Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Цецо75 написа: 06.03.2024, 21:16:13
Просто не трябва да се кара в града. И да не се правят регенерации на място.
Мда, за съжаление, аз се бъзикам ама не е толкова смешно. Още не съм си продал старата кола и се чудя дали да не си я държа за града само.
Една регенерация спрях преди 2 дена, почна да я прави баси 1 км. преди да вкарам колата в гаража.
Жената вика айде да се возим още малко, но ми писна да обикалям като гламав из града.
То вярно, че София беше празна за празниците ама все пак
Че защо трябва да се кара? Аз винаги чакам моята на място да приключи, ако не съм в движение. За 5 години 2 пъти да не съм я изчакал, защото съм бързал.
style34 написа: 06.03.2024, 22:37:40
Че защо трябва да се кара
Защото на място не може да вдигне достатъчно температура и дебит на изгорелите газове. И регенерацията продължава дълго. Понякога даже я прекъсва преди да я завърши.
Доколкото знам даже в повечето случай няма да успее да я довърши на място и става на другия ден като тръгнеш нанякъде.
Аз вече си имам отработен маршрут от Гео Милев ходя долу до Дружба, ТЕЦ-а и обратно. Ама то трябва и обороти и газ да и даваш
На вашите модерни коли не знам как е, но на О3 се завършва идеално. Оборотите стоят около 1000, вентилатора на радиатора работи на пълни обороти и след 10-12 минути е готова.
Erebus, Дефинитивно не може да изгори всичко. Колкото по-дълго и често прави регенерация, толкова повече нафта прониква в маслото. При прекъснатите регенерации, разбираемо това явление се усилва.
Това просто не са коли за градско каране.
Последно промяна от Цецо75 на 07.03.2024, 09:18:35, променено общо 1 път.
1. Това, че накрая сваля оборотите не значи, че е готова. Понякога просто се отказва. Случва се най-вече зимата.
2. 10-12 минути е дълга регенерация. В движение се справя на половината време.
Не казвам, че няма да се случи на място. Просто казвам, че ако се случи в движение е по-добре.
Ако регенерацията на място беше толкова ефективна, колкото тази в движение, аварийната регенерация щеше да се прави на място в сервиза.
Може и да е по-добре докато караш. Но ми се е случвало да карам 3 часа по магистралата със 140 и като паркирам вече и започва. Как да не обикалям и да се съобразявам с тъпата регенерация. Достатъчно е, че я чакам. Към момента колата е на 125К км и никога не съм имал проблем, не е светел дпф или каквото и да е.
Маслото си стои на едно ниво от смяна до смяна.
При всички положения и аз смятам, че дизелът вече не е алтернатива поне за мен. Ако ще караш 90% извънградско може би и то само заради икономията. Други плюсове не виждам.
style34 написа: 07.03.2024, 09:18:22
Но ми се е случвало да карам 3 часа по магистралата със 140 и като паркирам вече и започва.
Алгоритмите около процесите на регенерация са си малоумни, както и да го гледаш. И това е от 20 години вече. Идеята е, че юзера по презумпция е кретен и трябва да бъде държан максимално далеч от процеса.
Erebus написа: 06.03.2024, 20:12:25
Той изсмука 1.3 литра от маслото, което е сменено преди 8000 км..
И все пак това е наистина много. Ако колата се кара само градско и на къси разстояния... може би да. Но ако е с някакъв нормален режим на каране, по - скоро лъха на някакъв проблем.
Цецо75 написа: 07.03.2024, 09:21:48
Идеята е, че юзера по презумпция е кретен и трябва да бъде държан максимално далеч от процеса.
Е що тогава всички обикалят околовръсното или чакат на място?
П.С. Работата е точно като с климатиците. Спомням си преди повече от 10 години като си купувах най-обсъжданото нещо беше кога прави дефрост, по какъв алгоритъм го прави, на колко време го прави и т.н. Оставете ги тези машини да работят и не им се бъркайте.