DSG и неговата правилна експлоатация.

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

DMateev написа: 21.02.2024, 09:41:19 При паркиране директно гася автомобила, това грешно и вредно ли е? Да поясня, че го правя при напълно спрял автомобил.
И аз директно гася. Няма никакъв проблем. Колата гаси двигателя, активира си ръчната спирачка и превключва DSG-то в режим P (parking mode).

В ръководството за експлоатация пише първо да се активира ръчната спирачка и след това да се загаси двигателя:

Stopping the engine:
› Secure the vehicle with the parking brake.
› Press the starter button.

но то това е с цел автомобилът да е в покой, когато се гаси, за да може да "заключи" DSG-то в режим P.
Ако си натиснал крачната спирачка и вече си в покой, няма проблем директно да загасиш.
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Мнение от nitro »

smoke написа: 21.02.2024, 10:27:47 Колата гаси двигателя, активира си ръчната спирачка и превключва DSG-то в режим P (parking mode).
И как става това? Имам предвид, че лоста не е електронен като на други коли а все пак е нужно намесата на водача за да се премести на Р.
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

smoke написа: 21.02.2024, 10:27:47 В ръководството за експлоатация пише първо да се активира ръчната спирачка и след това да се загаси двигателя:
Аз доколкото разбирам, това се прави, за да се пази DSG-o, т.е. активираш ръчната спирачка, даже по възможност DSG-о да е на N и само тогава да преместиш на P и да изгасиш мотора. От няколко места ме посъветваха да избягвам просто да оставям на Р, защото се товари кутията. Особено по наклони даже се усеща как "зацепва" кутията като просто я оставиш на Р и загасиш колата.
nitro

Škoda Фен²

Мнение от nitro »

Каква е все пак последователността при спиране и гасене на двигателя с DSG?
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

При мен е:
1. Спирам
2. Местя на DSG-o на N
3. Активирам ръчна спирачка
4. Местя на Р
5. Гася мотор (иначе много пищи, ако DSG-o не е на Р).

Не съм топ експерт по скоростни кутии, но спя една идея по-спокойно. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

nitro написа: 21.02.2024, 11:34:50 И как става това? Имам предвид, че лоста не е електронен като на други коли а все пак е нужно намесата на водача за да се премести на Р.
При Оctavia IV режим P на DSG-то се включва с бутон, т.е. по електронен път. Няма никакъв механичен лост. При гасене на двигателя колата автоматично включва режим P.
nitro написа: 21.02.2024, 11:40:43 Каква е все пак последователността при спиране и гасене на двигателя с DSG?
При Octavia IV, DSG DQ381:
1. Спира се колата в покой, било то чрез крачната спирачка или ръчната спирачка;
2. Натиска се бутона "Старт". Колата автоматично си активира ръчната спирачка и превключва DSG-то в режим P.
marcas написа: 21.02.2024, 11:35:17 От няколко места ме посъветваха да избягвам просто да оставям на Р, защото се товари кутията. Особено по наклони даже се усеща как "зацепва" кутията като просто я оставиш на Р и загасиш колата.
В режим P един "палец" в DSG-то блокира валовете. Ако кутията е на P и някоя друга кола блъсне колата, така че тя да се отмести, този палец е възможно да се счупи. Това е една от причините при гасене на двигателя колата автоматично да активира ръчната спирачка. Затова ръчната спирачка е особено необходима (да бъде задействана) при паркиране по наклон, за да няма напън върху този палец.

Това, което са ти казали, че не е препоръчително, е да не се оставя колата в режим P с изключена ръчна спирачка.
Последно промяна от smoke на 21.02.2024, 12:21:17, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

nitro написа: 21.02.2024, 11:40:43 Каква е все пак последователността при спиране и гасене на двигателя с DSG?
Зависи дали имаш лост за скорости (па макар и автоматични) или не.

Ако имаш лост за скорости - спираш и докато държиш спирачката, пускаш ръчната и слагаш на P. Чак тогава пускаш крачната спирачка и гасиш. Кога точно ще загасиш и ще сложиш на P не е от голямо значение. Важното е да дръпнеш ръчната, докато още си на крачна спирачка и след това останалото. Идеята е колата да не увисне на кутията ако има наклон, а да виси на ръчната.

Ако нямаш лост за скорости - там колата сама си прави всичко.
Бееееее.....
nitro

Škoda Фен²

Мнение от nitro »

Цецо75 написа: 21.02.2024, 12:05:35 Идеята е колата да не увисне на кутията ако има наклон, а да виси на ръчната
Сега разбрах идеята. Благодаря!
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

1.Спираш
2.Дърпаш ръчната
3.Местиш на N
4.Пускаш карачната спирачка.
5.Натискаш спирачката и натискаш/слагаш на P.
Този навик ми останал от предишния автомат.
Идеята е колата да се държи от ръчната а не от блокировката на кутията.
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

Не съвсем по темата но мисля , че ще е интересно , за който не го знае . На Кодияка / предполагам и не само / при изключването на запалването винаги слага "ръчна" спирачка автоматично . Това е обаче само ако колата е била с включен аутохолд . Ако бутона за аутохолд не свети / не го ползвате / не се пуска сама . Лично аз си карам с аутохолд ,че ми е доста удобно да не си държа крака на спирачката непрекъснато при спряла кола - нямам го явно навика от предишен автоматик .....
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

И за мен auto hold върши цялата работа.
Спирам,
задейства се ръчната,
двигателят гасне чрез старт-стоп,
слагам Р.
Гася от копчето.
Няма значение дали натискам спирачка.
Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

И аз съм с постоянно включен аутохолд и принципа ми е следният:
1) Паркирам
2) Активира се аутохолд
3) Слагам лоста на Р
4) Гася колата от бутона и ръчната се активира, замествайки аутохолда.

Никога не съм усещал напрежение в съединителят при този метод на паркиране.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Днес ми попадна тази статия :

https://carmarket.bg/saveti/zashto-ne-t ... ot-da-8631

Ако не се лъжа, тук четох че НЕ трябва да се превключва на N, докато чакаш в задръстване или светофар, на който ще си повисиш повечко. Достатъчно било да държиш добре натиснат педала на спирачката [smilie=pardon.gif]

В статията пък пише точно обратното [smilie=sarcastic.gif]

"...За да се удължи експлоатационният живот на преселективните трансмисии, е необходимо да се изпълнят няколко условия по време на работа, а именно, при дълго спиране преместете селектора в режим N, за да облекчите напрежението върху съединителя.

За да се елиминират рискове от износване на различни части, се препоръчва при спиране за повече от 10 секунди да преместите селектора на „робота“ в положение N. Тогава кутията ще превключи на неутрално положение и ще може да затвори дисковете на съединителя, облекчавайки натоварването върху превключващите механизми...
"

Объркан съм...
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

naster написа: 20.02.2024, 14:01:10 https://youtu.be/9xcyOJHUGk0?si=Iu1c6SE5g-Z2xJv7
Още един хубав клип за кутиите. След 7:30 се вижда много хубаво, ако стоите на добре натисната спирачка на D…
Ще се самоцитирам с горния линк - много ме кеФи как чрез информация от датчиците на колата става ясно, че няма нужда да се включва N.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Е точно от тоя клип се вижда, че между натисната спирачка на D и позиция N - има разлика. На N всичко е изключено, на D първия е в готовност.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”