Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Вчера си взех абсолютно същата като тази от снимката.
На мен пък много ми хареса, освен това е доста лека.
Още не мога да кажа, че съм я тествал, но надявам се да не е чак толкова хлъзгава.
@gmilev, официална е, да. Ами тази е два пъти по скъпа от гумените неофициални. Нали не значи, че е по хубава ама едва ли е набутвация. 168,30 лв е.
Изображение
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Легенът е велик, но мисля, че е само за стандартен под.
Изображение
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

@chill, виждам , че имаш и мрежичката която разделя багажника към пасажерите. Знаеш ли дали може да се инсталира допълнително или само при конфигурация ?
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

@lanshot, бих казал трудна работа, тъй като липсват дупките в тавана, където се закачат куките на мрежата. Тук има добри снимки.

Тук ги монтира впоследствие дилъра, но се оплаква, че само едните куки са сложили (тези зад задните седалки). ЕТ дали могат да предложат монтажа и колко ще струва са интересни въпроси.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Да кажа и аз за "лехена" - готин е, особено с тая преграда. Даже на моменти ми се иска да си взема и втора. Но е факт, че е пластмасов, а не гумен, както са Rezaw. На старата имах такъв и определено се усеща по-добре. Но тук гредата е големия плюс.

Тия дни ходихме до селото, та още малко да кажа и аз (и да се оплача, разбира се :Р). Дестинацията е около Хисаря и плана беше да минем и в двете посоки по Подбалканския.

Събота, уви, не успяхме да тръгнем навреме, та се наложи да минем по магистралата. Стрикно следвайки предписанията за разработване, стигнахме с 7.4л/100км разход. Карането беше на "ластици" - 90-140-90-140. Драго ми стана по едно време, защото видях в далечината едно Порше (911 тип). Погледам след малко - няма го. После пак се появи, после пак го нямаше. Като ме настигна, се оказа, че е прясно-прясно - и той разработваше и караше на "ластици".

На връщане в Неделя вече се напнахме да минем през Подбалкансия. В съзнателния си живот не съм карал по него. Направо съм изумен от този път. След като се качих на Карловско Шосе, до София, не заобикалих нито една дупка, не скочих и нито в една. Толкова приятен път за толкова дълго време скоро не съм виждал. Да не говорим, че пътувах 15 минути повече (според Google Maps), но си спестих часове нерви, които щях да образувам докато се кача на магистралата, после по нея и след това на влизане в София. През светлата част беше и адски красиво.

Карам само на Normal в момента.

Двигател - като човек, който не е карал толкова мощна кола, за мен си остава черешката. Не знам как са 190кс варианта или пък 200кс дизел, но това върви много. Пак да кажа - не виждам за какво би ми било някога да превишавам 3000 оборота. Освен за някое изпреварване, което е по-комплексно. При магистрално каране, за да надвиша 3000 оборота, трябва да карам с над 160км/ч. Набира се предостатъчно. Да не говорим, че на няколко пъти се хванах, как при леко натискане при 90км/ч, колата започва да ускорява плавно, без да се усети изобщо. Ако не е километража или промяната на движението спрямо другите, едва ли би го разбрал човек. Като цяло, не я разбирам тая кола как се движи - толкова е бегрижно. Направи 1200км тотал, 1800 to go.

Обща возия - като цяло, взех да се отпускам и да си карам и е голям кеф. Определено вози по-приятно от Insignia-a. По-меко, по-безшумно (сравнено със старата, пак), с по-малко усилия от моя страна. Предполагам, че като почна да карам с Travel Assist, ще е още по-добре. Имаше един боклук на пътя по едно време, който рязко заобиколих - като по релси, почти не се разбра, че съм кривнал рязко.

