Вчера се замислих по много интересен казус, който не съм срещал да е коментиран тука във форума.
Запомнил съм, както
@ЦецоNOL повтаря, че е по важно да сменим маслото на 300 мото часа, отколкото на някакви фиксирани интервали. Нали едно е 10к км предимно извънградско да правиш, друго е същите км да ги правиш само градско пък. До тук добре.
Сега обаче ако ползваме любимата на много хора старт-стоп система, статистиката малко се изопачава. И ще дам пример от вчера, движейки се по един и същи участък сутринта и вечерта (съответно отиване и връщане). Разстоянието е кратко, около 6 км, като по-голямата част от пътя (като разстояние, не като време) го прекосявам с ~80 км/ч, но и в 2-те посоки има по няколко светофара, на които мога да чакам много, зависи от трафика.
- сутринта този маршрут ми отне 11 мин. без трафик
- вечерта ми отне почти 30 мин. с трафик
Тука идва и интересната част от използването на старт-стоп. Не съм засичал време, и затова давам груби сметки по усет. Не претендирам да са коректни, защото чак вечерта се замислих над това, съответно не ми е хрумвало да засичам времето на изключен двигател от старт стоп. В същото време стойностите не са никак крайни, съответно много е лесно дори повече време да прекарам в старт-стоп.
- сутринта по светофари съм прекарал около 2 мин с изключен двигател
- вечерта съм прекарал около 10 мин на изключен двигател.
Интересното е, че това време дори на изключен двигател чрез старт-стоп, изцяло си влияе на статистиките. А и нормално да е така. Все пак примерно пътя ти е отнел 30 мин, съответно средна скорост, се изчислява по това време, никой не го бърка работи ли ти двигателя или не. Обаче това по-скоро ми прецаква статистиката за кога да си сменя маслото на 300-тия мото час примерно.
По данни от вчера, не особено натоварен ден в трафик, получавам следните отклонения:
- сутрин 11 мотоминути вместо реални 9 - отклонение 22%
- вечер 28 мотоминути вместо реални 18 - отклонение 64%
- средно за деня отклонение от около 43%
Това би значило, че ако карам само градско и то дори на малко по-натоварен трафик, много е вероятно на 200 моточас на двигателя да показва на таблото 300-моточаса (това при отклонение 50%). Пак казвам, това е краен пример, аз лично не си ползвам така колата и най вероятно отклоненията ще са ми малки. Обаче има хора имат градска кола, която ползват само сутрин за каране на деца по училища/детски градини, както и ходене на работа. Всичко това съответно само в трафик. Там статистиката би се изопачила доста с тази система.
И по скоро интересното сега, има ли начин да видя реално колко време ми е работил двигателя? Тази стойност логва ли се някъде и дали е достъпна до потребителя?