Проблем при аварийно спиране при паркиране
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
silent
Бе не разчитайте прекалено много на тая система. Моята спира на клонки ма днес не видя един теглич. Добър урок за мен.
.
.
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Честно казано от всички електроники по тая кола разчитам на камерата за заден ход и hill hold-a. Всичко друго е бонус. Manoevre braking-a не знам кога и как решава да работи, за мен е нещо ново, затова се учудих като натепа спирачките. Други пъти съм се приближавал много повече до обекти без да реагира.
- FaKeR
Днес, за ралзика от предният път, когато ми се активира автоматичната спирачка при маневриране, успях да видя кога точно колата реши да спре.
Закова спирачките точно на първата червена линия от линиите, които са видими при маневриране на заден ход с камера. Това отговаря на 40 сантиметра и поведението е точно както е описано в ръководството. Жена ми така ме погледна, сякаш изтървах коня в реката.
Хубаво е човек да знае, че още един чифт виртуални очи "гледат" какво прави шофьора. Отделно имам чувството, че асистента следи скоростта на колата и по това решава дали и кога да се активира.
Закова спирачките точно на първата червена линия от линиите, които са видими при маневриране на заден ход с камера. Това отговаря на 40 сантиметра и поведението е точно както е описано в ръководството. Жена ми така ме погледна, сякаш изтървах коня в реката.
Хубаво е човек да знае, че още един чифт виртуални очи "гледат" какво прави шофьора. Отделно имам чувството, че асистента следи скоростта на колата и по това решава дали и кога да се активира.
-
GOMOR
- Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6
И аз да споделя малко опит с кашон. Кашонът е от конвектор и с височина около 40-50 см. и дължина около 80 см. При поставяне на основата на кашона и при височина 40-50см. спирачките не се задействат. Ако го оставя настрани и височината е 80 см., спирачките се задействат, но зависи с каква скорост приближавам, ако скоростта е прекалено ниска - 1-2км/ч, си го мачка без да спира. Впечатлението ми е, че системата не действа особено адекватно. Дано с някое обновяване го оправят. Между другото включих си корекция на скоростта на АСС като следи знаците ..... голяма боза е тва .... вижда някой идиотски знак, който никой не знае що е там, с ограничение 30 и ти набива спирачки. Наближавам завой, решава че трябва да намали до 25км/ч и набива пак спирачки.... помагайте как да го изключа тва и да оставя само разпознаване на знаци, без корекция на скоростта.... изчетох книжката, но нищо не намерих ![search [smilie=search.gif]](./images/smilies/search.gif)
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
Използвам снимки на колегата @storm1st, - има на английски и български, махаш отметката и това е- намира се в асистенти на медията - ACC:

-
storm1st
- Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA
А горната отметка на "Road layout preview" /"Предварително показване на трасе" е за онази дивотия за завоите и там кръгови и т н т където съветва за скорост и намалява .
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Не се осланям прекалено на технологиите, но в четвъртък при заден ход засече пешеходец, слизащ от тротоара и заби спирачка. Отделно ме известява доста отрано при маневра назад от кръстопът за преминаващ автомобил.FaKeR написа: 11.03.2024, 08:51:05 Хубаво е човек да знае, че още един чифт виртуални очи "гледат" какво прави шофьора.

- FaKeR
Това с известяването отрано вероятно е заради допълнителни датчици, които имаш (при мен са по 4 на броня). Аз използвам камерата за тази цел и върши добра работа.
-
GOMOR
- Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6
rts написа: 11.03.2024, 12:28:40 Използвам снимки на колегата @storm1st, - има на английски и български, махаш отметката и това е- намира се в асистенти на медията - ACC:
БЛАГОДАРЯ!
-
GOMOR
БЛАГОДАРЯ!storm1st написа: 11.03.2024, 13:11:31 А горната отметка на "Road layout preview" /"Предварително показване на трасе" е за онази дивотия за завоите и там кръгови и т н т където съветва за скорост и намалява .
-
storm1st
FaKeR, две различни системи са. Едната си е с датчиците за паркирането а другата, която е по интересната- мисля , че я водят Rear Traffic Alert . Тя ползва радарите на сайд асиста и следи зад колата за преминаващи обекти . Много полезно при излизане на заден ход както написа колегата . 20 м или повече хваща настрани .
Старичко е видеото . Сега може би е подобрена още системата .
Старичко е видеото . Сега може би е подобрена още системата .
- lys
- Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24
Добре де, чета аз за тези аварийни спирачки при паркиране и не разбрах - могат ли да се изключват за постоянно без да се "ресетват" автоматично? Може ли човек, да им свикне кога се активират и кога не? Чета какво пишете и ми се струва, че няма някакво точно определено правило, кога работят и кога не. Въпросът ми е за С3. Подземното ми паркомясто е толкова обрано, че с този параход ще трябва да правя доста маневри и ще трябва да прибирам муцуната или задницата на един 10см. от стената за да се побира и да не пречи на никого. В такива ситуации как се справя човек с тази "асистенция"?
Единствената константа в живота е промяната.
-
storm1st
Цъка се на малките иконки отстрани и изключва и звук и спирането :

Като са оранжеви спират системите за които са . Нито пищи , нито спира автоматично

Като са оранжеви спират системите за които са . Нито пищи , нито спира автоматично
Последно промяна от storm1st на 11.03.2024, 18:09:26, променено общо 1 път.
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
@lys, нямам много опит с подземните паркоместа, но ако паркираш с много ниска скорост (1-2-3 км/ч) асистентите няма да се включат, това е от моя опит и ще дам пример с няколко ситуации (кога се е включила автоматичната спирачка и кога не):
- Веднъж паркирах на едно малко тегаво паркомясто пред блока (има метални стълби/рампа точно на самият бордюр), хем си знам че не трябва да давам много назад, понеже няма как да опра гумите на бордюра, понеже ще закача стълбите, аз исках да съм максимално прибран до самата рампа, за да може отпред да не ме забърше друга кола при маневра. Та давам си аз назад, гледам камерата, датчиците свирят та не се траят, но се движа едвам едвам и хоп целунах стълбите, за мое щастие съвсем леко и без поражения по бронята и боята, но автоматичното спиране НЕ се активира.
- Преди седмица на паркинга на един магазин, излизайки от паркомястото на заден ход, отново съвсем бавно, се появи един доста засилен дядо. В този случай, дори не разбрах какво става, колата сама закова на място и на таблото се появи индикацията за автоматичното спиране. Дядото просто си ме заобиколи.
- Паркомястото е за успоредно паркиране до ограда на къща. Понеже мястото е доста тясно, а колата е широка, спирам максимално близо до оградата, първият път когата паркирах бях малко по-засилен (5-6 км/ч) и страничните датчици на колата засякоха оградата и колата отново закова на място.
- Идентично като предната ситуация, с разликата че се движех много по-бавно (1-2 км/ч, колата едвам се мърдаше), следях всичко на камерата и огледалата и успях да паркирам колата на 2-3 сантиметра от оградата. Системата за близост вътре свиреше, но колата НЕ спря автоматично, разбира се аз не съм докосвал стената, просто паркирах на минимално отстояние.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Хора много се филмирате
Аз паркирам всеки ден в гаража на 1 пръст разстояние отпред и никога не ми е набила спирачка. Просто последните сантиметри по лекичко, както се паркира без системи. Никога нищо друго не натискам или спирам с изключение на ауто холда, че с него такива близки спирания може да приключат с дръън ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)