Дневни светлини/Фарове за мъгла??

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
keye

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia Scout II Facelift 2012 2.0 TDi CR 16V 4x4

Мнение от keye »

Здравейте, имам следния казус:
Купих си Octavia Scout II Facelift 2012 година. Фаровете са ксенонови, завиващи, а дневните светлини се намират долу в бронята(халогени за мъгла), фабрични LED.
Ключа за светлините няма изобщо опция за фарове за мъгла отпред. Има само за задните светлини.
Работата е там, че дневните светлини могат да се използват само за дневни, но не и за фарове за мъгла.
Всичко това намирам за изключително тъпо и недомислено, защото тази кола, която се има предвид, че ще се кара в трудни условия - мъгла, дъжд, сняг, и т.н. всъщност има само едни ксенонови фарове, но не и фарове за мъгла, няма и завиващи фарове.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем и намерил ли е решение?
Втори проблем е, че на колата ми явно са сменени фаровете с такива от кола с обратен волан. Резултата е, че светлинния сноп на стената свети наобратно. Фокуса е добър, осветеността е добра, но по-високата светлина(така да се изразя) е не вдясно, а вляво.
Вече се консултирах на няколко места какво мога да направя по върпоса и общо взето трябва да се отварят фаровете и да се обръщат някакви ламаринки в лупите...
Бихте ли споделили ако имате някакво друго решение, или да затвърдите дали съм на прав път.
Благодаря! [smilie=search.gif]
Последно промяна от keye на 07.11.2023, 10:55:57, променено общо 1 път.
dpenov

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI

Мнение от dpenov »

Здрасти, аз съм с О2 фейслифт и долу имам дневни светлини + фарове за мъгла, тоест във всяка страна има по 2 крушки, но не са ЛЕД а нормални. Ако ключа е на AUTO светят дневните, докато сензора не каже че е тъмно и автоматично пусне късите. Фаровете за мъгла се включват като пуснеш късите светлини от ключа тоест завърташ ключа най-надясно и го издърпваш. След това се издърпва отново към теб и се върти още веднъж. Предполагам че при второто дърпане и завъртане пуска предните фарове за мъгла.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Ако ключа ти няма функция за фарове за мъгла отпред, най-вероятно е сменен. Това ми подсказва и споменаването на фаровете за двама дирекция. Колата е имала щета предполагам и са подменени някои неща. А до колкото виждам от снимката на колегата, колата е Скаут. Там не знам как са секциите за дневни. Възможно е да няма въобще дневни като при нормалния фейслифта на Октавия 2, а да се ползва основния фар. Някой колега със същата кола да каже - ще е най-добре.
Аватар
keye

Шкода Новак

Мнение от keye »

@dpenov, @zloQQ, Забравих да посоча, че моята Шкода Октавия е версия Scout. Там долу в бронята има по една кръгла "крушка". Колкото до ключа, не е сменян, така си излизат без опция за фар за мъгла отпред.
Няма сериозни удари, всичко си е нормално, по местата, не е правен ремонт, не и сериозен такъв. Може фаровете да са били повредени и затова да са ги сменили, но за тях намерих решение - дават се на майстор и ще им завърти "ламаринките", които определят формата на снопа светлина.
Мисля да сложа допълнителни фарчета за мъгла някъде по бронята, които да пускам при нужда в лоши условия. Май само това е решението.
Аватар
keye

Шкода Новак

Мнение от keye »

Ако някой е слагал фарове за мъгла(допълнителни) на Scout, нека сподели. Предпочитам по-деликатни и ако може да са скрити в бронята, а не големи фарове, като на offroad джип.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

@_v_, Васко, как е на твойта 'жипка бре?
Нещо съмнително ми изглежда да няма фар за мъгла и съответно позиция на ключа. Странна работа...
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Мнение от _v_ »

Здравей @keye,

Нещо явно аз не схващам, но твърдиш, че нямаш секция за фарове за мъгла, а от снимката на аватара ти ясно се вижда, че имаш изградена секция. Забрави за варианта да слагаш допълнителни фарове за мъгла, да режеш бронята и така нататък - просто ще стане доста грозно според мен.

Сега, това което знам аз - при скаута 2 фейс лифт има модели (2012-2013 год. основно) при които се монтират подобни лед фарове, играещи ролята на дневни светлини. Аз лично много ги харесвам и тъй като моята не е с такива (секцията ми е за халогенна крушка) търся да си сложа именно такива. Та в тази връзка ако искаш да се разделяш с тях - насреща съм [smilie=sarcastic.gif]

Аз лично не виждам проблем този лед да го ползваш при лошо време, заедно с ксенон крушката от фара - осветеността ще е много добра.

Относно ключа за светлините вътре в купето - имам секция за пускане на фаровете, ауто, секция халоген преден и фарове за мъгла на стопа. Ако искаш мога да ти ги снимам за да добиеш представа.

