Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

lys написа: 10.04.2024, 08:47:11 Би ли обяснил защо? Каква е идеята?
Да не поддържа едни и същи обороти само. Това и аз горе долу го правих без много да прекалявам.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не сте в ред. Бе я си карайте колите и не се занимавайте с глупости!
Бееееее.....
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

...а и тея ластици дразнят останалите участници в движението.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Цецо75 написа: 10.04.2024, 09:35:18 Не сте в ред. Бе я си карайте колите и не се занимавайте с глупости!
Да, аз като цяло съм точно на същия принцип. Просто карах тук-таме 120, тук-таме 140, 130 и тн.
Като цяло обаче тука във форума се придава много важност на някакви такива разработки. Хората магистрали избягват ...
Изображение
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Stoyanov написа: 10.04.2024, 10:34:22 Хората магистрали избягват ...
Честно казано това ми се вижда прекалено. Аз даже веднага, като я взема ще я разходя до София. Естествено, че няма да я мачкам, но чак да избягвам магистралата и да карам на "ластици". Де да знам. Вижда ми се безсмислено. Освен ако няма научноизследователски доклади, които да доказват, че видиш ли, новите коли, като се карат на ластици по време на разработка ще им се увеличи ресурса на мотора с 50% [smilie=sarcastic.gif] А пък ако има такива - много искам да ги видя и прочета. Тогава ще си променя мнението.
Единствената константа в живота е промяната.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Stoyanov написа: 10.04.2024, 09:01:48 Да не поддържа едни и същи обороти само.
Това на много места съм го чел, но не и обяснение с какво помага.
Някой, ако знае - да сподели.
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

Аз в бързината навъртях едни 1100км. Още малко и я мятам както си знам. До сега съм спазвал да не вдигам над 3к rpm
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

За който му се занимава с глупости [smilie=sarcastic.gif] , има много инфо в нета. Да не забравяме, че не само двигателя подлежи на разработка.
Пример, пример и това видео май го постна някой вече.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@chill, такива видеа доста съм гледал между другото, съответно изгледах и това, което ти си пратил. Хареса ми честно казано, достатъчно обективно звучи.
Иначе ме кефи как като съм сменял накладки са ми казвали пак да внимавам първите нз колко километра, нещо тип 200км, нали да се разработят. Обикновено веднага ги тествам, не знам какви са тия мега много километри. Най вероятно ако въобще не бараш спирачка - ще ти трябват толкова :)

Иначе пак от видеото, което изпрати много ми хареса един коментар (често чета такива, тук таме нещо полезно има):
"As a retired engineer who spent 32 years in a Fortune 500 company in its R, D & E organizations, I have come to this conclusion in regard to engine break-in: it really doesn’t matter how you do it. I say this for the following reasons:

1. I have yet to see a research paper discussing engine break-in and showing actual tests of engines broken in using different procedures and then being torn down for comparison. If anyone knows of such research, please share a reference. So, I take everything I hear, even from auto engineers, as being nothing more than anecdotes. As we used to say at work “In God we trust, all others must bring data.” I have yet to see actual data comparing break-in procedures.

2. I have owned probably 30 engines during my life in cars, trucks, and motorcycles. I have broken them in a number of different ways from babying them, to following manufacturer’s instructions (which can vary a lot) to the “run it like you stole it” approach. I have seen zero difference in engine life, oil consumption, etc. from one technique to the other. I have come to the conclusion that the natural manufacturing variation in engines makes more difference than does the break-in procedure.

