Предварително ревю на Skoda Superb IV

Всичко свързано с модела Супърб, произведен след 2024г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Заключено
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

oggie написа: 20.03.2024, 03:08:46 Тия 150 кончета не са ли твърде малко за тая кола? Че и само с DSG то ще труп с пътници и багаж.
Бях с Пассат Б8 комби 150 коня (DSG) и не ми идваха малко. Не знам как ще е на Б9/Супърб. Виждам, че има промяна в теглото на Б9ката/Супърб, но скоро ще тествам новата Б9ка Пассат и ще споделя мнения.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Давам съвсем пресен пример с моята Окравия 150 коня, ръчна трансмисия. Возя двама приятели, прибираме се от мидената ферма Дълбока. Там има един малко по-предизвикателен баир с лоша настилка, наложи се да спра на изкачването заради неадекватен шофьор, който се спускаше отгоре. Колата доста се измъчи с потеглянето. Ако имаше и трети пътник надали щеше да отлепи нагоре. Вярно, че и тримата не сме дребосъци до колата се измъчи до краен предел а имаше още една празна седалка и празен багажник. Просто това и беше лимита ако имаше и трети пътник най-вероятно щеше да се наложи да слезе.
Последно промяна от oggie на 20.03.2024, 12:50:47, променено общо 1 път.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

ostavime написа: 20.03.2024, 11:43:06 Хехе, е какво, да не би да не е така? Да се самоубеждаваш, че като си взел стария модел на даден автомобил, едва ли не си спечелил. Това го казваш, просто за да се чувстваш вътрешно спокоен, че уж си направил сделката на живота си. Новото си е ново и винаги ще те е яд, че си се поскъпил за някой лев допълнително.
Това хем звучи до някъде правилно написано, хем е тотално сбъркано или по скоро преувеличено.
Би важало ако да речем сегашния топ модел примерно ти струва 90к лв, а новият ще е 100к лв. Тогава коментарът ти би имал повече смисъл. Не взимаш предвид обаче така наречената от тях отстъпка "бонус ДДС". Тогава вече разликата става значително по-голяма.
Ще ти дам конкретни цифри от моята конфигурация:
Накрая колата беше 73к лв. Без отстъпката е 87.7к лв. Сходно оборудван нов модел ще е поне 92к Хил, може и повече. Та тия поне 20к лв отгоре дали са "някой лев допълнително"?
На мен също дизайна на Супърба ми не ми е най-любимия, дори Октавия 4 ми харесва много повече, но спрямо нуждите ми съм си направил сметка, че това ми е най-добрия вариант.
Аз със сигурност не бих дал 1/3 повече пари само защото ще изглежда по-добре. За мен е много по-важно колата да е нова, надеждна. Разликите са само дизайна, предимно интериора.
И пак ми се струва доста тъпо изказване.
Преди да направя моя избор бях готов да дам доста повече пари за кола. Обаче като се замислиш, това е просто една ламарина и някакви такива разлики от 20-30к в тоя ценови клас не ти носят много. Да, може да е по-хубаво, но 1/3 отгоре? За мен специално супърб-а е the sweet spot.
Изображение
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

oggie написа: 20.03.2024, 12:49:33 Давам съвсем пресен пример с моята Окравия 150 коня, ръчна трансмисия. Возя двама приятели, прибираме се от мидената ферма Дълбока. Там има един малко по-предизвикателен баир с лоша настилка, наложи се да спра на изкачването заради неадекватен шофьор, който се спускаше отгоре. Колата доста се измъчи с потеглянето. Ако имаше и трети пътник надали щеше да отлепи нагоре. Вярно, че и тримата не сме дребосъци до колата се измъчи до краен предел а имаше още една празна седалка и празен багажник. Просто това и беше лимита ако имаше и трети пътник най-вероятно щеше да се наложи да слезе.
Само да уточня: аз пиша за 150 коня дизел. С Пассата съм нямал никакви проблеми: багажник догоре пълен с багажна кутия + 3ма възрастни.
Послепис: Каравана 1тон с 3ма възрастни - пак без проблеми.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

lys написа: 20.03.2024, 12:24:44 За мене автомобилът е инструмент за вършене на работа.
Чисто любипитство, каква работа вършиш със супърба?
Аватар
ostavime

Škoda Фен

Гараж: Deville

Мнение от ostavime »

@lys, , няма защо, пак заповядай.

