мислих го от няколко месеца, седмици, и го измислих. През юли, или когато желаните двигатели станат налични, поръчвам следващата ни семейна Шкода. Супърба ще го оставим за по-натам евентуално. Дори вече съм се разговарял с хората от лизинга на сегашния ни автомобил за ориентировъчна цена на месец (на база сега публикуваните), и да разменим автомобилите веднага, когато новият пристигне в България и го регистрират.

Но, преди това трябва да станат няколко неща, основно две:

- Това, което не зависи от мен е автомобилът да бъде пуснат за продажба в страната.
- Обаче за това, което зависи от мен - а именно да подберем правилният двигател и желаните екстри - бих искал да се допитам до вас.

Дисклеймър: разбирам, че работим с цени и информация достъпни сега, и че това може да се измени до юли, или там докогато - но бих искал да съм си изяснил тези неща преди да отида до Дружба да говоря сериозно тия седмици. Също тка разбирам, че "тука не е информация", и трябва да си питам търговеца - просто исках да си изградя някакво мнение преди да отида и да говоря, защото честно казано като поръчвах Октавия-та на място ме объркаха (не разбирам от коли...) и ме е яд за някои неща, та искам да съм по-подготвен.

И така...

1. Първо, и най-важно, трим + двигател. При други обстоятелства бих разделил това на две точки, но в нашия случай са навързани. Ще ми се новият автомобил да е 4х4, и да е с един от следните двигатели:

Изображение

По принцип ми се щеше да е дизелов, и затова гледах този с 193кс (който, ако не се лъжа, беше наличен и за Октавия 4 преди време). Обаче от друга страна още преди четири години ми беше мерак за RS трим, но реших да го карам по-разумно откъм бюджета...

И тук идва първият ми голям въпрос към по-опитните: има ли някакъв проблем с това джипът да е с бензиновия агрегат с 265кс, като изключим евентуално разхода в пари? кой според вас е по-подходящ за автомобил предназначен основно за градско и междуградско шофиране, без никакъв истински офф-роуд - освен наложителния по улиците в България?

2. Допълнителните екстри, свързани с трим-а. Както съм казвал и преди държа на електрониката в автомобила - по-голям инфотеймънт екран, аксесоари за мобилни устройства, контакти и портове, както и камери отвън, такива работи. С други думи искам да добавя следните екстри (представете си - отгоре на RS):
  • 1SK Допълнителна защита за лоши пътища плюс щит под двигателя и скоростната кутия
  • PK1 Теглич с електрическо освобождаване и с адаптор
  • EA9 Удължение на гаранцията за 5 години, до 150 000 km
  • PAB Пакет Assisted Drive Plus - Area Top View 360 с четири камери, интелигентен самопаркиращ асистент, система за тренирано паркиране на автомобила, Lane Assist с функция за адаптивно водене по линията, Medical Emergemcy, Traffic Jam Assist и проактивна защита за пътниците
  • PPP Пакет Performance - прогресивно управление и адаптивeн контрол на окачването DCC Plus с 2 клапана
  • PTD Пакет Technology Plus - Head-up дисплей, инфотейнмънт навигационна система с 13" цветен тъч-скрийн дисплей
Въпросът ми за тях е - правилно ли разбирам, че ги няма в RS трима, да не би да добавям двойно?

3. Допълнителни въпроси за допълнителни екстри:
  • 4GW Челно стъкло с подгряване - доколкото мога да преценя това не е включено нито в RS нито в Sport Line*?
  • PVC 3-спицов, спортен мултифункционален волан с подгряване, управляващ DSG - воланът е включен в горните тримове, но не виждам да има подгряване? Дали трябва този отделен пакет за него, то си е благинка?
  • PWD Пакет Winter Sport - спортен мултифункционален волан с подгряване, управляващ DSG и подгряване на предни и задни седалки с отделно контролиране - същия въпрос, отделни ли се купува за RS примерно?
  • PHC Независимо подгряване на купето с дистанционно управление - много се чудя... разсрочено в лизинга няма да го усещам финансово, но както няма нормални зими вече в София - за три дни скреж заслужава ли си?
  • WCD Пакет Convenience Plus&Clima - Kessy Advanced със Safelock - безключово стартиране и гасене на двигателя, автоматично заключване при отдалечаване от автомобила и алармена инсталациия, пневматични лумбални опори за водача и пътника до него, електроуправляеми седалки на водача и пътника до него с памет, регулиране на предните седалки по дълбочина, вентирилиране ERGO предни седалки с масажна функция, електрическо отваряне и затваряне на багажника с виртуален педал, Звукова система CANTON с 14 високоговорителя и променлива товарна платформа (автомобили с този пакет ще се произвеждат от м.02/2025 год.) - от тази цялата история мисля, че RS има всичко, с изключение на вентилираните седалки? По принцип много ми беше мерак за тях още преди четири години - правилно ли разбирам, че такива ще бъдат налични за поръчване чак догодина (не ги виждам отделно?)

