Имате ли проблеми с Октавия 4 ?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Манев, Е колегата има проблем, който обсъждаме. Или според теб източването на литър "масло" на 8000км е нещо нормално и не трябва да им се бъркаме?
Бееееее.....
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Сигурен съм, че далеч не са всички. Повечето са мърлячи. Ние все пак сме във форум и сме малко или много ентусиасти.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
И като такива сме по - скоро вредни за концерна. Поне в конректният случай.
Бееееее.....
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
На колегата проблема няма общо с честите градски регенерации. Както каза кара предимно извънградско.Цецо75 написа: 07.03.2024, 10:26:39 Или според теб източването на литър "масло" на 8000км е нещо нормално и не трябва да им се бъркаме?
Обаче се почна - дизела трябва само извън града да се кара, не прекъсвайте по никакъв начин регенерация, а ходете обикаляйте из квартала/околовръсното или стойте намясто със запален двигател.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Да и какво? Не можеш да ме убедиш, че да прекъсваш често регенерации е полезно за колата.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
За "чести градски регенерации" незнам, но проблема му е дефинитивно свързан с регенерациите.
Не съм казал, че трябва да се робува на системата, коментирах какво е добре за системата от чисто техническа гледна точка. Системата работи най-ефективно, когато двигателя е загрял и мотора е под напрежение. Или не си съгласен?
А кой как ще съжителства с тази система си е лично негово решение.
Бееееее.....
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
На място ви давам гаранция, че при тези температури не я завършва докрай, или поне не достатъчно ефективо. От години ги следя тези регенерации при различни марки - главно ВАГ и Рено концерна. Който казва, че при другите марки било "по-добре" и не се усещали регенерациите изобщо не е прав, защото принципът на действие е абсолютно един и същ. Единствената разлика между Шкодата ми сега и Дачията, която карах преди (1.5 дци) е, че Дачията не пуска вентилатори по време на реген, освен ако не е някаква турбо жега навън. Тя прави друго - пуска си подгрева на задното стъкло и огледалата
, така че като чуя цъкането на релето за подгрева и оборотите са на около 1000 прави реген. Там имах и на разположение torque pro, който бях инсталирал на китайската андроид мултимедия в колата и постоянно си следях филтъра. Дори продължават едно и също време регенерациите в движение + регенерират на горе долу еднакво количество сажди във филтъра (18-25гр) според зависи от диф налягане. Шкодата даже ги прави на по- дълги разстояния активните като се кара извънградско, защото филтъра е зад ДВГ и вдига по- лесно температура за пасивна регенерация. Моят съвет към вас, като човек, който се беше поболял следене от тея филтри (без проблеми с тях) - правете регенерациите в движение. Ако забележите, че прави регенерация - не я правете на място, освен лятото когато е топло, а дори и тогава я правете в движение при възможност, защото тогава процесът е по- ефективен. Не бутайте добавки в горивото - не помагат за филтъра, изпробвал съм всякакви. Това е реалността с днешните дизели, процесът не е променен, но явно има други неща, които правят моторите по- кекави с цел да изкарат гаранцията и да се взема следващата. Както някой горе беше писал, ние сме ентусиасти, повечето не си сменяме колите през 2-3 години и това не ни кефи, но такова е положението. На чичо ви Ханс не му пука кога печката прави реген, кара я със 180-200 на магистралата, тя почва реген, спира на бензиностанция, гаси я веднага и после продължава. И евентуално на 30к сменя масло ![music [smilie=music.gif]](./images/smilies/music.gif)
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
Не става въпрос да прекъсваш или не и кое е полезно. Въпросът е да не се вманиячаваме, колко грама сажди имало, ама дали ако сега искам да ида до някъде наблизо няма да почне регенерация, ами ако почне какво ще правя. Нашето здраве е по-ценно от някаква кола. Колата трябва да ни служи, а не ние на нея. Ако някой не е съгласен, явно си е взел кола, която не може да си позволи. Така че карайте ги тези коли и по-малко ги следете - те си знаят какво да правят и кога да го правят. Ако с някоя кола има проблем - има си гаранция, но специфичен проблем точно на една кола да се преекспонира и да се правят генерални изводи къде и как трябва да се карат дизелови автомобили ...style34 написа: 07.03.2024, 10:52:49 Не можеш да ме убедиш, че да прекъсваш често регенерации е полезно за колата.
