Смяна на адаптивни амортисьори. Коя марка?

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
drobzz

Шкода Новак

Мнение от drobzz »

Здравейте предстои ми смяна на адаптивни амортисьори. Колата Superb 3 2016 ТСИ 2.0 220 коня. В момента е с оригиналните амортисьори, които са Монро :
Изображение
3Q0413031AK

В шкода им искат 930 лв на брой, от магазина са 3 пъти по-евтини. Според форумите в чужбина са едини и същи амортисьори и в шкода ги продават по-скъпо. В един от магазините ми казаха, че не е точно така и че евтиното Монро е скапано и няма нищо общо с оригинално поставеното Монро.

От прочетеното в чуждите форуми, там хората слагат Bilstein B6 и са доволни, няма разлика в усещането за комфорт и колата ставала по-стабилна. Като цена са по-средата.

Не искам да променям височината на колата или да жертвам комфорта, все пак е семейната кола.

Някой сменял ли е адаптивни амортисьори?
Според вас коя марка да избера?
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Аз няма много да ти помогна освен само да потвърдя, че и аз знам общо взето същото.
Не съм се интересувал още понеже моята е чисто нова и не очаквам скоро да ми се случи, но с интерес бих следял темата.
Преди да избирам колата още ми казаха, че оригиналните са г/д тази цена, и как иначе ги има същите за по 300 лв и няма смисъл оригинални.
Но ти иначе хубаво си се ориентирал и си прочел където трябва.
Тия Bilstein B6 каква цена излизат?
Изображение
drobzz

Шкода Новак

Мнение от drobzz »

След бърза проверка по сайтовете излизат около 660лв бройката.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Същия съвет получих от доверен източник, че няма смисъл да се плаща повече за "оргиналдъ"... Ако намеря на добра цена бих сложил Bilstein B4, че при мен били тръгнали леко да омасляват, няма 50000 колата още.
Изображение
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

drobzz написа: 04.04.2024, 12:41:24 В шкода им искат 930 лв на брой, от магазина са 3 пъти по-евтини. Според форумите в чужбина са едини и същи амортисьори и в шкода ги продават по-скъпо. В един от магазините ми казаха, че не е точно така и че евтиното Монро е скапано и няма нищо общо с оригинално поставеното Монро.

От прочетеното в чуждите форуми, там хората слагат Bilstein B6 и са доволни, няма разлика в усещането за комфорт и колата ставала по-стабилна. Като цена са по-средата.
Какво знам аз по вапроса. Както сте писали производител на амортисьорите е Монро. Като тези адаптивни амортисьори са разработени от ВАГ групата и са дадени за производство на Монро. Поради тази причина определени години от излизането на пазара е нямало възможност да се предалагат директно от производителя, а само от ВАГ групата като резервна част на съответната цена. Поради тази причина от има няма няколко месеца вече се предлагат директно от Монро на съответната цена.

Относно Bilstein B6, буксата за връзване била различна и се ползвали някакви преходници за да работят, доколкото съм чел колата става по твърда или по скоро комфортния режим става като нормалния, нормален като на спорт, а на спорт като каруца. Аз след драмите с Октавията, тази марка съм я зачеркнал.

Има и опция за рециклиране https://air-tec.bg/catalog/skoda-superb-3v-2015/ излиза по 450лв. на бр. тези пичове имат доста полезна информация и клипове в тубата. Говорил съм с тях и конкретно казаха, че ако амортисьора няма омасляване, да е изпуснал се предават на около 160хил.км. При тях също има опция да рециклира с промяна на твърдоста. Но по препоръка казаха, че най-добре както си го дават по данни.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Общо взето положението е следното.
Слагаш Монро,разчукват се много бързо.
Слагаш Билщайн,става каруца и се разчукват някои само! По често задни,което е странно. И не можеш да го докажеш чукането,да завеждаш претенции....става филм с клиента
Само с ОЕМ се занимавам.
Не си мислете,че оем частите са излишно по скъпи с надценки. Не е така често!
Примерно в последно време има драми с водните помпи електрическите. Слагаш алтернатива за 150-350лв и вътре електрониката не може нещо да се разбере с епрома и регистрира два вида грешки. Слагаш оем за 587 лв и заспиват нещата. Не се занимавам да трия ПЕРМАНЕНТНО грешки. И ако се префлашне виртуал Рийд някога пак ще светне. Тъпотии с тези автър части.
Последно промяна от bega4kata на 04.04.2024, 13:49:28, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Амортисьори само ОЕМ.
И Закс и Билщайн се разтропаха за под 5к км
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Audirulzz написа: 04.04.2024, 13:47:21 Амортисьори само ОЕМ.
И Закса ли същата драма.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

А някой тук слагал ли е KW : https://www.kwsuspensions.net/ ? Аз от известно време ги заглеждам и им се чудя дали да не ъпгрейдна Октавията или евентуално ако се наложи да сменям амортисьорите да ги заменя с такива.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

Много хора сме ги заглеждали. Някой беше поръчвал от форума и след 2 години чакане на поръчката я беше отказал.
В нета има много теми за забавено адапт. окачване, да не кажа, че не съм виждал успешно дошло и монтирано.
Питай .. на теория е ТОП
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Архимандрит Дионисий написа: 04.04.2024, 14:21:03
Audirulzz написа: 04.04.2024, 13:47:21 Амортисьори само ОЕМ.
И Закса ли същата драма.
Абсолютно.
ОЕМ за момента няма такива признаци
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

Не знам кой какви билщайн е карал, но аз вече над 10 години карам билщайн б6 на 55-цата и освен стегнатото (по-твърдо) окачване, друго не съм видял като проблем или забележка. Карат се с пружини ейбах(преди) , H&R(от 3 години до сега) и драми съм нямал с абсолютно нищо - течове,скърцане , тракане и т.н. Смятам ,като подкарам шкодата и като се разхлопа да ползвам точно техните адаптивни амортисьори.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Б4 на приятел също се раздрънкаха, но след около година ползване. Преди някъде 6 месеца сложихме б8. Значително по-приятно стегнати са спрямо б4, които пък бяха като лодки, прекалено комфортни и люлеещи. Много зависи какви са разбиранията за компромис между комфорт и спорт на обитателите в купето. Прижините айбах.
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

Описание на продукта:
Nm на амортисьора: лодка/ стегнато/каруца
Умирам
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Моят анекдотен опит с Б4 - задните оем на старата кола заминаха на 90К км, сложих Б4 и всичко беше точно и така я продадох на 135К км. Поръчах ги от Германия.

На скаута със сигурност ще сложа Б6 и една идея по твърди пружини, когато монрото си замине. Някъде бях мернал графика от дино на Б16-ки, според която излизаше, че нямат настройка на компресията а само на ребаунда. Това е интересно, защото има доста мнения на хора, които като описват промените след монтирането на Б6 damptronic и излиза, че режимите на DCC си работят и в тангента компресия - примерно бавна компресия при накланяне в завой.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”