DSG и неговата правилна експлоатация.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
@neshtoZabavno Понеже новите октавии са с палче и нямат това бутане надясно за ръчен режим, бях тествал с октавията на баща ми. Когато е на D и действам с перата, след известно време автоматика се самовключва отново. Пробвах на S и след това да ръчкам с перата и като че ли тогава колата си оставаше в ръчен режим, докато не пипна отново палчето.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
Ще превключи на свободна.. и ще се засилиш. Всъщност зависи от спускането. Ако не е голям наклона ще мине на свободна. Ако е голям - ще държи на скорост, но вероятно на 7ма.naster написа: 08.12.2023, 11:05:50 Значи, ако спускам дълго без газ на "Д", колата ще превключва по-горна предавка и реално ще ускорява?
Няма да ускорява повече от зададеното. Ще си бие сама спирачки и ще смъква скорости както ѝ е кеф за да поддържа зададеното.naster написа: 08.12.2023, 11:05:50 А ако използвам АСС примерно с 40км/ч пак ли ще се ускорява, освен ако не срещне обект на пътя и не намали дистанцията?
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Което е ОК, ако спускаш Витиня по Хемус... ама хич не е ОК, ако спускаш Петрохан. Даже и на S държи малко над 2000 оборота надолу, което поне за дизеловия Кодиак е нищо и трябва да натискаш спирачки непрекъснато.
Бееееее.....
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Точно затова мисля да опитам, ако имам удобен повод дали спускане тип Петрохан с 50-60: с включен АСС да вкара кутията в режим да подава достатъчно газ, но да не минава в режим свободна или 7-ма.
Последно промяна от naster на 08.12.2023, 12:02:29, променено общо 1 път.

- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
Така е, две мнения няма (Троян-Кърнаре в гъста мъгла съм спускал). Предходните ми дизелови коли можех да отрегулирам скоростта доста добре само с превключване на предавки, без да вдигам прекалено оборотите. С тази - не се получава. Явно малко по-малката компресия която има DTUA спрямо другите дизели си оказва влиянието.Цецо75 написа: 08.12.2023, 11:17:19 Което е ОК, ако спускаш Витиня по Хемус... ама хич не е ОК, ако спускаш Петрохан.
Това го чувам много често и недоумявам как така. Ползвам си ACC и при мен си спира повече от идеално. Не казвам, че не се получават разни гличове, но през повечето време намалянето на скоростта и спирането е супер плавно.
- neshtoZabavno
- Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023
Не съм пробвал да видя как се държи при спускане на S, но както каза @pdimanov, при Октавията няма М и може само с перата да контролираш до известно време. Не съм имал кой знае какви спускания все още, но определено ползвам повече спирачката отколкото с предишната кола. Ще пробвам следващия път на S да видя дали ще има разлика.

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Аз имах предвид да дадеш на S и тогава да пробваш работата на перата с цел превключване на ръчен режим. По спомен, тогава не се включваше автоматично автомата след Х секунди както при каране на D и смяна с перата, а си седеше на ръчен режим доста по-продължително.
Тук визирам само период от време преди да се премине самостоятелно от ръчен (M) в автоматичен (D/S) режим, а не че ако стигнеш лютеницата, колата няма да смени сама предавка както @gbuyukliev спомена.
Тук визирам само период от време преди да се премине самостоятелно от ръчен (M) в автоматичен (D/S) режим, а не че ако стигнеш лютеницата, колата няма да смени сама предавка както @gbuyukliev спомена.
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Зависи от ситуацията - ако се пристроява някой пред мен без мигач ги натиска добре спирачките. Но само при спускане без обект отпред дали някой не е пробвал.gbuyukliev написа: 08.12.2023, 11:28:08 Не мисля, че е най-добрата идея. ACC спира много агресивно...

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
То накладките отзад ги харчел основно autohold-а... поне така пишат насам, натам. Колко е вярно незнам, не го ползвам.
Бееееее.....
- vankissa
- Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154
Как така няма Manual?
Най-вероятно се включва от самите пера...
т.е. ако няма копче/лост за превключване между режимите и М да е един от тях, перата вероятно са с два режима:
> чукваш перо и се сменя предавка - това вклюва в М режим за, да речем, 30 секунди и после пак, ако не се пипат перата, връща обратно на D/S;
> задържаш перо за 5 секунди (примерно е времето) - това включва в перманентен М, докато не се изключи по същия начин.
Така е на Каптюрчето, като дясното перо, което активира/деактивира М е изрично обозначено с OFF:

- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
На предната кола(ръчни) смених предни накладки за сефте след 90К, задните първа смяна беше на 120-130К някъде...
Сега викате да очаквам на 30К да ходя за накладки?
Както съм и постоянно с ауто холд...
Иначе октавията я карам само на S вече, там е малко по адекватна кутията. Като се мине на ръчен режим, може да се кара и на двигателна спирачка вече, но нямам много километри изминати така за сега.
Сега викате да очаквам на 30К да ходя за накладки?
Иначе октавията я карам само на S вече, там е малко по адекватна кутията. Като се мине на ръчен режим, може да се кара и на двигателна спирачка вече, но нямам много километри изминати така за сега.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
А не знам, просто го мернах в чуждоезични форуми. Не осовбождавали добре при потегляне и известно време търкали. Някакви такива неща, но може и да е фейк.
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Точно така - това очаквай.atanashh написа: 08.12.2023, 13:50:53 На предната кола(ръчни) смених предни накладки за сефте след 90К, задните първа смяна беше на 120-130К някъде...
Сега викате да очаквам на 30К да ходя за накладки? Както съм и постоянно с ауто холд...
И аз на старата ми кола (ръчна, дизелова) се чудех какви са тези хора, където им се налага за 30 000 км да сменят накладки, че някои от тях и дискове. Аз сменях накладки на 65 000, а дискове смених на 200 000! Сега с новата (с DSG) разбрах защо :) С DSG-то при спиране трябва да се преодолява не само инерцията на колата, ами и двигателя, който продължава да тегли напред. Auto Hold и Hill Hold Control също допринасят. Също така двигателна спирачка при бензинова кола не е толкова ефективна колкото при дизелова (заради по-ниската компресия при бензиновите), така че също се налага активно ползване на спирачката. Доста е неприятно.
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Това с освобождаването на ауто холда се усеща редовно, особено като е по наклон колата. Аха да я пусне... ама не точно
Като я вкарвам в гаража винаги го махам. Иначе тези 90+ хиляди съм ги направил на бензинка, сега минах на дизел за сефте след 20 години. Явно ще сме сменят накладки повечко и така...
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
А същевременно в Евро 7 се обръщало специално внимание на спирачките и отделения от тях прах, както и мерките за намаляването му драстично. Разбирай по неефективни ЕКО спирачки. Същевременно те търкат залудо.
Бееееее.....