Модел Yeti от 2009 до 2017 Karoq от 2017 Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
tsb написа: 03.12.2023, 19:41:35
Затова и съветвам щерката да не оставя такава дистанция при движение в колона, мен не ме бърка да ми скачат, изпреварват и засичат, свикнал съм да го очаквам и знам как да реагирам, но тя е млад шофьор и няма как да и е спокойно в такава ситуация.
Аз пък обратното бих посъветвал. Да си пази дистанция. И като се навре някой идиот - да намали и увеличи отново дистанцията, колкото и е ОК и спокойно. Карането трябва да е удоволствие, а не напрежение. С минимална дистанция и незнайно какви идиоти има наоколо - ще се напряга много повече. Аз винаги оставям дистанция и гледам да карам лежерно. И като бързам не се напрягам изобщо, но съм претръпнал отдавна. В крайна сметка - важно е да пристигнем там за където сме тръгнали
zloQQ, Изобщо не става въпрос за дистанция ала залепване за бронята на предния, а за нормална дистанция съобразно скоростта и пътните условия. Как ще я уча на нещо, което много мразя бре
П.С. За спокойното каране адмирации
Последно промяна от tsb на 03.12.2023, 21:27:09, променено общо 1 път.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Пиша за последно по тази тема, понеже отива в грешна посока -
"безразсъдно", "бавно" и "бързо" са относителни величини и без конкретни числа са просто едно нищо.
Не е нужно човек да е "на състезание" за да се дразни от засядане в колона, която не ѝ се вижда края. Вина за подобни ситуации имат не само конкретни шофьори а по-скоро е комплексно. Разполагайки с по-голяма мощност, можеш да изпревариш по - безопасно. Манталитена повсеместно е лош и от там произлиза друга част от проблемите.
За мен е абсурдно да се твърди, че 110кс 1.0 на шкода е напълно достатъчно за всеки. Звучи точно като 640-те кб на Бил Гейтс.
Днес си направих експеримент (Бургас -> Тракия -> Тракия -> Обзор -> Варна ~ 190км) и мога вече съвсем без съмнение да ви кажа, че няма човек който да спазва ограниченията ("кара бавно"), че и някой други знаци. Освен това се разминах на косъм да ме блъснат заради това, че спрях на стоп, при това спазвайки ограниченията. Толкова за морала на 100% от шофьорите по моя маршрут днес.
А .. и понеже споменавате често "риск" - това е пак относително измерване валидно за задкормилното устройство в даден момент. За едни хора риска е 0, за други 110%.
@Ива Тодорова, надявам се, че не сме ви объркали и че сме ви предоставили нужната информация за да вземете информирано решение.
Stoyanov написа: 03.12.2023, 16:02:26
А тука в последните години ми става и тъпо да се вра между колите
Абсолютно същия съм и аз. Това да се завирам, за мен е обида - значи, че не съм съобразил кога да го направя без никой да се наложи не да намалява а дори крака от газта да си махне.
До @tsb -
tsb написа: 03.12.2023, 19:41:35
и аз спокойно си оставям дистанция до предния, какво се случва всички знаем. Всеки втори от по горните решава, че целта в живота му е да се класира по най-бързия и идиотски начин за мястото между мен и предната кола
Ако оставиш място дистанция, където не може да влезе никой, всичко за спокойното Шофиране свършва тук. Абсолютно лошо учиш Дъщеря си.
Не ти трябва бърза кола за да караш бързо, и бавна няма да научи тези които не спазват дистанция да започнат, или както разбрахме по-рано, тези които карат със 180 да не го правят.
За колегата със щерката, помисли го добре. По-опасно за нея е да бъде близо до някой които спира рязко (заради колоната) от колкото да очаква потенциалния изпреварващ. Ако сложиш и неоптимална настилка, дали шит асфалт или време, дистанцията за неопитен шофьор е критична. Виждал съм го безброй пъти.
Колкото двигателите, 1.0 е супер за град. Ще харчи по-малко и ще е достатъчен за трафика. Ако някой кара извън град повече, моята препоръка е над 1.0. За да теглиш тон и нещо машина в различни условия и скорости, мощност е нужна. Може и понякога да спаси ситуацията. В магистрални условия и ще харчи по-малко от 1.0.
Тука големите "разбирачи" Erebus и tuningmania явно не правят разлика, за тях има само 2 вида дистанция - близко или далече.
Айде моля ви се да не ми обяснявате неща, които не са ви ясни и извадени от друг контекст.
До @tsb - За да изясним спора, защото може и аз нещо да не съм ТЕ разбрал правилно - при нормално Движение на междуградски Път с 90 км/ч, по-малко от колко Метра си казал на Дъщеря ТИ да не оставя дистанция?
Аз оставям дистанция ~ 1 TIR. И да карам плътно зад предния лудите (най-често румънци) си тръгват да ме изпреварват без особено да ги вълнува има ли място и видимост. И тогава е по-добре да има къде пред мен да се пъхне, отколкото...
Чета,чета....що изобщо ползвате ЛМПС
Завирам се, изпреварвам колони, правя всичко за да стигна за където съм тръгнал максимално бързо. И ако имам по мощна кола, още по добре. Ако нямам, действам според наличното. А когато някой каже "ма за к'во са ми конски сили.....", значи той е просто пасажер в колата си, и преспокойно може да се насочи към междуселският масов транспорт
Респект за тези, които оставят място между себе си, и тези които нямат намерение да изпреварват. Тези, които не го правят, а нямат топки да изпреварват, биват принуждавани да се мръднат
tuningmania написа: 04.12.2023, 17:53:17
До @tsb - За да изясним спора...
Тука спор няма. И понеже виждам, че имаш желание за дискусия ще ти отговоря на ЛС. Нямам желание да се обяснявам на всеки чел-недочел, разбрал-неразбрал. Темата съвсем се оспами последните страници, за което се извинявам на колегите търсещи мнения за Камик.
Дамата помоли за съвет, какъв двигател да избере.
От дискусията разбрах, че... по-добре да нямаш дъщеря
По темата.
Тук спорът , мисля, е решен отдавна.
Размерът ИМА значение!
Ако можете да си го позволите, естествено.
Успешен ден на всички