Проблем при аварийно спиране при паркиране

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
skodakodiaq1_5+

Шкода Новак

Мнение от skodakodiaq1_5+ »

n_ivanov написа: 11.03.2024, 18:08:11 @lys, нямам много опит с подземните паркоместа, но ако паркираш с много ниска скорост (1-2-3 км/ч) асистентите няма да се включат, това е от моя опит и ще дам пример с няколко ситуации (кога се е включила автоматичната спирачка и кога не):
  • Веднъж паркирах на едно малко тегаво паркомясто пред блока (има метални стълби/рампа точно на самият бордюр), хем си знам че не трябва да давам много назад, понеже няма как да опра гумите на бордюра, понеже ще закача стълбите, аз исках да съм максимално прибран до самата рампа, за да може отпред да не ме забърше друга кола при маневра. Та давам си аз назад, гледам камерата, датчиците свирят та не се траят, но се движа едвам едвам и хоп целунах стълбите, за мое щастие съвсем леко и без поражения по бронята и боята, но автоматичното спиране НЕ се активира.
  • Преди седмица на паркинга на един магазин, излизайки от паркомястото на заден ход, отново съвсем бавно, се появи един доста засилен дядо. В този случай, дори не разбрах какво става, колата сама закова на място и на таблото се появи индикацията за автоматичното спиране. Дядото просто си ме заобиколи.
Последните два примера са за едно и също място, но в едната ситуация, колата спря, при другата не. Започвам с автоматичното спиране:
  • Паркомястото е за успоредно паркиране до ограда на къща. Понеже мястото е доста тясно, а колата е широка, спирам максимално близо до оградата, първият път когата паркирах бях малко по-засилен (5-6 км/ч) и страничните датчици на колата засякоха оградата и колата отново закова на място.
  • Идентично като предната ситуация, с разликата че се движех много по-бавно (1-2 км/ч, колата едвам се мърдаше), следях всичко на камерата и огледалата и успях да паркирам колата на 2-3 сантиметра от оградата. Системата за близост вътре свиреше, но колата НЕ спря автоматично, разбира се аз не съм докосвал стената, просто паркирах на минимално отстояние.
Та това е моя опит до момента със системата за автоматично спиране, тестове с кашон не съм правил, но ако ми остане свободно време някой ден, ще тествам.
Колега, при мен след обновяването работи, като при теб. Задоволяваме се с това, което имаме засега и толкова. И да, скоростта има значение явно. Разчитаме повече на себе си, а ако системите помогнат в дадена ситуация, ще е бонус. До тези изводи стигнах след много опити и вайкане.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Не очаквайте поне при нас с kodiaq скоро (изобщо) да бъде оправено, получих вътрешна информация от доста високо ниво, че просто модулът, който се грижи за тази система "толкова си може" и никакви ъпдейти в скоро време няма да му решат пролема. Както каза колегата над мен - задкормилното устройство е важно. Интересно ми беше на мен и съм правил тестове, защото просто я има системата и е рекламирана, като успешна, което явно не е точно така.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Баси...
Системата работи добре. После се случва ъпдейт и се прецакват нещата. Колегата казва:
rts написа: 13.03.2024, 09:40:33 получих вътрешна информация от доста високо ниво, че просто модулът, който се грижи за тази система "толкова си може" и никакви ъпдейти в скоро време няма да му решат пролема
Е, как е работил преди това...ако "толкова си може"?
Аз не схващам логиката... Тъпо е! Дадени са пари за "екстра", която обаче не работи коректно. Не е ОК.
Но и друго не схващам. Колите имат и датчици и камери! Демек, и се чува и се вижда при паркиране/маневриране. Не е да паркирате прицеп "на сляпо" в тъмен гараж. Толкова пък да не можете, че да се осланяте на системата за аварийно спиране...
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Че кой говори за осланяне на система? Обаче ти никога ли не грешиш? Някой не може да се разсее ли? Няколко човека казаха, че са избегнали удар благодарение на системата. Защо още една система да не следи за грешка, което НЕ изключва твоята роля?
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

С риск да прозвучи странно - всъщност, никога не съм грешал при маневри и паркиране. Ако под грешка се има предвид да ударя стена, ограничител, пешеходец... Предишните ми МПС-та нямаха парктроник и камери и винаги съм бил концентриран максимално . 1 път подпрях едно колче (с настоящата кола) и то точно, защото си викам - нали имам мрънкалник... Винаги си гледам в огледалата при маневри много внимателно. Камерата и парктроника ги ползвам за информация само наздраве
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Това е супер, но хората са различни. Някои допускат грешки, други като теб - не.
bozhkov