Матричните фарове - за около стотина километра най-накрая покарах. На 98% съм много доволен от тях :) Определено, за мен, в по-острите завои си личи, че не завиват фаровете. Помага малко side assist-a, но е някак със закъснение - т.е. започвам да завивам и тогава се включват. Докато завиващите някак вече светеха. Но през другото време е песен - светят много равномерно, широко, пък като няма коли - правят ден. 2 пъти ги хванах в прегрешение - едият път беше мой пробле, карах много близко до предната кола, която пък беше джип. Съответно камерата не засече колата отсреща, та ми присветна. В последствие спазвах повече дистанция и нямаше проблем. А другото беше един, дето вместо габарити, беше сложил чаени свещи - съответно колата се чудеше да го реже или и не. Наложи се да ги спра, докато го изпреваря. Както сме говорили - тия коли са правени за държави, дето правилата се спазват :)
Другото е свързано с ъгловото осветление, дето говорихме по-рано. Забелязах, че при някои случаи, светва много хубаво точно долу, до колата. Вероятно това са фаровете за мъгла. Но не можах да разбре на какъв принцип се пали. Като спра на междублоково кръстовище, с или без мигач, като навия, светва side light, която не осветява точно до/пред колата. После като правих маневра пред гаража, светна и corner-a, който освети точно тая част (даже виждам светлината под страничното огледало, толкова близо свети). Ама не разбрах на каква логикаа работи. Ще трябва да го ръчкам.

Намерих и едно дразнещо нещо на Старт/Стоп. Като спра на място и искам да изляза да сваля нещо от магажника. Спирам, СС гаси двигателя, минавам на P и излизам. Това, явно колата го третира като спиране и иска после от мен да натисна бутона за палене. Много е дразнещо ...

А, и тъпотията с безжичното зареждане. Така са го направили, че и с кабела в отделението не може човек да си зареди телефона, защото като го сложиш в нишата, пак се включва безжичното и прегрява. Как е минало това QA, не знам.

П.П. - Извинявам се за правопис, "й" и членове. Много ми е трудно да си провярвам текста сам.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
sh0g0_

Шкода Новак

Гараж: Superb III Estate L&K 2.0TDI

Мнение от sh0g0_ »

Tuscany написа: 25.03.2024, 07:48:14 Намерих и едно дразнещо нещо на Старт/Стоп. Като спра на място и искам да изляза да сваля нещо от магажника. Спирам, СС гаси двигателя, минавам на P и излизам. Това, явно колата го третира като спиране и иска после от мен да натисна бутона за палене. Много е дразнещо ...

Това е глупавичко да, аз спирам Старт/Стоп системата и не го прави.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

sh0g0_ написа: 25.03.2024, 09:08:28 Непрочетено мнение от sh0g0_ » 25.03.2024, 09:08:28

Tuscany написа: ↑25.03.2024, 07:48:14
Намерих и едно дразнещо нещо на Старт/Стоп. Като спра на място и искам да изляза да сваля нещо от магажника. Спирам, СС гаси двигателя, минавам на P и излизам. Това, явно колата го третира като спиране и иска после от мен да натисна бутона за палене. Много е дразнещо ...

Това е глупавичко да, аз спирам Старт/Стоп системата и не го прави.
Това всичко е със цел безопасност, вие все пак отваряте вратата и напускате автомобила. Ако изключите старт/стопа при отваряне започва да пиши и ви кара да изключите двигателя.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Tuscany написа: 25.03.2024, 07:48:14 Двигател - като човек, който не е карал толкова мощна кола, за мен си остава черешката. Не знам как са 190кс варианта или пък 200кс дизел, но това върви много. Пак да кажа - не виждам за какво би ми било някога да превишавам 3000 оборота. Освен за някое изпреварване, което е по-комплексно. При магистрално каране, за да надвиша 3000 оборота, трябва да карам с над 160км/ч.
Със 190 бензин е абсолютно същото. При нормално каране при изреждане на предавки трудно минавам 2500 оборота. При изпреварване с повече газ стига до към 3500-4000 оборота.
На магистрала 2000 оборота - 120км/ч
3000 оборота - 180км/ч.
Аз за близо 3000км. вече само 3-4 пъти съм я натискал до край на магистралата само за да видя колко и как върви. В ежедневието рядко се случва да мина 2500 оборота.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Tuscany написа: 25.03.2024, 07:48:14 Другото е свързано с ъгловото осветление, дето говорихме по-рано. Забелязах, че при някои случаи, светва много хубаво точно долу, до колата. Вероятно това са фаровете за мъгла. Но не можах да разбре на какъв принцип се пали. Като спра на междублоково кръстовище, с или без мигач, като навия, светва side light, която не осветява точно до/пред колата. После като правих маневра пред гаража, светна и corner-a, който освети точно тая част (даже виждам светлината под страничното огледало, толкова близо свети). Ама не разбрах на каква логикаа работи. Ще трябва да го ръчкам.
Халогените изпълняващи корнер функцията светят до определена скорост ако не се лъжа 40км/час. Като когато си в града при подаване на мигач светват веднага, когато си без мигач трябва да се навие волана до определена позиция за да светнат. На задна винаги вкючва и двата халогена.
Аватар
sh0g0_