4. Изпускам ли нещо ключово важно?

5. Ако Вие поръчвахте този автомобил, и изборът беше сведен до два цвята - кой от тези бихте избрал(а)?

Изображение

Благодаря предварително за вниманието и съветите! :) На някой от съборите ще почерпя (имам много за какво вече), само да се наканя...

Линк към ценоразписа: https://www.skoda-auto.bg/_doc/22259e86 ... 4c07ae3b39

Галерия на ценоразписа в картинки:
Изображение
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Eager написа: 04.05.2024, 22:01:29 има ли някакъв проблем с това джипът да е с бензиновия агрегат с 265кс
Няма никакъв проблем, ако можеш да си го позволиш, скачай браво
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Щом изключваш разхода на пари като довод - няма друга причина да вземеш дизела. А щом ще се кара много градско, направо забрави за дизела.

Относно пакетите и екстрите - едва ли някой тук може да ти даде смислен отговор. Първата генерация на Кодиак, до края на предлагането си беше пълна каша тия пакети, включително и сред дилърите. Няма как някой да е наясно с новия към момента.
Бееееее.....
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

Бензинов джип, аз не би взел за ежедневна и семейна кола. Разхода на бензин няма да е незначителен. В града ще гори като змей, извънградско като го караш над 120 също.
Не виждам практическа насоченост в такава покупка.
Ако след 150к км няма да е твоя, аз бих взел дизел.
Бензиновите двигатели също имат вече филтри за газовете, на които тепърва ще и излизат проблемите. Чувам тук и там проблемите които ги има и при дизел, високо ниво на маслото и т.н
Бензиновите коли с тези филтри започнаха да стават на около 100к км +, и тепърва ще си показват рогцата.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

1000 пъти е коментиран разходът точно между Кодиак бензин и дизел. Тези мотори сега са по-различни, дизелът е с 11 к.с. по-слаб от бензина, а преди беше с 10 по-мощен. Може да са различни нещата.
Но изводът до тук беше, че чак като змей не гори и разликата точно в града изобщо не е огромна.
Зимата даже не е сигурно кое ще е по-икономично, понеже дизелът загрява 4 часа.
И аз бях в тази дилема и избрах бензин.
Около 1.5-2 литра е разликата. Което, все пак, ако караш над 20-30К на година си прави разлика.
А ти гледам си сложил в желаните екстри гаранция до 150К, така че вероятно планираш да караш много.
Търсих и в чужди форуми за проблеми с бензин масови, понеже там карат доста, и там не открих. Но може и още да е рано, знам ли.
Колкото до екстрите - четеш в ценовата листа и което е изброено в оборудването това е към момента включено.
Аз лично не бих взел панорамен таван и печка за независимо подгряване, особено ако избереш бензин. Нито има вече зима (в София), а и ако се наложи, няколко минути на място да поработи са достатъчни, за да затопли купето.
Относно цвета - сивото.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Reingar написа: 05.05.2024, 07:07:48 Бензиновите двигатели също имат вече филтри за газовете, на които тепърва ще и излизат проблемите.
Нито дизела , нито бензина имат проблеми.
Проблеми имат собствениците, които не си купуват колите по предназначение, а за статус.
Това, съчетано с лоша нафта и кофти консумативи води до техническите погроми .
OPF при бензина НЯМА нищо общо с всичките простотии при дизела.
Съвременният бензин още на първият завой и вече грее, което е най-важното да работят ефективно катализатори, дпф, егр и прочее хуйни при дизела.
Точно с оглед предимно градското каране - бензина винаги е по-добрият избор.
Моите разбирания са , че човек даващ 100 000+ лева за топ модификация трябва да има за последна грижа разхода на гориво .
Предполагам знаеш с какво се занимавам и е страшно и то ежедневно - една дюза за дизел е 1600лв, само това ще кажа .
Дизела в трафик и даване на газ на магистрала пак ще гори.
Дизелът е автомобил за 90% дълъг път.
Да работи на постоянни обороти и температура.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Eager написа: 04.05.2024, 22:01:29 Мислих го от няколко месеца, седмици, и го измислих.
Винаги съм бил на принципа - имаш ли възможност и гледаш ли ТОП модификация - взимаш нея.
Щом е гарга , да е рошава.
Онзи ден гледах в ЕТ топъл Карок спортлайн Червен + черни елементи - направо пръска панаира.
Аз съм за 265кс версията, естествено.
Екстрите за мен са си строго индивидуални предпочитания , но се замисли колко от тях ще ползваш реално и ще са ти нужни?
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Reingar

Škoda Фен²

Мнение от Reingar »

