Имате ли проблеми с Октавия 4 ?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
mirkoni

Шкода Новак

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI e-TEC

Мнение от mirkoni »

mirkoni написа: 06.02.2024, 12:50:21 Наскоро като беше зима (май приключи вече), забелязах следния проблем... паркирал съм я вечерта (дори на топло в гаража) и на другия ден като тръгвам, се усеща едно много осезаемо отскубване при потегляне. Мисля си, че е от заяла ръчка спирачка, понеже всеки път при паркиране си следвам процедурата - спиране, спирачка, слагам на N, ръчна, изчаквам я да хване, пускам спирачката и усещам как тежестта на колата се поема от ръчната, слагам на P. Същия проблем го бях забелязал и лятото един път след като я мих на двора и прибрах в гаража мокра. От стичаща се вода нещо заяжда ръчната?
Малко подобен случай от днес след смяна на гумите... Паля, цъкам лоста да мине към R и още на N се усети едно гадно "дум" и усещане на отскубване. Понеже съм сърбал попарата с ремонт на автоматик и съм бая внимателен. На стария Пасат (пак автомат) бях забелязал подобно поведение при смяната на гумите, но там кутията вече беше позаминала. Някой забелязвал ли го е? И има ли някакъв по-специфичен начин като сменят гумите? Предполагам, че в най-добрия вариант е да оставиш колата на неутрална, но ако не си с ръчка, трябва да си в колата тъй като тя автоматично минава на P и пуска ръчната.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Не съм усещал подобно нещо, вече 4та смяна на гуми. Единственото нещо, което ме карат да правя е да спра ауто холд-а, за да не включва ръчната и да могат да се въртят задните колела.
mirkoni

Шкода Новак

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI e-TEC

Мнение от mirkoni »

А като я паркираш в клетката, я оставяш на P без да си цъкнал ръчната?
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Аз съм постояння с включен ауто-холд и тя сама си я дърпа. Аз просто ги изключвам и двете.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

През инфотеймънта можете да си деактивирате автоматичното задействане на ръчната след спиране на мотора. Аз си го бях деактивирал зимата, за да не ми залепнат от кишата и студа задните спирачки, когато колата не е в гараж.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Вчера се появи нов проблем на моята О4 - светна жълтата лампа "Check the engine".
С любезното съдействие на @JORDITO стана ясно, че е грешка P006800 - Throttle Position Correlation.

Записах час и днес отидох в ЕТ Надежда (София). Върнаха ми колата след около час. Казаха, че се наложило "да се обучи дроселовата клапа". Сега вече не регистрирала грешка. (Усъмних се, че това е реалния проблем, тъй като няма как досега - 21000 км - колата да е вървяла с "необучена" клапа, но замълчах).

Те бяха изминали с колата 8 километра, за да тестват. Аз ходих след това по работа като изминах и аз 5-6 километра и паркирах. След 2 часа запалих колата и жълтата лампа светна отново. Върнах се в ЕТ Надежда, там друг диагностик я гледа пак. Констатацията им е, че има проблем с клапата - била трептяла (вместо да стои в стабилно положение) и така компютърът отчитал нестабилни показания от нея. Казаха, че ще поръчат нова клапа и ще сменят моята гаранционно.

Това е засега. Чакам да ми се обадят, когато дойде клапата, за да насрочат ден и час за смяната. Казаха, че колата може спокойно да се кара, просто ще регистрира грешката и ще свети жълтата лампа "Check the engine".

П.П. Отношението в ЕТ Надежда беше добро. Вкараха ме за повторната диагностика в края на деня извън графика си, бързо взеха решение за подмяна на клапата, няма да се налага да ходя за диагностика още веднъж. С две думи - за мен нещата са ОК.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

@smoke,
Аз явно те уцелих при първото ти посещение [smilie=sarcastic.gif]
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

Странно как хем не знаете хем се.съмнявате. При подобни казуси в повечето случаи се прави калибровка първо и ако проблема се повтори в обозримо време се сменя частта.Това вероятно им е написано в менюалите на Шкода и вероятно е изискване да се направи за да може в последствиие да се предяви гаранция.Калибровка може да се загуби по много причини. Колата е бъкана с електроника.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Напоследък зачестиха блокирането на мултимедията, деактивирането на Pars Assist, Front Assist, липса на звук.

От време на време при отключване на колата и отваряне на вратата се чува много силно пищене, стържене, виене, пращене, пукане и подобни неприятни звуци от тонколоните. На няколко пъти направо подскачам [smilie=ireful1.gif]

Днес обаче беше върха на сладоледа.
Отварям колата и от тонколоните започна да се чува това. Снимано е в подземен гараж при затворени врати и прозорци на колата.

Хубаво е, че успях да снимам, че го прави когато си иска и всеки път шумът е различен.

Миналата седмица си запазих час в ЕТ за 10.05

Ще ги натискам да сменят мултимедията, че вече ми писна.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Вика кораба майка [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Моята има някакво тиктакане след, като я заключа. Едва се чува на затворен гараж. Не знам след колко време изчезва щото не съм седял да я чакам но на другия ден, като отида да я отключа го няма.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Мнение от Драгомир »

Това тиктакане и при моята го има, но то се чува откъм мотора.
Предполагам, че е от някоя система свързана с двигателя. Нормално е. Мен това не ме притеснява.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Драгомир написа: 25.04.2024, 20:04:04 Напоследък зачестиха....
Да не би акумулатора ти да сдава багажа?
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Ако само тиктака, но не избухва няма проблем :)
При мен засега не съм наблюдавал такива ефекти.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Мнение от Драгомир »

oggie написа: 25.04.2024, 22:14:57 Да не би акумулатора ти да сдава багажа?
Колата е на година и половина и на 20к км.
Няма признаци на прецакан акумулатор.
Всички тези неща ги прави от нова, като след всеки ъпдейт на софтуера са с различна честота.
Но последните 3-4 седмици е доста по-зле.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”