@Stoyanov, нали това казвам в първия пост, който може би не си прочел. Всичко опира до пари. Ако имаш парите, дали няма да си вземеш новата. Според мен 100% и дори няма да се замислиш. А тук, се опитавате на дълго и на широко да убедуте, как едва ли не старата е по-добра от нова, но не за друго, а защото е с 15К по-евтина. Това, както вече споменах, е за свое успокоение, че сделката е много добра. Може би наистина сделката е добра, но... на дали на някой старият модел му харесва повече от новия. :)
И на него след време и то съвсем скоро ще почнат промоции, намаления и т.н.

Без абсолютно никакви лоши чувства съм към избора на всеки. Аз съм правил само 1-2 тесдрайв на Сюпърб, който беше дизел и не ми хареса. За това и не го взех, а си взех Мазда, въпреки че и тя си има минусите, които не са никак малко.

Аз сега чакам новия Кодияк, пък да видим. На мен лично много ми харесва и може и се замислям сериозно, защото Мазда СХ-60 няма чист бензин, а само плъг-ин хибрид, което за мен не е ОК. Иначе гледам и стария. Много е остарял вътре, ама много!

П.С. Очаквах по-голяма активност с минусите. хихихи
shpeki написа: 20.03.2024, 13:19:54
lys написа: 20.03.2024, 12:24:44 За мене автомобилът е инструмент за вършене на работа.
Чисто любипитство, каква работа вършиш със супърба?
Да си кара децата на училище и да ходи два пъти в годината на почивка, като 99% от нас. Да не мислиш, че кара торби с цимент или арматура за обекта? :)
rtenchev

Шкода Новак

Гараж: Kamiq Monte Carlo 110hp,
Superb Combi L&K 280hp

Мнение от rtenchev »

ostavime написа: 20.03.2024, 13:23:15 П.С. Очаквах по-голяма активност с минусите. хихихи
Абе кви минуси това е абсолютната истина.
Другото всичкото е тра-ла-ла.
Иначе да спомена само, че и аз съм от тея с поръчаните промоционални стари Супърби, но не защото са по-хубави от предстоящия нов ... [smilie=sarcastic.gif]
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

@ostavime,
Може ли да цитираш кой твърди, че старият модел е по-добър от новия? Чета и всеки обяснява, че разликата в парите са наклонили везните. При еднаква или близка цена не съм видял някой да твърди, че пак би купил старото.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Всичко е турбо относително ...

Аз ако имах 120к, вероятно нямаше да чакам новия Superb, а щях да взема Passat. И така - всеки лев нагоре променя уравнението.

Единствената що-годе логична причина човек съзнателно да избере старото е това, че производствения процес е оптимизиран, грешките са изчистени - каза се вече. До момента съм карал 2 нови коли, които са купувани по сходни схеми - с най-големи намаления в края на жизнения цикъл на модела. Чукам на дърво и новата да е така - никакви проблеми, карам и обслужвам.

Ето 4 параметра, по които старата е по-добра, ей така, за спорта:
1. Дигиталния кокпит е направен както трябва. Не сдъвкан и изплют, като на новата.
2. Подлакътника не се вдига
3. Няма (все още) повече от 265кс.
4. Волана, освен матовата емблема, си е същия.

На мен, най-много ще ми липсва от новата DCC+ и подпората за коленете. Дори дисплея, бидейки 13 инча, няма да ми липсва. Искам 15 :D
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

oggie написа: 20.03.2024, 12:49:33 Давам съвсем пресен пример с моята Окравия 150 коня, ръчна трансмисия. Возя двама приятели, прибираме се от мидената ферма Дълбока. Там има един малко по-предизвикателен баир с лоша настилка, наложи се да спра на изкачването заради неадекватен шофьор, който се спускаше отгоре. Колата доста се измъчи с потеглянето. Ако имаше и трети пътник надали щеше да отлепи нагоре. Вярно, че и тримата не сме дребосъци до колата се измъчи до краен предел а имаше още една празна седалка и празен багажник. Просто това и беше лимита ако имаше и трети пътник най-вероятно щеше да се наложи да слезе.
Слизате и бутате. Развалиха ги тези коли. [smilie=sarcastic.gif] Едно време тати с Москвича с 50те коня навсякъде минаваше и никъде не запираше да ни кара да бутаме.... [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