Given the above, I just drive a new car like I plan to drive the car or ride a new motorcycle the way I plan to ride the motorcycle without worrying about any particular break-in procedure. Until I see actual credible data that suggests a given break-in procedure makes a measurable difference, this will continue to be my procedure. My only exception is that I generally do one early oil change at the 500 - 1,000 mile point just to ensure any residual manufacturing debris or initial wear material is removed. Some manufacturers still recommend this, but most no longer do. Most engines are pretty clean from the factory so this is probably overkill, but it isn’t that expensive to do one additional oil change even if it isn’t truly necessary."
Изображение
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Stoyanov написа: 10.04.2024, 17:10:01 o. Most engines are pretty clean from the factory so this is probably overkill, but it isn’t that expensive to do one additional oil change even if it isn’t truly necessary."
Е как така чисти, има снимки във форума със златен прах в първите две смени на масла на франсетата [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

@Stoyanov, Добре е нови компоненти да се натоварват прогресивно, но пък не е добре, ако нямаш първично схващане защо е необходимо.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

[smilie=sarcastic.gif] Точно така, трябва да се натоварват прогресивно компонентите, за да заякнат и да натрупат мускулна маса.

Тая купчина ламарина е натъпкана с толкова интелект, че ако нещо и вреди, тя просто няма да ви позволи да го направите [smilie=pardon.gif]

Все пак е добре сутрин да я будите с погалване, а вечер да и говорите преди да я загасите. За нервите на колата е добре.

Нали осъзнавате, че говорим за едно желязо, което трябва да ви служи, а не вие на него?
Бееееее.....
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

И това е така, ама не си го намерил на улицата.

Аз днес ходих малко по магазините да се хидратирам и навъртях 30-тина км по магистралите и околовръстните. Като цяло, колкото повече карам, толкова повече ми харесва.
Най-много ме впечатлява колко безгрижно се кара - лекичко въртиш, тя завива. Лекичко натискаш педала, тя върви. Не го остановявам за първи път, но днес на излизане на Тракия, до разклона за Лозен, си бях нацепил музиката и явно заради хубавия асфалт, не разбрах кога от 60 стигнах 120. Нито ускорение се усеща, нито шум от двигателя или пътя. Абе, хипер яко. Усеща се сериозна кола.

Също така, от няколко дни много внимателно гледам разни скъпи коли - ами и те бая се полюшкват в определени моменти. Днес един чистак нов GLS бая ход правеше по вертикалата.

Кантона все още ми е малко мътна работа. На предното Bose, каквото му подадеш, горе-долу свиреше еднакво. Тук - 3 различни албума, 3 различни звука. То е нормално - различен мастеринг. Същото изпитах, когато си купих първите хубави слушалки. Което пък ме кара да играя с EQ-то, което попринцип съм против. Даже утре пак ще върна на стандартния профил и ще се натискам да слушам така. Малко повече ми се искаше да свири буфера, а не само да дрънчи.
Също така, поне днес - при свален прозорец тотално се разваля звука. Не мога да озвучавам квартала.

По-назад някой беше коментирал височината на седалката. На мен ми идва малко висока. Или айде - искаше ми се да може да е още по-ниска. Не съм висок, но обичам да си полягвам и едвам да виждам пътя. Не става. Ядва се, ако я сваля след стопера, ама първо трябва всеки път и второ - може би си има причина да го има.

А, и едно питане - защо винаги е на 1000 оборота двигателя? Не беше ли нормално да е 800? Останових, понеже карам със стар/стоп, че понякога, ако не изгасне, ме дразни как лекичко провибрирва.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

chill написа: 10.04.2024, 22:08:50 Добре е нови компоненти да се натоварват прогресивно, но пък не е добре, ако нямаш първично схващане защо е необходимо.
Да, за накладките най вече важи. Първите 10 км, само гали педала за спирачка, току виж да не се износят неравномерно. браво А ако ти се наложи рязко - съсипа им бъдещето.
Малко и с двигателя така. Кефи ме как се спазват на сляпо супер много глупости, като половината са тотално безсмислени :)
Изображение
Аватар
chill

Škoda Фен²

Мнение от chill »

Нещо предървихте. Щом ви кефи, палете накладките и задължително темпомат на 140 до Бургас и обратно х2 за качествено разработване [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”