OBDeleven
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
OBDeleven
lpetrovv, Обади му се. И да не може, ще ти обясни защо не може.
По принцип тези кабелчета просто окъсяват контактите на копчето малко след старт. Не виждам причина да не може, по-скоро е въпрос на конкретен кабел и свързване.
Вече ако имаш нерви и мерак да се занимаваш с жълтеницата е друг въпрос.
По принцип тези кабелчета просто окъсяват контактите на копчето малко след старт. Не виждам причина да не може, по-скоро е въпрос на конкретен кабел и свързване.
Вече ако имаш нерви и мерак да се занимаваш с жълтеницата е друг въпрос.
Бееееее.....
- martinp
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
OBDeleven
martinp, Човека пита вероятно за Октавия. Кодиака ти е със старата електроника (за наш късмет), Октавията е с новата и е със SFD.
Иначе за ставане - става... засега. Обаче с уточнението, че кораба майка научава на секундата и запомня, че някой е пипал и какво е пипал. Дали има последствия от това и какви - е друга тема.
Иначе за ставане - става... засега. Обаче с уточнението, че кораба майка научава на секундата и запомня, че някой е пипал и какво е пипал. Дали има последствия от това и какви - е друга тема.
Бееееее.....
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
OBDeleven
Аз да питам откъде го знаете това,че всичко се изпраща какво е променяно по колата към кораба майка? Аз питах много доверен човек в ЕТ и ми казаха,че този тип информация се изпраща единствено когато колата се закачи към тяхната система в ЕТ и се изпращат всички данни. Online services е друга бира по моите разбирания и от това, което ми казаха. Там няма данни от типа на колко чувствителен си си направил педала на газта или коя опция си отключил през обд порта.
Къде пише черно на бяло каква информация се изпраща към кораба майка?
Къде пише черно на бяло каква информация се изпраща към кораба майка?

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
OBDeleven
neshtoZabavno,
Гугълни SFD и виж как работи системата. Всяка значима промяна става с оторизация (обмяна на токъни) през сървърите на концерна. За някой неща не трябва, но за всички по интересни - да.
Но иначе твоя доверен човек е прав де, той едва ли научава нещо. Тези в ЕТ вероятно също
https://support.obdeleven.com/en/articl ... hat-is-sfd
https://www.ross-tech.com/vcds/tour/sfd.php
Системата има два негатива - активността се логва и може да се ползва в някакъв момент. И ако концерна реши, лесно може просто да го спре.
На този етап, като че ли все още нещата се случват, а отсреща си траят.
Гугълни SFD и виж как работи системата. Всяка значима промяна става с оторизация (обмяна на токъни) през сървърите на концерна. За някой неща не трябва, но за всички по интересни - да.
Но иначе твоя доверен човек е прав де, той едва ли научава нещо. Тези в ЕТ вероятно също
Системата има два негатива - активността се логва и може да се ползва в някакъв момент. И ако концерна реши, лесно може просто да го спре.
Бееееее.....
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
OBDeleven
@Цецо75, Това беше полезно, благодаря за което!
Бях чувал за тази система, но не съм чел как работи и за какво всъщност се използва и сега си давам сметка, защо някои неща, които се опитвах да прочета като данни през vcds не сработваха.
Бях чувал за тази система, но не съм чел как работи и за какво всъщност се използва и сега си давам сметка, защо някои неща, които се опитвах да прочета като данни през vcds не сработваха.