Ако имаш други питания - насреща съм.
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
uboy

Škoda Photo

Гараж: O1 FL AGR 4x4
O2 FL BMM 4x4
S2 BMP

Мнение от uboy »

keye написа: 07.11.2023, 09:58:34 Втори проблем е, че на колата ми явно са сменени фаровете с такива от кола с обратен волан. Резултата е, че светлинния сноп на стената свети наобратно
Във фаровете оред крушката до блендата има една пластина с едно ухо. Пластината се мести и се регулира къде да засенчва. Поне така е обикновенния фар без заводски ксенон.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

_v_ написа: 09.11.2023, 11:53:14 Относно ключа за светлините вътре в купето - имам секция за пускане на фаровете, ауто, секция халоген преден и фарове за мъгла на стопа. Ако искаш мога да ти ги снимам за да добиеш представа.
И аз съм така.За предни се изтегля веднъж ,за задни още веднъж.Относно завиващите или т.нар(corner lights) те се програмират през VCDS-а и се съмнявам да липсват ,като налична опция в контролера.При мен например халогените се ползват като дневни(димирани на 40%, corner lights и фарове за мъгла (те пък светят на 90%) - демек изтеглиш ли ключа веднъж към теб променят интензитета си от 40% на 90%.Освен това ако са програмирани фаровете за мъгла да се ползват ,като DRL могат да се включват и изключват през макси дота ,защото те светят на ауто и на къси.Халогените са само с една крушка за разлика от тези големите на нормална 02 ф.л ,където имаме отделна крушка(секция) за дневни.И при С2 мисля ,че е така.
Dieselgate Team member
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

zloQQ написа: 07.11.2023, 10:35:15 Там не знам как са секциите за дневни. Възможно е да няма въобще дневни като при нормалния фейслифта на Октавия 2, а да се ползва основния фар.
Няма отделни секции ,кръгъл халоген с една крушка е!Можеш да ползваш за дневни ,както него така и късите в основния фар - въпрос на програмиране ;) Даже и при теб на РС-ката мисля ,че е така халогена.Като при теб би трябвало и отделна лед лента за дневни да има.
Dieselgate Team member
Аватар
keye

Шкода Новак

Мнение от keye »

Здравейте всички, извинявам се за бавния отговор. Ще отговарям с един пост на предните коментари. Колата е края на 2012 и фабрично в бронята долу са монтирани лед лампи/фар/крушки (не знам как се наричат точно). Това са DRL на колата. Наистина могат да се пускат или спират от менюто. Самият ключ/врътка за фаровете НЯМА опция за фарове за мъгла отпред! Ще гледам да приложа снимка. Има "0", "AUTO", "габарит" и "ФАРОВЕ". Когато са на "0" или "AUTO" през деня светят ледовете долу в бронята(както колегата писа са много хубави, сори колега и аз си ги харесвам :) ), а когато светнат фаровете - ледовете спират! Не съм намерил начин да пусна ледовете в бронята да светят заедно със фара, нито при завиване.
Карал съм и други коли, не съм баш аджамия, дет са вика - затова ми е много странно всичко това и споделям с вас, защото със сигурен, че и на друг му е дошло до главата. Колкото до монтирането на допълнителни фарчета - не съм мислил да режа бронята, а да ги скрия някъде зад решетката вътре. не знам дали може да стане, някой добър майстор трябва да ми върже на акъла :)
Аватар
keye

Шкода Новак

Мнение от keye »

ИзображениеИзображение

Ето две снимки изтеглени от интернет. Едната е на същия Scout 2012 година, а другата е на обинковена Octavia. Забележете, че на едната снимка липсва позицията за предни фарове за мъгла. Така е и при мен.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

keye написа: 15.11.2023, 10:06:34 Забележете, че на едната снимка липсва позицията за предни фарове за мъгла. Така е и при мен.
Възможно е да ти е сменян ключа.При мен е варианта от долната снимка и ключ никога не е сменян.
Dieselgate Team member
Аватар
keye

Шкода Новак

Мнение от keye »

@zar, Ако си купя един ключ като твоя и просто го сменя дали ще работят фаровете за мъгла отпред според теб?
Ако само в ключа е проблема, това ще е най-лесното решение от всички възможни, ми се струва.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

keye написа: 15.11.2023, 14:13:16 Ако само в ключа е проблема, това ще е най-лесното решение от всички възможни, ми се струва.
Това е най-лесния вариант и ти пожелавам да се получи!Обаче според мен трябва да се увериш и дали имаш необходимото окабеляване ;) Ако са сменяли и сегашния ти ключ не е оригиналния би трябвало да имаш окабеляването и да стане работата :)
Dieselgate Team member
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”