Octavia 4 регенерация на DPF филтър 2.0 TDI

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Ponkata85

Шкода Новак

Мнение от Ponkata85 »

Пускам тази тема с няколко въпроса относно ренерацията на DPF-a на Octavia 4, но също и с цел информацията относно този въпрос да бъде събрана на едно място.

1. Кой са сигурните признаците, че автомобила e в режим на регенерация на ДПФ?
- от скоро съм собственик на О4 2.0 TDI. Първоначално си мислех, че всеки път когато оборотите на празен ход станат 1000, колата е в регенерация, или когато старт-стопа е неактивен, но в последствие установих, че когато температурата е под 4 градуса, колата си държи 1000rpm докато не достигне работна температура. Също и старт-стоп не работи на студен мотор при определени атмосферни условия.

2. Колко често е нормално да регенерира DPF-a ако автомобила се шофира 60/40 градско-извънградско при пробег под 100000км;
- за около 2500км (1700-1800 извънградско) я усещам 2 пъти да регенерира в градски условия, колко пъти е регенириала извън града не мога да кажа, понеже няма никаква индикация;

3. Ако усетим, че автомобила регенерира, кой е най-бързия и сигурен вариант, да приключи процеса?
- знам, че най-лесния вариант е караш магистрално 140 км/ч, но магистрала Тракия ми е на 7-8км, отделно като се кача трябва да карам минимум 30км, което отнема време. Затова я качвам на един междуселски път от порядъка на 10км в едната посока като подържам 110-120км/ч на 6-та предавка и на влизане обратно в града всичко е приключило.

4. Какви повреди би донесло системното прекъсване на регенерацията на DPF?

Нека всеки, който има опит и знание да изкаже мнение по някоя от точкте или пък да се добавят нови... [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

1. При загрял двигател държи обороти. Въртят вентилаторите на мотора и при спрян климатик, даже и като я загасиш, продължават. Отдолу под колата лъха жега. Понамирисва странно.

2. Зависи от конкретния мотор и начина на употреба. За сравнение Евро 5 ми правеше на 300 градско, 600-1000 извънградско. Сега евро 6+ е много по-често 150 градско или 300 извънградско.

3. Каране в обороти, на спорт, пуснат климатик и въобще повечко консуматори. Аз даже я държа на 4та ръчно. 20км е прекалено дълга дистанция, ако колата е наред би трябвало да приключи за 8-10 километра.

4. При нова кола основният негативен ефект е, вкарването на нафта в маслото. То винаги вкарва, но колкото по-често ги прекъсваш, толкова повече вкарва. На по-стари коли негативните ефекти в допълнение са износване и дефектиране на разни компоненти. И не на последно място, повишаване на разхода на гориво.

Тука сме писали много по темата, но като цяло за по-стари коли от твоята.

viewtopic.php?p=340312&hilit=DPF#p340312
Бееееее.....
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

1. Пуска ли допълнителни консуматори като подгрев на огледалата и задният джам? Като изключим перката по огледалата разбирам прави ли регенерация или не - като имам съмнения ги докосвам преди да изключа двигателя.
1а - Вероятно температурата на антифриза трябва да бъде над определена стойност, за да е загрял добре както двигателя, така и филтъра и катализатора.

3. Повече обороти = по-добра регенерация. Поне при Пежо се препоръчва около (да не кажа поне) 3000 оборота, за да се вдигне достатъчно температурата във филтъра. Дори при много задръстен филтър една тангента (20на километра) на 3000 оборота и после положението е окей.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”