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
2022 купихме Honda crv 3 та генерация произведена последната година на модела, дизел, автомат. Много приятна кола с всички възможни екстри за модела + фабрично печка. Като един разумен собственик, още на другия ден купих оригинално масло и го смених. След месец викам я да я видя харчи ли го или не - на щеката почти 1 см масло отгоре. Тъй като не бях наясно с тези регенерации дотогава, направо се опулих. Звъня на предишния собственик, защото се усъмних че има нещо на тая кола - той се смее и ми вика - споко - не е завършила регенрации и е изсипала нафтата вътре. Пак казвам - не бях наясно, че така правят и естествено не му повярвах, но се зачетох в оригиналната книжка и там черно на бяло си пишеше, че било нормално да се качи даже с 2 см, чак тогава да съм вземал мерки. Страшно се разочаровах - замислих се - как пък ще е нормално - изискват масла с незнам какви спецификации пък след това като го омесиш с нафта не му ли се развалят свойствата. След още един месец колата беше продадена. Не ме разбирайте погрешно - новият собственик и досега си я кара и ми благодари, че съм му продал супер автомобил, няма проблем с регенерации, защото кара само извънградско. За мен обаче не е ОК така, още повече че карам много и основно градско. Явно колите с регенерация, както написа някой по-горе са за много каране извън града.
Купихме бензиновата Шкода на другата година и нито за секунда не съжалявам, че го направихме. Разхода и сравнен с дизеловото ЦРВ е почти идентичен и градско и извънградско.
п.с. Винаги съм се чудил - толкова ли е трудно да светва една голяма ламБа на таблото, че прави регенерация или че предстои да прави
Купихме бензиновата Шкода на другата година и нито за секунда не съжалявам, че го направихме. Разхода и сравнен с дизеловото ЦРВ е почти идентичен и градско и извънградско.
п.с. Винаги съм се чудил - толкова ли е трудно да светва една голяма ламБа на таблото, че прави регенерация или че предстои да прави
- Erebus
- Гараж: Octavia 4 2.0 TDI
Ако не се лъжа- на предната генерация светва. Иначе има какво да се желае по алгоритмите за кога и как да се случват регенерациите, но явно и там е пълно с инди дев-ове или пък евро изисквнията са си таковали мамата. Или и двете.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Няма такова нещо. На никоя не светва. Както казах, по презумпция юзера е идиот и колкото по-малко знае за случващото се в автомобила, толкова по-добре.
Лампата светва, чак когато филтъра се заталачи съвсем. И на новата и на старите.
Бееееее.....
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Производителите не желаят да притесняват потребителите (масата от тях) с лампи и съобщения, които да ги шашкат допълнително. И без това светят като коледни елхи за щяло и нещяло. Ако ти се обади някой от ЕТ и те пита а ти защо не продължи да караш, докато ти приключи регенерацията... шах и мат ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
ПС: Другата ми кола е пежо и тоне индикира по никакъв начин при регенерация - даже не показва разхода на място. Трябва да си слагам ръката на огледалата или да се заслушам за перката, за да разбера, че нещо се случва (е, знам и каква е миризмата, когато започне да буха повече нафта и тя недоизгаря
)
ПС: Другата ми кола е пежо и тоне индикира по никакъв начин при регенерация - даже не показва разхода на място. Трябва да си слагам ръката на огледалата или да се заслушам за перката, за да разбера, че нещо се случва (е, знам и каква е миризмата, когато започне да буха повече нафта и тя недоизгаря
-
konstans1977
- Гараж: Skoda Octavia IV, 110 HP, 1.2 TSI (2024) 1000 km
- Обратна връзка:
Привет,
Взех новата шкода, ама след седмица каране нещо в предният ляв амортисьор ме съмнява.
Като мина през дупка, се чува едно като удряне на метал в метал. При бабуни няма тоя проблем. Мисля да си запиша час за сервиз да видя какво ще ми кажат. Имат ли право да искат пари? На няма и месец е на 900 км!
Взех новата шкода, ама след седмица каране нещо в предният ляв амортисьор ме съмнява.
Като мина през дупка, се чува едно като удряне на метал в метал. При бабуни няма тоя проблем. Мисля да си запиша час за сервиз да видя какво ще ми кажат. Имат ли право да искат пари? На няма и месец е на 900 км!
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Е, какви пари, нали е в гаранция.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
По принцип окачването е с гаранция под условности, но на такива километри няма как да ти искат пари.
Бееееее.....