Шкода Новак

Мнение от bozhkov »

zloQQ написа: 13.03.2024, 16:08:36 С риск да прозвучи странно - всъщност, никога не съм грешал при маневри и паркиране.
Колега, това с "никога" не трябвале да го казваш/пишеш... Дано системите да те опазят...
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

bozhkov написа: 14.03.2024, 23:21:29 Колега, това с "никога" не трябвале да го казваш/пишеш... Дано системите да те опазят...
Защо да не го пиша/казвам? Да не призова злите сили? Какво има да ме пазят системите? Аз не разчитам на нито една при маневриране. Ползвам ги информативно, най-вече, ако трябва да се навирам някъде с по 10 сантиметра отпред/отзад. Като се кача да карам, просто не блея [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

От една страна е добре да ги има но от друга изкривяват шофьорските навици. Най-оптималният вариант е да ги имаш но изобщо да не разчиташ на тях. Рано или късно някой невидим теглич ще ти напомни, че можеш да си заплес за известно време но не и през цялото време.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Преди Супер Бъ дори не бях имал кола с елементарен парктроник, но и на 20-годишната ми баничарка има голямо подобрение с китайска навигация 10” и камера.
Изображение
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Мнение от nitro »

zloQQ написа: 15.03.2024, 00:09:50 Като се кача да карам, просто не блея
Ти може, но не всички са така!
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

nitro написа: 15.03.2024, 07:28:19 Ти може, но не всички са така!
Явно. Просто се учудвам, защото това е елементарна маневра... [smilie=pardon.gif]
oggie написа: 15.03.2024, 02:02:55 Най-оптималният вариант е да ги имаш но изобщо да не разчиташ на тях
+1
bozhkov

Шкода Новак

Мнение от bozhkov »

zloQQ написа: 15.03.2024, 00:09:50
bozhkov написа: 14.03.2024, 23:21:29 Колега, това с "никога" не трябвале да го казваш/пишеш... Дано системите да те опазят...
Защо да не го пиша/казвам? Да не призова злите сили? Какво има да ме пазят системите? Аз не разчитам на нито една при маневриране. Ползвам ги информативно, най-вече, ако трябва да се навирам някъде с по 10 сантиметра отпред/отзад. Като се кача да карам, просто не блея [smilie=sarcastic.gif]
Не са зли сили, а свръх самочувствие, повярва ли си много човек, че да каже "никога" и след това става лошото.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

bozhkov написа: 16.03.2024, 21:33:12 Не са зли сили, а свръх самочувствие, повярва ли си много човек, че да каже "никога" и след това става лошото.
Не знам, каква е връзката със свръх самочувствие. Констатирах нещо, което е в минало време. Ако кажа друго - ще е невярно. Утре мога да се пребия в уличен стълб или да вляза в някоя витрина с колата разбира се. Никой не е застрахован от грешки. Но си прав, че си вярвам...и то - много наздраве
skodakodiaq1_5+

Шкода Новак

Мнение от skodakodiaq1_5+ »

Здравейте пак. Основния проблем е, че е рекламирана система. Ние сме платили с автомобила за нея - факт. Накрая не работи. Е, много ме дразни. Не е честно.
Ще напомня, че системата работеше безупречно - преди ъпгрейда им на място в ЕТ, но имаше минус, че "пиукаше" на всички, преминаващи в близост обекти, докато чакаш в задръстване и минават до теб. Другото е, че те сами и ъпгрейднаха системата без оплакване от мен за пиукането. Демек - самосиндикално решение от тяхна страна.

Не става дума дори и за шофьорски умения, защото тази система не е "животоспасяваща". Скоростта е смешна. Говорим само за това дали трябва да работи нещо, което сме платили и ни е рекламирано или не трябва. Чувствам се излъган. Надявам се, че останалите асистентите работят по-добре, особено тези за по-голяма скорост- там е страшно.

Съвет от мен - не давайте да ви правят ъпгрейд, ако системата ви работи.

А за тези, които не могат да карат, не ги мисля, защото дори и да се опрат в нещо, каското им го оправя - факт. Няма драма. :)

Аз лично за себе си съм приел нещата такива, каквито са и вече не се ядосвам, но поне споделих с доста от вас. А и още не са ми се обадили от ЕТ, а бяха обещали ;) Благодаря на всички колеги за опитите и желанието за помощ.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”