ЦецоNOL написа: 05.05.2024, 08:53:12 Нито дизела , нито бензина имат проблеми.
Проблеми имат собствениците, които не си купуват колите по предназначение, а за статус.
Това, съчетано с лоша нафта и кофти консумативи води до техническите погроми .
OPF при бензина НЯМА нищо общо с всичките простотии при дизела.
Съвременният бензин още на първият завой и вече грее, което е най-важното да работят ефективно катализатори, дпф, егр и прочее хуйни при дизела.
Точно с оглед предимно градското каране - бензина винаги е по-добрият избор.
За градско истината е в тока. Нито бензин, нито дизел имат място в града.
Сув с напомпан 2.0 бензин, ще си всяка седмица с 300лв плюс на колонката. Там не минаваш с 95 обикновен бензин. Иска си 100 октана, който е над 3.10лв. В годината имаш 52 седмици. За срока на експлоатация в гаранция си го купил още на 70%. Аз смисъл от бензинов сув не виждам, освен ако не е мини сувче с 1.5 бензин. Всичко друго гори при всякакви условия.
Моята Октавия 2.0 тси 190 само на предно, си прави 10-11 и нагоре в София.
Имаме Йети 2.0 тди 150к.с, каквото и да го правя повече от 8 не качва. И е 4х4.
Ако бяха толкова ефективни, тежкият транспорт щеше да е на бензин.
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Reingar написа: 05.05.2024, 09:14:55 Всичко друго гори при всякакви условия.
Да гори, да гори, колко да гори?
Това е неразумен сув с 2 цилиндъра, литър обем и 100 коня повече.
Изображение
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

@Eager,
В ценовата листа всичките опции и пакети за сега са само за "Селекшън" нивото, . Нека излезнат и за друготе модификации . Някои неща като ДЦЦ и прогресивен волан си ги е имало винаги базово в Кодияк RS предишния , има ги и тук. Друго ,което наблюдавам като поръчвах моя Кодияк 2022г / и при предишната кола като поръчвах преди 10 + години беше същото / . В началото - Нов модел или Фейслифт , базово е пълно с екстри и някои от тях после стават опции или въобще отпадат . Същото беще и при Кодияк FL RS като излезна 2021 .

Цвета - кой какъвто си харесва. Аз избрах сивото и пак бих го избрал .

За екстрите ,лично мение : Ами колкото повече, толкова повече :) /твърдо без "стъления" таван ,подгряването на бензин като цяло а пък и за София ми е също безмислено / . Достатъчно е наблъскан базово а и това което остава да с едобави на фона на колата едва ли ще е нещо голямо като пари . И да, имаше леки омотавания с предишния с пакетите и екстрите , не само за РС . Няколко пъти трябва да се проверява и да се разпитва . Например ЕТ чакаха отговор от Чехите да ми потвърдят как идва "кожения" салон вместо алкантарата - нямаше го нито в ценовата нито в конфигуратора . Даже не бяха наясно ,че е възможно .
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

За предложените 2 цвята - червеното.

Само да не е с тия тасове. Нито те, нито тия от ценовата листа, лъхат яко на пластмаса!
style34 написа: 05.05.2024, 08:48:51 Но изводът до тук беше, че чак като змей не гори и разликата точно в града изобщо не е огромна.
За да сме обективни, да кажем, че колеги с РС бензин на Кодиак няма активни във форума. Замерванията са на 190 коньовия бензин. Иначе 260 коня ще са му точните на тоя варел. 200 му малеят на моменти. Поне на мен.

Инересно е дали кутията на РС-а ще е настроена по-смислено. Ама едва ли, вероятно на нормал пак ще е умрял, предвид още по-високите екологии.
Последно промяна от Цецо75 на 05.05.2024, 10:41:38, променено общо 1 път.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Това другата простотия последно време :D
Да слагаш грозни тасове за аеродинамика.
В конфигуратора гледах опциите и нито един модел не ме грабна. Да не говорим, че за 19" вече доплащаш 2700 лева, а за ФЛ доплатих 1800.

А в интериора доста неща лъхат и са от евтина пластмаса, като седнах в него и го разгледах.
Което е доста тъпо, но явно такива са тенденциите.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

style34 написа: 05.05.2024, 10:38:00 А в интериора доста неща лъхат и са от евтина пластмаса,
Ами има евродирективи за намаляване на кожата, повече рециклиран материал да има и т.н. И за производителите това е дюшеш оправдание, особенно в шир-потреба сегмента където е Шкода.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Е ясно, ама едно е да купиш Фабия за 35К, друго е Кодиак/Супърб за 100К+.
Не може дръжката на вратата отвътре цялата да са клати и да е от смешна пластмаса. Нелепо е.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Че нашите от какво са? Не съм се замислял.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”