Шкода Новак

Мнение от sh0g0_ »

Архимандрит Дионисий написа: 25.03.2024, 09:28:09 Това всичко е със цел безопасност, вие все пак отваряте вратата и напускате автомобила. Ако изключите старт/стопа при отваряне започва да пиши и ви кара да изключите двигателя.
Така е спор няма, но когато искам да сваля детето и с майка му да се приберат, а аз да отида да паркирам колата в гаража може и да поработи двигателя докато не съм в колата. Или докато сляза да си метна якето в багажника, че ми е станало горещо вече :)
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

sh0g0_ написа: 25.03.2024, 09:44:11 Така е спор няма, но когато искам да сваля детето и с майка му да се приберат, а аз да отида да паркирам колата в гаража може и да поработи двигателя докато не съм в колата. Или докато сляза да си метна якето в багажника, че ми е станало горещо вече
Може ама е вредно за екологията. И чак пък такъв голям проблем после да се натисне едно копче.
Аватар
sh0g0_

Шкода Новак

Мнение от sh0g0_ »

Архимандрит Дионисий написа: 25.03.2024, 10:03:15 Може ама е вредно за екологията. И чак пък такъв голям проблем после да се натисне едно копче.
Проблем със сигурност не е. Леко дразни, когато искаш да се качиш и да тръгнеш веднага, а не да я палиш отново.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

sh0g0_ написа: 25.03.2024, 10:19:46 Леко дразни, когато искаш да се качиш и да тръгнеш веднага, а не да я палиш отново.
Чак толкова, все едно ще я палиш с манивела. Тя докато натиснеш копчети и е запалила. То сега се чудя що и лоста мърдаш то и там време минава. Аз явно съм над нещата и тези неща ама изобщо не ме дразнят, та аз дори неим обръщам внимание.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Tuscany написа: 25.03.2024, 07:48:14 Пак да кажа - не виждам за какво би ми било някога да превишавам 3000 оборота.
Аз това много пъти съм го коментирал и винаги стават спорове ;)
Моето наблюдение е абсолютно същото със 190 к.с. И аз както @Архимандрит Дионисий, в ежедневието даже не стигам 3к, дори да настъпя малко повече. Колата си върви много прилично, дори съм доста изненадан и аз. В смисъл до 3к поне върви доста повече, отколкото очаквах. До край още не съм я пълнил.
Що се отнася до 280 и 190 к.с, въобще не съм се интересувал по темата ама бих предположил, че до 3к вървят еднакво. Може и да греша. Просто бих заложил, че по-големият мотор е с по-голямо турбо, което се усеща във високите.
@Tuscany, пробвал ли си да използваш спортната тема на дигаталното табло където виждаш конските сили. Интересно ми е при това настъпване до 3к какви коне ползваш. Защото на моята още не съм виждал да ползва и 150 дори.
Но като цяло от динамиката съм много доволен. Не очаквах така с лекота да дърпа в ниските, особено за бензин.
Иначе и ясно се усеща кога зацепва турбото. Може тотално да греша, защото не съм се заглеждал точно в цифрите, ама към 1.7-1.8к оборота, изведнъж поема по-силно без да променям натиска на педала.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Auto Stop-а има една основна функция - да бъде спрян с влизането в автомобила
Stoyanov написа: 25.03.2024, 10:24:16 че до 3к вървят еднакво.
Не се самонавивайте, като ги настъпиш от място - нямат нищо общо ;)
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”