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
OBDeleven
А на Кодиака с това OBD11 ли само може да се правят промени?Цецо75 написа: 14.04.2024, 21:48:22 neshtoZabavno,
Но иначе твоя доверен човек е прав де, той едва ли научава нещо. Тези в ЕТ вероятно също![]()
В момента имам една букса за Октавията, OBD2 и с Car scanner мога супер много неща и съм направил.
С нея може ли в Кодиака да се чопли, понеже в приложението виждам, че има опции за модела?
А за гаранцията разбирам, че нищо не е сигурно (ако пипаш).
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
OBDeleven
neshtoZabavno, Не мисля, че блокира четене на данни, по скоро VCDS не се оправя с новите коли все още. Но може и нещо за четене да са блокирали, знам ли.
Идеята е SFD е малко по-друга. Планира се във бъдеще все повече да се плаща за всякакви глезотии, които колата си има, но просто ти ги пускат, ако си платиш. Например всички коли имат GPS и екран, т.е. всичко нужно за навигация, но не и докато не си платиш за това. Още по-благо за концерна ще е ако (когато) го направи на абонамент и си плащаш всеки месец...
Та идеята е да не си купя аз само хардуера, а после през кабела да си навключа каквото ми кефне.
Засега обаче нещата не са стигнали дотам. През OBD11 реално можеш да си бараш, Шкода го виждат, но като цяло в общия случай нищо не следва. Сега ако се опре до някаква сериозна претенция по гаранция... може и нещо да се случи, ама май засега никой не е изкрещял.
Шкода пак имат начин да разберат, но чак когато вкараш колата при тях. И ситуацията пак е същата, като цяло не правят проблеми. Но не обещавам![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Идеята е SFD е малко по-друга. Планира се във бъдеще все повече да се плаща за всякакви глезотии, които колата си има, но просто ти ги пускат, ако си платиш. Например всички коли имат GPS и екран, т.е. всичко нужно за навигация, но не и докато не си платиш за това. Още по-благо за концерна ще е ако (когато) го направи на абонамент и си плащаш всеки месец...
Та идеята е да не си купя аз само хардуера, а после през кабела да си навключа каквото ми кефне.
Засега обаче нещата не са стигнали дотам. През OBD11 реално можеш да си бараш, Шкода го виждат, но като цяло в общия случай нищо не следва. Сега ако се опре до някаква сериозна претенция по гаранция... може и нещо да се случи, ама май засега никой не е изкрещял.
Не. С всичко, което знае протоколите - може. VCDS например. За сравнение на О4 с VCDS не може нищо, което е заключено с SFD.
Шкода пак имат начин да разберат, но чак когато вкараш колата при тях. И ситуацията пак е същата, като цяло не правят проблеми. Но не обещавам
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
OBDeleven
На моделите с SFD (в това число и О4) всъщност може да се правят промени с VCDS, но трябва преди това да се отключи съответния контролер. VCDS може да извършва SFD-oтключване, но трябва ръчно да му се въведе SFD release token. За целта трябва да се сдобие токен отнякъде по offline-канал (например си заявяваш и плащаш някъде, след което те ти го пращат на телефон или email). Токенът се paste-ва в съответното поле в екрана на VCDS и той отключва контролера. След това може с VCDS да правиш промени и адаптации. Отключването е за половин час, след това контролерът автоматично се заключва.

Процедурата по отключването всъщност е малко по-сложна - преди това чрез VCDS се изчита SFD challenge token за съответния контролер, защото за генерирането на въпросният SFD release token е нужен въпросния challenge token + VIN. Ето тук е описана процедурата с картинки:
https://forum.vcdspro.de/index.php?/wik ... gnose-r32/
Също така, доколкото знам, е възможно контролерът да се отключи чрез OBDEleven Pro или Ultimate, да се закачи след това VCDS и през въпросния половин час да се правят промените чрез VCDS.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
OBDeleven
Да теоретично би следвало да става.smoke написа: 14.04.2024, 23:22:49 Също така, доколкото знам, е възможно контролерът да се отключи чрез OBDEleven Pro или Ultimate, да се закачи след това VCDS и през въпросния половин час да се правят промените чрез VCDS.
А с OBD11 каква е схемата с токъните, отделно ли се плаща или са включени в PRO версията?
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
-
hilldegarn
OBDeleven
Ако на някого му трябва OBD11, за да си активира нещо, може да ми пише. Имам около 50 платени дни оставащи, преди да ми изтече абонамента. Говорим за София. Евентуално по празниците, мога да услужа и на колега от ВТ.
- martinp
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp
OBDeleven
При OBD11 в Pro версията може да отключва всичко, като си купуваш токени. В ултимейт версията всичко ти е включено в първоначалната цена. С най-ниската версия пък можеш само диагностика.