ostavime написа: 20.03.2024, 13:23:15 Ако имаш парите, дали няма да си вземеш новата. Според мен 100% и дори няма да се замислиш. А тук, се опитавате на дълго и на широко да убедуте, как едва ли не старата е по-добра от нова, но не за друго, а защото е с 15К по-евтина. Това, както вече споменах, е за свое успокоение, че сделката е много добра. Може би наистина сделката е добра, но... на дали на някой старият модел му харесва повече от новия.
На мен старият си ми харесва много повече от новия.Има индивидуалност.Този сега ще го бъркаме с Пасат.Вътре с тези еко облицовки и таблета в таблото-отврат!Скопен двигател от 280 на 265коня.Задницата е ужасна.Къде е на стария с двата ауспуха и четири тръби с клапи.Мерси!
Аз с Шкода бях до тук.Колкото изкара една от двете и приключвам.Съсипаха хубавата марка.
ostavime написа: 20.03.2024, 13:23:15 Очаквах по-голяма активност с минусите. хихихи
Земи един! [smilie=pardon.gif]
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

shpeki написа: 20.03.2024, 13:19:54 Чисто любипитство, каква работа вършиш със супърба?
Питай колегата @ostavime, той е по-наясно какво искам и какво ще правя по-добре от самия мене. Че, даже е отговорил за какво ще ползвам колата. Прочети по-горе. [smilie=sarcastic.gif]
Единствената константа в живота е промяната.
Аватар
Shake

Шкода Новак

Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.

Мнение от Shake »

Цената винаги е фактор. Няма такова нещо като "ако имаше парите", защото ако наистина ги имах щеше да е Ламбо или Кюнингсег. Ако имах 120к подготвени за кола, щях да търся възможно най-добрия баланс двигател, удобства, време за производство, общи мнения, поддръжка и тн. и нямаше да е новия Супърб.

Като за октомври 2023, ако някой ми каже нова кола, която струва 70к лева и е поне 190 коня бензин, има екстрите на L&K и малко повече, за поръчкова отнема 2.5 месеца от завод до София и изглежда поне толкова добре колкото "стария" Супърб 3, да ми пише да разгледам. Ще ми е интересно.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

ostavime написа: 20.03.2024, 13:23:15 @Stoyanov, нали това казвам в първия пост, който може би не си прочел. Всичко опира до пари. Ако имаш парите, дали няма да си вземеш новата. Според мен 100% и дори няма да се замислиш. А тук, се опитавате на дълго и на широко да убедуте, как едва ли не старата е по-добра от нова, но не за друго, а защото е с 15К по-евтина.
Не знам защо пак си мислиш, че всеки разсъждава като теб. "Ако имаш парите, дали няма да си вземеш новата." - ами да, доста хора точно няма да го направят дори да имат парите. И аз мога да си позволя новата, или иначе казано "имам ги парите". Но не искам да давам 1/3 отгоре без да получавам особено повече, както споменах. Това важи за много по евтини неща, какво остава за толкова скъпа покупка като кола. Все едно и като пускат намаление примерно 30% на някои от популярните марки дрехи / обувки и прочие, защото излиза нов модел, да кажеш, че не можеш да си позволиш новия, затова взимаш стария и се самозалъгваш, че си набарал оферта.
Човек си прави сметката цена-качество или какво плащаш и какво получаваш за него. Ако имаш пари, няма да караш ни шкода ни мазда и няма да се чудиш стария или новия модел да вземеш. Имам познати с по-големи възможности от мен, които карат по обикновена кола от моята. Тука вече не знам какво ще кажеш по въпроса.
Изображение
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Ако се замислиш тия 20 000лв разлика обърната в гориво буквално покриват целия живот на колата до изтичане на гаранционния пробег.
Заключено

Обратно към “Superb IV”